hits

Fler og fler sliter med depresjon, er du en av dem?

10.01.2017 - 08:00 Ingen kommentarer

Trist eller deprimert?

Forskjellen kan være vanskelig og skille for folk flest. Er du bare trist, eller begynner du og bli deprimert? Følelsen av tristhet dukker ofte opp etter uventede hendelser som dødsfall, sykdom eller jobbsituasjon. De fleste har eller kommer til og oppleve en form for tristhet i løpet av livet. Alvorlige sørge situasjoner kan være vanskelige og takle, og man kan fort utvikle depresjon. Det er likevel vanskelig og vite om man er trist eller om man begynner og bli deprimert. 

Norsk Helseinformatikk opplyser at depresjon er en av de vanligste psykiske lidelsene i Norge. Det er rundt 400.000 nordmenn som lever med dette. 25% av ale kvinner og 15% av alle menn vil som oftest oppleve en depresjon der de trenger behandling i løpet av livet. Forskjellen på tristhet og depresjon ligger ofte i varigheten, intensiteten og omfanget av situasjonen. 


Føler du deg nedfor, har dårlig søvn og dårlig humør, orker ikke være sosial?

Det er helt naturlig at noen ting er vanskeligere enn andre her i livet, og spesielt noen perioder i livet. De fleste klarer komme seg i gjennom slike situasjoner ved hjelp av gode venner og/eller familie. Dersom du er kommet til et steg der du heller sitter hjemme alene, og ikke orker å gjøre ting du før elsker og som ga deg energi, kan dette også være et tegn på en depresjon. 

Kjente symptomer

Eksperter sier at det er flere felles symptomer som kan være tegn på en depresjon. Disse kan være:

  • Søvnproblemer og endring av søvnmønster over tid.
  • Spiser annerledes enn før.
  • Trøtt og mangler energi
  • Orker ikke det du pleier
  • Blir fortere lei deg.
  • Opplever å være mindre verdt.
  • Føler lettere skyld.
  • Ubehagsfølelse, angst, og at du er mer urolig enn vanlig.
  • Noe konsentrasjonsproblemer og fysisk ubehag.

Dette kan være tegn på at du begynner og bli deprimert. Jo fler faktorer som er til stede, jo viktigere er det og ta tak i situasjonen. Stemmer tre-fire av disse punktene, kan dette være tegn på at du brygger på en depresjon. Overgangen mellom normal tristhet og klinisk depresjon kan være glidende. Ofte får man problemer med å gå på jobb, føler at alt er håpløst og at man ikke mestrer noe. 

Ta vare på venner og familie og bry dere om hverandre. Husk at det hjelper og snakke med andre om sine problemer, da føler man seg mindre alene. Enkle mentale øvelser kan også hjelpe i tunge perioder. 

- MK -

(Bilde lånt)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar