hits

"Du vet ikke hvordan det er å være så tjukk"

14.05.2016 - 09:00 Ingen kommentarer

30 kilo ekstra i 14 dager
​Skrevet av Ingeborg Vesterås Øveraasen (kollega på Espern)

"Du vet ikke hvordan det er å være så tjukk"
Dette sitatet inspirerte meg til å tenke i nye baner. I over seks år har jeg jobbet som personlig trener, men det var ikke før det "rant over for en av kundene mine at vi sammen fikk den geniale ideen om at det nå var min tur til å virkelig føle på hvordan det er å leve som overvektig. Dagen etter PT-timen ble det bestilt en vektvest på 30 kilo. Disse ekstra kiloene gir meg en KMI (kroppsmasseindeks) på litt over 30, noe som anses å være helseskadelig overvektig. Formålet med "prosjektet" var å føle på hvordan det er å ha noen ekstra kilo. I løpet av 14 dager med "overvekt" skulle ulike gruppetimer og aktiviteter testes ut, samtidig som hverdagsaktiviteten virkelig skulle settes på prøve. Som en normalvektig personlig trener, er små turer eller andre hverdagslige gjøremål en selvfølge, men hvordan var det egentlig å vaske huset, gå trapper eller utføre hagearbeid med 30 kilo ekstra?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Overvektige kunder har fortalt meg om hvordan de hver dag tar i mot medlidende blikk fra samfunnet. Putter du noe usunt i vogna ser folk på deg og sender signaler som "det er ikke rart at du er så feit", og kjøper man frukt eller grønnsaker lurer vi på hvordan de som spiser så sunt kan være så tjukke. Dessverre er det ikke mulig å gjenskape følelsen av å få "sympati" for å være overvektig. Likevel håpet jeg at disse to ukene kunne gi en indikasjon på hvordan en overvektig hverdag oppleves fysisk, og at jeg sitter igjen med en større forståelse av det å leve som overvektig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ønsker å finne ut hvordan det var å veie litt mer
I løpet av en uke trener jeg mange mennesker, der blant flere overvektige. Jeg ønsket å finne ut hvilke aktiviteter som fører til mestring og hva som ikke er like gunstig for en tung kropp. At det skulle bli to harde uker har jeg vært forberedt på, men at jeg skulle slite allerede etter dag 3 var jeg ikke klar over. Jeg merket fort at 30 kilo var for mye for hofter og knær, noe som førte til at mye aktivitet har blitt gjennomført med alt fra 15 til 30 kilo ekstra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Alt bra tyngre og vanskeligere
Jeg er fullstendig klar over at det var plusser og minuser med prosjektet mitt. Blant annet er det ingen som legger på seg 30 kilo i løpet av en natt. Prosjektet bygget på en inspirerende kommentar fra en kunde og var ikke forskningsbasert. Man må gjerne diskutere hvorvidt overvekt kan simuleres på denne måten, men personlig føler jeg at jeg nå har en mye større forståelse av hvordan det er å ha en tyngre hverdag. I utgangspunktet gleder jeg meg til å stå opp og trene nesten hver eneste dag. Slik har det ikke vært disse fjorten dagene. Trening eller bevegelse har vært tyngre både fysisk og psykisk. Den første helgen tok jeg meg selv i å bare ville sitte i sofaen. Dette har ikke skjedd før. Selv om alt føles tyngre har jeg også fått oppleve at det meste lar seg gjennomføre bare man tar det i eget tempo. Trening var jeg hele tiden forberedt på at skulle være hardt. Det som har overrasket meg mest er derfor ikke hvor tungt det har vært å trene, men hvordan hverdagen som i utgangspunktet er så lett plutselig har kostet utrolig mye mer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sitter igjen med tanker og følelser
Etter to uker med 30 kilo ekstra sitter jeg igjen med utallige følelser og tanker jeg verken har tenkt eller følt tidligere. Jeg vet fremdeles ikke hvordan det er å være overvektig, men jeg har prøvd. Jeg har også fått mer kompetanse rundt det å velge riktig aktivitet for mine overvektige kunder. Det har vært to spennende uker med mye lærdom, og selv om det har vært mange morsomme aktiviteter og utfordringer disse to ukene er jeg overbevist om at alt jeg har gjort ville vært enda morsommere uten 30 kilo ekstra. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Takk for morsomt og inspirerende prosjekt Ingeborg. Og takk for innlegget du har skrevet.

En treningsøkt med Ingeborg
I løpet av prosjektet til Ingeborg har hun trent og prøvd ut mye forskjellige aktiviteter og treningsformer. Jeg var en av dem som var med henne på en av øktene. Hun spurte først om jeg ville ha en løpetime med henne med vektvesten. Jeg sa da fort at jeg ikke anbefaler at man løper når man veier litt mer, dette fordi løping er noe av det mest belastende man kan gjøre. Derfor anbefalte jeg heller stavgang. Ingeborg var med, men virket sånn passe ivrig. Helt til hun fikk på seg stavene og merket effekten. Dette som var spesielt med de stavene jeg tok med til Ingeborg var at de har 6 kilo (finnes i mindre og flere kilo) motstand, en pumpestav/BungyPump stav (det kommet et innlegg om BungyPump til uka). BungyPump er et strålende treningsverktøy for alle. Dette er lett og få til, det er lav terskel og jo saktere du går, jo mer trening får du.

Jeg forklarer og instruerte Ingeborg ivrig, og hun ble gira og veldig positivt overrasket. ?Jeg tenkte dette skulle være skikkelig kjipt, men dette var overraskende morsomt og veldig bra, både for styrken og utholdenheten? forteller hun under økten. Hun mente også at dette var en perfekt treningsform for mange av de nåværende PT kundene hun hadde. Stavgang er veldig undervurdert, men det er veldig effektivt både for styrke og utholdenheten, og dette skjønner Ingeborg med engang hun prøver. Selv går vi bare flatt, dette er tungt nok. Hun tror meg når jeg sier du fort kan få høy puls når man går i bakker. Personlig får jeg puls like høy som når jeg løper intervaller, når jeg går intervaller med BungyPump staver. Det som er morsomt, er at selv om pulsen er høy, så er følelsen mye bedre enn når man løper med høy puls. Dette er en aktivitet som passer alle. Du forbrenner mye mer enn når du går og løper. Og du kan gjøre det sammen med andre, uansett form. Jo saktere du går, jo lengre arbeidsvei og jo tyngre og mer effektiv blir det. Enkelt og greit. Her lønner det seg altså ikke å forte seg for å komme i form, i motsetning til mange andre treningsformer. 

Ingeborg avslutter med: "To staver å støtte seg på ga ikke bare stabilitet og mestring. Det var utrolig gøy, annerledes og ikke minst tungt og utfordrende på en positiv måte." 

Du kan lese mer om prosjektet her.
​Alle bildene tatt av Espern

- MK -

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar