hits

mai 2017

Disse bør du teste ut

Bananlapper

Dette trenger du:

2 bananer (jo mer modene, jo søtere lapper)

2 dl havregryn

1 dl melk

1 ts. bakepulver

2 stk. egg

1 ts. Vaniljesukker


Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en bolle, bruk en stavmikser/blender til å mose sammen alt.
Stek små pannekaker i en stekepanne på medium varme

- MK -

16 minutters effektiv magetrening

16 minutters mageprogram

Her kommer et 16 minutters mageprogram. Her trengs ingenting av utstyr, så du kan gjøre det hvor som helst og når som helst. Perfekt å gjøre ute på stranden, på hytta, i lunsjen eller når det måtte passe. Jeg personlig liker å gjøre det etter jeg har vært å løpt, gått med staver eller syklet. Dette programmet har jeg satt sammen, ved å bruke 5 av de mageøvelsene jeg synes fungerer bra for meg. Bli inspirert og bytt eventuelt ut noen av øvelsene om de ikke passer for deg. 

Sett en stoppeklokke på 8 minutter. Kjør øvelsene igjennom og fortsett til klokka piper. Ta en liten pause og gjør det samme igjen. 

1. Sykling 
Ligg på ryggen. Løft beina opp fra bakken, og lat som du sykler ved å føre venstre albue til høyre knee, mens venstre bein er strakt langs bakken. Gjenta 20 ganger på hver side.

2. Fjellklatreren
Stå i planken med strake armer. Før venstre kne frem til venstre albue, og det samme på motsatt side. Gjenta 20 ganger på hver side. 


3. Sidehev
Kjør 25-30 sidehev per side.

4. Planken m/ enarms roing
Kjør 10-15 stykk per side. 


5. Planken
Hold planken i 30 sekunder, dette holder for meg etter de andre øvelsene. 

- MK -

Dette hadde jeg ikke klart meg uten

Tights for kule mager

Nå er det bare litt over 2 uker til termin. Hvor har tiden blitt av? Jeg er spent og tenker mye på det som ​et er en liten tålmodighetsprøve det å gå rundt sånn å vente, både for kropp og sinn. Men en ting jeg må dele med dere. Gravidtightsen fra 2XU, tror jeg rett og slett jeg ikke kunne klart meg uten de siste månedene. Når jeg fikk den tilsendt og anbefalt brukte jeg fortsatt "vanlige" tightser. Det funka, men de klemte litt her og der og begynte å bli ubehagelig. Jeg har hele svangerskapet måttet mye tisse, så at ting klemmer på rundt blæra, mer enn nødvendig har ikke vært å foretrekke.

Derfor er denne tightsen genial, den er laget med en "magepose" foran, som var altfor stor når jeg fikk den, men den passet bedre og bedre for hver uke som gikk. Jeg har trent og vært aktiv gjennom hele svangerskapet, og en god tights har vært helt avgjørende for at det skulle bli mest mulig behagelig å trene. Jeg hadde ikke klart meg uten, og jeg anbefaler denne til alle som er gravide. Den trenger jo absolutt ikke bare brukes til trening, denne har jeg rett og slett bodd i, sammen med kompresjonsstrømpene mine fra 2XU. 

I løpet av svangerskapet skjer det store forandringer i kroppen. Det lønner seg å være aktiv litt hver uke selv når man er gravid. Derfor er denne kompresjonstightsen spesielt laget for gravide helt unik. Jeg har følt jeg kunne være aktiv på en komfortabel måte og det har vært fint og motiverende å ha en så fresh og komfortable tights. 

Her er en liten omtale om tightsen fra 2XU sine hjemmesider:
2XU Compression tights for gravide kombinerer alle fordelene du finner i vår velkjente kompresjons teknologi med ekstra paneler som støtter og beskytter de deler av kroppen, korsrygg og bekkenbunn, som får størst belastning under svangerskapet. I tillegg til disse egenskapene gir tightsen et gradert og kraftig trykk på legger og lår. Med gradert kompresjon øker blodsirkulasjonen som for mange gir dempet hevelse i bena. Mange av de som er plaget med muskelkrampe i leggene under svangerskapet vil oppleve en sterk reduksjon av disse. Aktiv bruk av tightsen gir økt komfort i en periode av livet hvor nettopp ubehag forsøkes redusert til et minimum. Materialene som er brukt har gode pusteegenskaper, er komfortable med en elastisk mavepose som utvider seg etter hvert som du vokser. * For å være på den sikre siden anbefaler vi at du søker råd og hjelp hos lege, fysioterapeut eller annet kvalifisert helsepersonell mht hvordan du på en trygg måte kan og bør trene. På grunn av størrelsen på maveposen må den enkelte selv finne ut når det er mest hensiktsmessig å begynne med 2XU kompresjon tights for gravide. Dette vil være forskjellige fra kvinne til kvinne. 

Min tights er sponset av 2XU Norge, og du kan få tak i din egen her

- MK -

Rumpeøvelser som brenner

Sterk bakdel har mange fordeler

Rumpa er en muskel som mange ønsker å trene. Kanskje fordi det er fint å ha trent rumpe? Men det har også god effekt på resten av kroppen når man er sterk i bakdelen. Er du en av dem som føler du trener mye rumpe, men ikke får det resultatet du ønsker deg? Kanskje du velger feil øvelser. Det er uendelig mange øvelser man kan gjøre. Noen mer effektive enn andre. 

Det er veldig typisk menn, og glemme å trene styrke i underkroppen. De fokuserer ofte på overkropp, og glemmer at rumpa og underkroppen er like viktig å være sterk i. 

Dårlig trent rumpe = skader
Dersom du er dårlig trent i rumpa, kan det komme en rekke skader seilende. Setemuskulaturen kan være vrien å "få tak i" om man ikke har trent rumpe så mye før. Det er veldig viktig å trene rumpe og lår. Dette fordi vi har mange store og viktige muskler i dette området. Mange lever også et inaktivt liv på jobb, og da er det ekstra viktig med sterk underkropp. 

Svak rumpe går også utover holdningen våres, som også går utover ryggen. Derfor er det mange fordeler ved å trene rumpe og lår. Dersom man ikke har kontroll på egen hofte og setepartiet kan det oppstå plager i både ryggen og i knærne. Dette fordi bekkenet settes i feil posisjon. Da går dette utover ryggens posisjon og andre muskler kompenserer. 

Trenger vi mer enn knebøy?
Svaret er ja. Som i alle andre muskler i kroppen, trengs det forskjellig belastning og forskjellig type øvelser. Knebøy er en god øvelse, men det gjelder altså å utsette flere muskler i samme gruppe. Det er mange som synes det kan være vanskelig å få tak i rumpa i knebøyøvelsen. Hiptrust/hoftepress er en øvelse som er bedre, i tillegg til at den ikke belaster knærne på samme måte. Her kan man enten ligge rett på bakken, eller man kan ha en kasse eller lignende under skulder og øvre del rygg. Da får man lenger arbeidsvei og enda mer drag. 

Gode øvelser:
1. Hiptrust/hoftepress


2. Kettlebell swing

3. Gående utfall

4. Knebøy 

- MK -

Treningsprogram for kule mager

Program for deg som er gravid 

Når man er gravid er det enkelte musklegrupper det er ekstra viktig å fokusere på. Dette gjelder uansett hvor langt i svangerskapet du er kommet. Viktige muskelgrupper er:

- Bekkenmuskulatur
- Rygg
- Mage
Likevel er det viktig å ikke glemme resten av kroppen

Hvor aktiv burde jeg være?
Anbefalingen er å være fysisk aktiv i minst 30 minutter, 5 dager i uken. Aktiviteten bør være av moderat intensitet. Det vil si at du tar i så mye at du blir varm og andpusten, som for eksempel rask gange. 

Anbefalingene gjelder også friske gravide som tidligere ikke har vært fysisk aktive. Har du rørt lite på deg før du ble gravid, vil litt aktivitet være bedre enn ingenting. Begynn rolig og øk aktiviteten gradvis.

Gode øvelser for deg som er gravid:
Jeg har satt sammen et treningsprogram med gode øvelser for gravide, disse kan gjøres når som helst og hvor som helst. 

1. Knebøy med egen kroppsvekt, eller vekter i hendene

2. Knebøy mot stol

3. Push-ups på knærne

4. Planken på knærne

5. Diagonal hev

6. Bekkenløft

7. Stå på alle 4, dra magen inn/opp og hold noen sekunder

8. Sakse med beina (hvil på albuene)

9. Indre magemuskler: Ligg på ryggen med beina i bøy. Trekk navlen inn mot ryggraden og hold noen sekunder.


10. Båten med rotasjon


Treningsråd til gravide
Finn en aktivitet du liker. Da er det lettere å gjennomføre den over tid. Du trenger ikke å delta i organisert trening for å være fysisk aktiv. Hverdagsaktiviteter kan også være god trening. La gjerne bilen stå og gå eller sykle til ulike gjøremål. 

De vanlige varsko-signalene gjelder selvfølgelig, og du bør avbryte treningen om du opplever:
- Blødninger
- Vedvarende kynnere
- Smerter i magen
- Svimmelhet eller kvalme

Ta kontakt om du skulle ønske fler programmer, hjelp til kosthold eller tips under graviditeten eller ellers. Følg også med, jeg vil starte opp med barseltrening til høsten og håper å se masse spreke mammaer, og søte babier der. 

- MK -

Hjemmelagd og perfekt på grillen

Hjemmelagd kyllingburger

Hamburger er en velkjent slager på grillen, nå som det er grillsesong. Det er også fult mulig å lage en "sunnere" slager av den velkjente fastfood retten. Jeg foretrekker kyllingburger, og spesielt når jeg lager den selv. Det er enkelt, billig og er veldig godt. Jeg anbefaler at du overrasker familien, venner eller noen kjente med denne enkle og gode burgeren neste gang du skal invitere på middag. Du kan som sagt grille den på grillen, eller du kan steke den i panna inne.


Du trenger til 4 burgere:
500 g kyllingkjøttdeig
1 egg
Valgfritt krydder
1 rødløk
Evt. litt potetmel om det blir for klissete


Tilbehør (valgfritt):
Grove burgerbrød
Ost
Salat
Rødløk
Agurk
Tomat
Paprika
Mais/maiskolber
Melon

Slik gjør du:
Bland kyllingkjøttdeigen med rødløken, egget og krydderet. Om massen blir for klissete kan du tilsette litt potetmel. Fukt fingerne og form passelige store burgere. Stek burgerne på grillen eller i panna. Om du ønsker ost på toppen, legg dette på tilslutt. Kutt opp ønskede grønnsaker, og dander en burger etter ønske. Disse er gode alene, men også sammen med maiskolber, søtpotetchips eller stekte potetbåter. 

- MK -

Slik blir du hekta på løping

Ja, løping kan man bli hekta på

Løping er en veldig effektiv og enkel treningsform. Dette fordi det kan gjøres hvor som helst, så lenge du har et par joggesko, en tredemølle eller et fint uteområde. Du kan gjøre unna en økt på 45 min - 2 timer. Men hvordan blir man hekta på løping? Variasjon er veldig viktig. Det er like viktig med mengde som det er med intervalltrening. 80% av total treningsmengde du har, skal være rolig. 20% hardt. Dette er viktig å huske. Løping kan fort bli kjedelig om du glemmer å variere. Dette gjelder jo med all trening. Løping er enkelt, og det er veldig lett med variasjon.


Lapskaustrening?
Det er fort gjort at man holder på i samme driv, og løper samme tur hver gang. Lapskaustrening, er trening som hverken er hard eller rolig. Halvhardt. Variasjon i intensiteten må til. Husk her 80%/20% som nevnt over. JA til variasjon i intensitet. 

Under beskriver jeg hva intervalltrening og hva mengdetrening er. I tillegg kommer jeg med tips til morsomme og fine intervalløkter du kan gjøre, uansett hvilket nivå du selv er på. Bruk fantasien og miks og triks. Løping er gøy, effektivt og enkelt.  

Intervalltrening  er trening der man veksler mellom intervaller/drag i høyt tempo og pauser i mellom. Pausene er som regel cirka halvparten av intervallet. Dette for å få en progressiv økning i pulskurven, noe som er gunstig for å bedre formen. Jo mer variert jo bedre, dette øker motivasjonen og det gir kroppen forandringer og utfordringer. Her er noen morsomme intervalløkter:

Geniale intervalløkter:
- Bakkeintervaller (finn en passe bratt/lang bakke )
- Kortintervaller (15/15, 30/15, 60/30, 60/15, 45/15, 40/20)
- Langintervaller (1- 5 minutter, kan være fint å øve seg på 10 minutter også)
- Pyramideintervaller (korte, lange, miks)
- Opp og ned økt (Pausefart og intervallfart annen hver gang. 5 min per.)
- Progressiv økt ( Øker farten progresivt feks hvert 5 min, hver km, hver 500 m osv.)
- Progressiv langkjøring (Øker farten progressivt, litt av gangen.)
- Intervaller på fotballbane ( intervaller diagonalt, pause på kortsiden)
- Miks intervaller (veksl mellom kort + langt)
- Kombinasjonsøkt ( eks: kortintervaller 10 min, 1 x 10 min, 5 min jogg, deretter 10 min kortintervaller)


Mengdetrening
Mengdetrening 
er trening der det går rolig og der du ikke skal tenke på fart eller puls. 
Mengdetrening er undervurdert. Det er faktisk viktigere å drive med mengdetrening, og jo mer mengde kroppen har jo lettere tar man intervalltreningen. Mengdetrening er trening der du holder på rolig, gjerne i "snakketempo" og der du ikke tenker på farten eller pulsen. Du skal bare være ute og ha det gøy og behagelig. Dette kan være turer fra 45 minutter - 120 minutter. Varier mellom korte turer, mellom korte, langturer og intervaller. Dette vil gjøre det morsommere, kroppen vil tåle det bedre og du vil få et best mulig grunnlag. De rolige, lange turene er altså essensielle. Du blir rett og slett ikke god av å bare løpe intervaller. Restitusjonsøkter er viktige. Disse turene er best å gjøre ute og gjerne på mykt og variert underlag. 

Trenger du hjelp, ta kontakt med meg her.

- MK -

Hvor lenge kan man trene som gravid?

Når må jeg gi meg?

Jeg får ofte spørsmål om hvor lenge man kan trene som gravid. Jeg tror dette er veldig individuelt, og kommer an på hva du har vært vant med før du ble gravid, og hvordan svangerskapet ditt har vært og er. Det er ingenting som er feil eller riktig svar her. Man må kjenne på kroppen og gjøre det som føles riktig i forhold til situasjonen man selv er i.


Selv har jeg kun litt over 3 uker igjen til termin. Jeg trener og er mindre aktiv enn jeg var før svangerskapet, og mindre enn for noen måneder siden. Likevel får jeg alltid en god følelse de dagene jeg får meg en liten "treningsøkt". Det føles alltid bra, og det gjør fortsatt ikke noe mer vondt etter en treningsøkt. Det eneste er at jeg gjerne legger meg for å sove etter jeg har trent, slik at kroppen får den hvilen den trenger fremover. 


Det jeg tror er viktig å tenke på uansett hvor langt man er på vei, er hvordan kroppen føles. Ingen andre enn deg selv kan føle og kjenne på om det føles riktig eller feil. Det er mange som jeg vet om som har trent helt frem til dagen før termin eller fødsel og det trenger ikke være en ulempe så lenge du er uthvilt og så lenge treningen gir deg energi.


Husk at når du er gravid, så bør ikke målet med treningen være å bli i bedre form. Målet bør være at du skal vedlikeholde og holde kroppen sunn og sterk gjennom svangerskapet. En sunn og sterk kropp kommer alltid godt med, spesielt i en slik viktig fase i livet. Tren og vær aktiv om det er riktig for deg, men husk ekstra hvile i tillegg. Ingenting er riktig eller feil. Lytt til kroppen og lykke til. 

- MK -

Spreke og sunne foreldre, får spreke barn?

Spreke og sunne foreldre får spreke og sunne barn sies det?

Foreldrenes livsstil har stor betydning på barnas aktivitetsnivå. Foreldre er jo de man ser opp til, hører på og har respekt for når man er barn. Så dette er kanskje ikke så rart? Foreldrene våre er og blir viktige forbilder, spesielt i barndommen. Det de sier, gjør og utfører vil i stor grad påvirke barna. På godt og vondt. 

Aktive foreldre
Mange helseeksperter oppfordrer foreldre til og være aktive forbilder. Kan man arve foreldres holdninger? Det kan man nemlig, og det viser seg at man spesielt arver holdninger til mat og fysisk aktivitet fra foreldrene sine. I mitt tilfelle (også mine søsken) så er dette helt korrekt. Vi har vært oppvokst med turer, og all form for fysisk aktivitet så lenge vi kan huske. Vi har også være oppvokst med et godt, norskt og variert kosthold. Så vi har vært heldige sånn sett. Det er en verdi man ser når man blir voksen. Og det var nok en baktanke fra mamma og pappa, der de bevist tok slike valg og har slike holdninger til helse.

Man vil vel det beste for egne barn? Men det er ikke alltid man kanskje skjønner hvor viktig forbilde man er ovenfor barna sine. Jeg er oppvokst med en mamma og en pappa som hele veien kanskje har vært langt over middels spreke og beviste på akkurat det med trening, fysisk aktivitet og helse. 


Over middels spreke foreldre
Jeg skjønte ikke at mamma og pappa var så spreke når jeg var liten. Jeg hadde jo ikke så mye peiling, jeg bare måtte være med på tur.  Det er jeg glad for idag, trening og helse er noe av det jeg synes er mest spennende, og jeg er glad jeg har den utdannelsen jeg har. Denne hadde jeg sikkert ikke valgt,hadde jeg ikke vært en aktiv jente da jeg var liten. Jeg likte aldri og trene eller konkurrere da jeg var liten, og gikk lite på fellestreninger. Men det daglige fysiske er nok alt i i alt enda viktigere enn fellestreninger. Selv om jeg ikke gikk på treninger, var jeg nok mer aktiv i forhold til snittet. Foreldre er altså viktige forbilder når det kommer til aktivitet og livsstil.

Kosthold
Hvordan skal man oppmuntre barn til og velge sunne alternativer? Et triks kan være og ta med barna i butikken. Forklare om de forskjellige merkene på maten, som nøkkelhullsmerking og hva det betyr. Lær dem enkle ting om matvarer som er sunne og gode alternativer. Men det er viktig at man ikke fokuserer så mye på dette at barna blir redde for å spise andre ting eller lignende. Det gjelder og finne en balansegang. Det kan også være spennende for barna og være med på og lage sunn og gode måltider, sammen med de voksene. De vil både lære om matvarer og matlaging. En lur ting og innføre fra de er små, er at det kun er lov med godteri og søtsaker en gang i uken, og i passe mengder. 

Fysisk aktivitet
Mange foreldre tenker kanskje at de må vise at de er aktive igjennom og dra på trening. Men det er jo en veldig liten del av dagen. Man er ofte mer i ro enn i aktivitet i løpet av en dag. Vi bruker cirka 60-75% av døgnet i inaktiv tilstand. Klarer man å øke aktivitetsnivået litt per dag, med hverdagsmosjon og hverdagsaktivitet vil dette utgjøre store helseforskjeller. Hele dagen spiller en rolle, ikke bare den/de timene du har satt av til trening. Dette er viktig å lære barna, at all aktivitet er bra aktivitet. Barn trenger ikke trene, de skal være aktive og ha det gøy. Jo morsommere de har det, jo lenger kan de holde på ute og tenke noe mer over det. 

 

Alt i alt viser det seg at foreldre er viktige forbilder for barna, i alle aldere. Vær et aktivt, sunt og sprudlende forbilde. Ta gode valg, husk at valgene du tar ikke bare påvirker deg. Heia folkehelsen.

- MK -

Er du så sunn som du tror?

Er du så "sunn" som du ønsker?

Er du en av dem som leser masse på nettet om hva du skal, bør og kan spise eller følger mattrender? Det er det som er så vanskelig med internett. Du vet aldri om det du leser er riktig for deg eller ikke. Derfor bør du ofte sjekke opp personene som skriver og uttaler seg før du skal tro blindt på det som står. Det var en periode det var veldig mye snakk om å kutte ut brød og alle mulige karbohydratkilder. Det funker kanskje for noen, men det betyr ikke at alle da skal kutte ut brødmat og karbohydratkilder. Det kan godt være mange i dagens samfunn, går rundt og tror de lever sunnere enn de egentlig gjør. 

Usunt kosthold er mer og mer vanlig i dagens samfunn, det er heller ikke noe man bør tulle med. Usunt kosthold står høyt på lista over død i Norge. Død før fylte 70 år skyldes hovedsakelig hjerte- og karsykdommer og kreft, som begge er livsstilssykdommer. Begge sykdommene påvirkes av måten vi lever på, inkludert kosthold: For mye mat og feil mat er ofte vesentlig. Inntaket på mettet fett har økt veldig i Norge. Bearbeidet kjøtt, snacks og fete meieriprodukter er de største synderne når det kommer til mettet fett. Fett er ikke fett, det er veldig viktig å få i seg riktig type. Sunt, umettet fett er bra fett.

Problemet i dagens samfunn er at veldig mange tror de er sunne, kanskje fordi de følger tips og triks de finner på nettet eller andre steder. Vi er forskjellige og reagerer forskjellig på matvarer. Det er blitt veldig vanlig å kutte gluten, selv om man kanskje ikke er allergisk. Mange bytter også ut til snacks som er "lettere", det få vet er at mange av disse inneholder mer karbohydrater. Du må ikke la deg lure. Salt og sukker er også dessverre ingredienser man finner "skjult" i de fleste ferdigretter og lignende. Mange ender derfor opp med å få i seg mye usunt, uten at de kanskje mener eller skjønner hvor det kommer fra. Ingenting er farlig i små mengder, men du tror kanskje du er sunnere enn du er?

Kutter du matvarer du kanskje trenger?
Er du en av dem som tåler både melk, laktose og gluten? Men du kutter det likevel? Det er noe man ikke burde eller trenger gjøre dersom man ikke har påvist eller har mistanke om allergi. Spiser du glutenfritt uten å trenge det, møter du ikke kroppens behov for jern og diverse vitaminer. Dette kan være uheldig for deg og din kropp. Jern er nemlig viktig for en rekke viktige funksjoner i kroppen. Kutter du melkeprodukter kan sjansen forstørres for jodmangle. Dette kan føre til alvorlig helserisiko. Det er ofte kvinner som er mest opptatt av helserådene som står rundt omkring. Kvinner som er gravide eller ammende må være ekstra forsiktig med å følge råd de ikke vet fungerer for en kropp i forandring. Får du for lite jod når du er gravid eller ammer går dette utover barnet i tillegg til deg selv. Jod er avgjørende for en rekke hormoner og for normal vekst og utvikling av nervesystemet hos barnet. 

Er du så sunn?
Stress og kosthold kan være en vanskelig kombinasjon. Mange sliter kanskje med kostholdet, fordi de generelt har for mye stress i livet sitt. Stress er med på å påvirke fordøyelsen i kroppen vår. Mange kutter ut gluten fordi de har hørt det er usunt, det gjelder å velge de grove produktene når du har mulighet til det.  Det er lurt å rådføre seg med fagpersoner før man tar avgjørelser som har med kosthold å gjøre. Det du putter i kroppen din er viktig, og jo mer riktig jo lettere er det at kroppen vil fungere optimalt. Kombiner dette med daglig fysisk aktivitet. 

Kosthold og aktivitet
Kosthold kan være komplisert, men man trenger ikke gjøre det vanskeligere enn det er. Det viktigste er at du har et sunt, balansert og et kosthold som passer for DEG og DIN livsstil. Ingen er like, vi reagerer forskjellig, har forskjellige allergier, forskjellig hverdag og generelt er vi alle veldig forskjellige. Ikke gjør som alle andre og tro det fungerer for deg. Prøv deg frem, snakk med folk som kan det. Mat og kosthold skal være positivt for deg og din kropp. Det skal ikke være noe du MÅ eller SKAL. Mat trenger vi for å overleve, for å holde kroppens system igang og for å klare våre liv. Mat er ikke mote eller trender. Mat er ikke mat, mengde er ikke mengde. Gå ut i fra din egen vekt, aktivitetsnivå og din hverdagssituasjon. Du kjenner kroppen din best. Hver aktiv minst 30 minutter hver dag, sammen med et kosthold som passer deg, og mye er gjort.


- MK -

Hvordan spise før en konkurranse?

Hvordan mat og drikke bør du få i deg?

Hvordan mat man spiser er vesentlig for at kroppen skal yte sitt beste, til enhver tid. har du planlagt å løpe halv-maraton, maraton, triatlon eller skal sykle ett ritt i løpet av de neste månedene? Da bør du være spesielt nøye med hva du spiser en uke i forveien. Ta vare på kroppen ekstra godt den siste uken. Her er noen tips til hvordan kostholdet burde se ut og hvordan du skal behandle kroppen din på best mulig måte.


Spis fet fisk daglig
Fet fisk er bra for kroppen. Det inneholder omega-3 fettsyrer som er med på å bekjempe betennelsestilstander i sener og ledd. Dette kan hjelpe å få en best mulig restitusjon. Spis en porsjon med fet fisk til lunsj eller middag hver dag.

Spis ekstra med karbohydrater
Det er viktig å fylle opp kroppens karbohydrat lager før en konkurranse. Dette fører til mye energi i lagrene og man kan da jobbe mer intensivt. Det viser seg at man kan doble den tilgjengelige karbohydrat energien i musklene. Dette kan gjøres dersom du spiser ca. 750 gram ekstra karbohydrater. For ikke å sprenge magesekken og forvirre kroppen er det viktig å spre disse grammene utover 4-5 dager. Det er optimalt at disse er inntatt 1-2 dager/kvelder før konkurransen, slik at man slipper å overspise de siste dagene før.

Disse ekstra 750 grammene bør altså fordeles på cirka 4-5 dager. Det tilsvarer 150 gram ekstra per dag. Disse bør fordeles jevnt utover alle måltidene. Eksempler på hvordan du kan få i deg 25 gram med karbohydrater:

  • 1 banan
  • 1 brødskive (50g)
  • 35 g pasta (veies ?rått?)
  • 250 g frukt
  • 100 g poteter

Spis proteiner før du legger deg
Det viser seg at det kan være gunstig for restitusjonen å spise proteiner før sengetid. Spesielt proteinstoffet kasein. Restitusjon er ekstra viktig dagene før en konkurranse.

Gode kilder til kasein er meieriprodukter. Her kan man velge mellom skyr, gresk yoghurt, fersk ost og cottage cheese. Spis cirka 2 dl med meieriprodukt sammen med friske bær og frukt en halvtime før sengetid.

Spis mat som er ?snill? mot magen
Magen trenger ro, velg derfor matvarer som magen liker og hold deg til det trygge. Karbohydratlagrene dine er nok godt fylt opp så spar magen for alt for mye påfyll av karbohydrater i store mengder. Spis små lette måltider igjennom dagen. Sushi er et godt alternativ, dette fordi fisken skalldyr og hvit ris ligger lett i magen.

Fokuser på immunforsvaret
Immunforsvaret kan fort forverres når treningspresset avtar. Derfor er det ekstra viktig de siste døgnene før konkurransen, at man spiser rikelig med antioksidanter. Spis derfor mye sitrusfrukter, bær, ingefær og kål.

Få nok søvn
Sørg for å få nok søvn den siste uken før en konkurranse. Natten før kan fort bli litt vanskeligere å sove. Derfor er det viktig å ha overskudd til å takle denne siste natten. Det siste måltidet dagen før, bør inneholde matvarer som er rike på melatonin, dette er et hormon som hjelper deg med å få sove. Legg deg tidlig, dropp gjerne vekkerklokke om mulig og sov til du våkner. Dette er med på at hjernen blir maksimalt restituert og dette vil hjelpe under konkurransen.

Ikke prøv noe nytt
Unngå å eksperimentere med noe nytt. Spesielt på konkurransedagen. Dette gjelder med det meste, men spesielt med mat og matvaner. Gjør noe du selv vet fungerer for deg, og ikke hør på alle andre. Dersom du har brukt denne uken før konkurransen godt, skal det ikke stå på restitusjonen og matvanene dine. Disse skal øke sannsynligheten for en god opplevelse.

Etter konkurransen
Få på deg tørre klær, fyll på meg energi i form av en banan og en energidrikk så fort som mulig etterpå. Spis og drikk karbohydrat- og proteinholdige mat- og drikkevarer. Dette vil føre til en bets mulig restitusjon etter en konkurranse. Lykke til!

- MK -

Gratulerer med dagen Norge

Hipp hurra for verdens fineste land

Gratulerer masse med dagen til alle sammen. Håper dere får en strålende dag, med gode venner, familie. god mat og drikke og masse kos. Vi er heldige som bor i Norge og som har en så fin feiring på nasjonaldagen våres. 

I år blir bunaden byttet ut med kjole. Veldig rart, jeg har hatt bunad siden konfirmasjonen min. Jeg er heldig som har verdens fineste bunad (Øst- Telemark) sydd av mamma. Den blir savnet i år. - MK -

Jeg ble lurt

Verdens beste venner

På søndag ble jeg lurt av alle de fine venninnene mine. Plutselig, etter jeg og en venninne hadde vært ute å gått tur, sto det en hel gjeng inne i leiligheten min når jeg åpnet døren. Jeg har hatt en mistanke hele forrige uke, men jeg ble veldig overrasket når det skjedde på søndag. Jeg hadde virkelig ingen annelse om at de plutselig var der. De ordnet en helt perfekt babyshower for meg og lilletassen.


De hadde laget masse god mat, pyntet kjempe fint, lagd masse morsomme og passende leker og alt var skikkelig bra. Helt perfekt. Jeg storkoste meg, og jeg følte jeg ble skjemt skikkelig bort. Det var alt i alt en skikkelig bra feiring og jeg kunne ikke bedt om bedre. 

At de klarte å overraske meg, var egentlig de fleste overrasket over. Jeg er nemlig ikke så lett å lure. Men på søndag klarte de det veldig bra. Det er veldig gøy, og veldig rart å bli overrasket sånn. Jeg liker bedre å overraske andre enn å bli overrasket. Men jammen hadde jeg en fin kveld. Selv om jeg skalv hele kvelden. hehe.


Tusen takk for alle meldinger, bleiemotorsykkel, gaver, mat, god stemning og alt dere ga meg på søndag. Jeg er overveldet og jeg er så glad jeg har så mange gode venninner, som stiller opp. Dere er best. 
- MK -

Fortsatt et aktivt svangerskap?

Siste 4 ukene, fortsatt aktiv?

Det er nå 4 uker til termin. Mange spør om jeg fortsatt er aktiv og trener?

Svaret er at jeg prøver være fysisk aktivitet daglig, med dette mener jeg at jeg minst er 30 minutter aktiv om dagen. Jeg prøver å være ekstra flink med hverdagsaktivtet de dagene jeg ikke fysisk tar en "treningsøkt".  Nå de siste ukene har jeg vært aktiv nesten daglig, også har jeg trent 3-4 ganger i uken, der  det er moderat intensitet, men jeg blir litt mer svett og sliten enn når jeg er generelt aktiv.


Jeg definerer trening på en annen måte nå i svangerskapet. Jeg har de siste månedene hatt et helt annet mål med treningen og aktiviteten. Jeg trener og er aktiv fordi dette er bra for kroppen min og for barnet. Jeg har ikke trent under svangerskapet, for å komme i bedre form, jeg har trent for å holde formen. Og for å forbedre kroppen best mulig. En sterk kropp, tåler mer enn en svak kropp.

Skapt for bevegelse?
Vi er skapt for bevegelse. Kvinner som trener, opplever enklere svangerskap, mindre kompliserte fødsler, de har bedre selvfølelse og blir sjeldnere deprimerte. Det er derfor mange gode grunner til å holde seg aktiv, spesielt i svangerskapet.

Vi er forskjellige, og alle svangerskap er forskjellige. Men prøv å være litt aktiv, så lenge du klarer. Alt hjelper. Det viktigste å huske på er at man må kjenne og føle på hva som er riktig for hver enkelt. Man kjenner ofte kroppen sin best selv, og derfor skla du lytte ekstra til den. Men aktivitet, er og blir viktig. Dette gjelder egentlig uansett hvor i livet du er. Er du vant til å trene, kan du trygt fortsette med det når du er gravid. Dersom du ikke trener, er det ypperlig å begynne nå. For så lenge du tar noen enkle forholdsregler, er det bare positivt for både deg og barnet ditt at du holder deg aktiv - så fremt du har et normalt svangerskap og ikke lider av spesielle sykdommer.

Hva anbefales?
Minst 30 minutter om dagen med moderat fysisk aktivitet blir anbefalt til alle gravide. Dette kan være trening på treningssenter, svømming, å sykle på ergometersykkel, å gå en tur, gå med staver eller andre treningsformer som ikke er i gruppen du bør unngå. Er du i faresonen for å få svangerskapsdiabetes eller svangerskapsforgiftning, har du enda bedre grunn til å trene i minst 30 minutter om dagen. Men også 20 minutter med trening tre til fire dager i uken har en gunstig innvirkning på helsen. Alt hjelper.

Dersom du har problemer med ryggen eller har bekkensmerter, anbefales gåing med staver, svømming eller sykling på ergometersykkel. Dette er de mest skånsomme treningsformene. Mange gravide uten smerter går også over til å svømme eller sykle på ergometersykkel, fordi dette føles mest behagelig. Dette må man kjenne litt på selv. Hva liker man å gjøre? Hva gir minst vondter?

Fordeler?
Det er altså masse fordeler ved å holde seg i form, når magen vokser. Fysisk aktivitet under svangerskapet kan redusere mange plager man ellers kan slite med under svangerskapet. Plager som ryggsmerter, forstoppelse, oppblåsthet og hevelser. Det forebygger også høyt blodtrykk, reduserer svangerskapsforgiftninger med 40%, og det gir 70% mindre sjanse for svangerskapdiabetes. Trening og aktiviteten kan også føre til at man får mer energi, bedre humør, bedre nattesøvn, legger på deg mindre. I tillegg vil trening og aktivitet alltid være godt for helsa. 


Jeg er fortsatt aktiv
Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg fortsatt klarer være såpass aktiv enda? Jeg trives ved å være aktiv, jeg har de siste årene generelt hatt et veldig aktivt liv. Dette er nok grunnen til at jeg enda føler meg pigg. Kroppen min og livsstilen min går ut på å være aktiv, og derfor er kroppen min vant med dette. Jeg er veldig glad for at jeg har kunnet være aktiv, og trene under alle disse månedene. Det er ingen selvfølge. Det har gått opp og ned, jeg trener mer hvile utenom og jeg har trappet veldig ned. Men likevel, når jeg kommer meg ut og får vært aktiv, føler jeg mer mer energisk, har bedre humør og generelt bedre tilstand. Det er også ekstra godt å sette seg ned å jobbe på Macen eller se en god serie på TV. 

Håper du får, har eller har hatt et aktivt og fint svangerskap. Ønsker du hjelp til trening under svangerskapet, så ta kontakt. Det er så inspirerende å hjelpe andre. Lykke til!


- MK -

Livsstilsendring - små tiltak gjorde stor forskjell

Livsstilsendring som fungerer
Skrevet av Thor Kristian Øvergaard


Marte er min samboer, kjæreste, treningsvenn og motivator. Jeg er en person som alltid har vært aktiv og trent mye i løpet av livet og liker å være fysisk aktiv generelt i hverdagen. Jeg har vært idrettsutøver, og trente da mye i løpet av en uke. Jeg sluttet med dette fordi jeg fikk fast jobb og jeg ble sammen med Marte. Jeg hadde en aktiv jobb og Marte og jeg har alltid trent mye. 

Men det året jeg slutte å jobbe og startet på skole for å ta en høyere utdanning ble jeg mindre aktiv, men fortsatte å spise like mye som alltid. I tillegg fikk jeg jobb som nattevakt. Noe som tok på, og forandret livsstilen veldig. Etter ett år gikk jeg fra å veie 93 kilo til 103,5 kilo. Jeg skjønte og så ikke dette selv, men Marte var tøff nok til å si det til meg. Jeg reagerte først med at jeg ble veldig sint og skuffa over dette. Men jeg skjønte etter hvert at dette var for mitt eget beste. Hun ville bare hjelpe meg. Det som var bra var at hun forklarte det så enkelt og jeg ble motivert veldig fort. Jeg fikk en oversikt over hva jeg skulle spise/ikke spise og hvor ofte jeg skulle spise. Jeg fikk også beskjed om å bli mer aktiv i hverdagen, dette ville gi mer overskudd i tillegg til helsegevinst. Jeg ble veldig motivert av å få støtte, etter 3 måneder med "Matplaner", aktivitet og treningsråd og enkle "mentale øvelser", gikk jeg fra 103,5 kilo ned til 90 kilo. Siden har jeg veid det samme, og jeg har blitt mer bevisst på mine valg i hverdagen. 


Jeg trodde ikke at 13 kilo skulle utgjøre så mye, men jeg fikk veldig mye mer energi, fungerte bedre på skolen/jobben, sov bedre og hadde generelt mer overskudd. Jeg fikk også veldig mange komplimenter fra venner og familie om den "nye meg". Generelt føler jeg meg bedre nå, og livsstilsendring trenger ikke være så komplisert. Dette kommer så klart an på hvordan utgangspunktet er. Men for meg var det bedre og lettere enn jeg selv hadde trodd. Jeg hadde ikke klart det uten de rundt meg, men det er veldig deilig og man får en god mestringsfølelse når man har gått i gjennom noe sånt. 

Marte hjalp og fulgte meg opp, selv om dette var vanskelig til tider, ga jeg ikke opp. Marte brukte meg som en slags "prøve kanin". Hun er veldig flink til å sette seg inn i andre menneskers situasjon og tar utgangspunkt i hvor du er og hvor du vil. Når Marte hjalp meg, var hun enda student. Nå er hun ferdig utdannet og passer veldig til å jobbe med å hjelpe andre mennesker med å nå sine mål. En viktig del av endringen min skjedde i "hodet". Mental trening er en stor del av en livsstilsendring. Dette er noe Marte kan mye om, og som er veldig spennende del. Jeg tror at den mentale biten var en viktig del av min livsstilsendring. Og jeg anbefaler at man jobber med hodet, kroppen og med matinntaket.


Takk for den hjelpen jeg fikk Marte!! 


Årene etter har Thor Kristian vært mer aktiv enn på lenge. Og han har holdt seg på 90 kilo, hans ideal vekt.  Han er veldig glad i å konkurrere og løper de løpene han kan i løpet av året. Han er generelt flinkere til å spise riktig og nok mat. Han har generelt blitt i bedre form, og de 13 kiloene han gikk opp kunne fort blitt til fler, om han ikke hadde tatt tak i det når han gjorde. Mitt motto når det gjelder livsstilsendring hos mine kunder er, "det enkle er ofte det beste". Man trenger ikke gjøre det vanskelig, og det er ofte de små stegene og endringene som faktisk gjør underverket. Håper Thor Kristians historie motiverer. Små steg, stor forandring. Det viktigste er hvordan man føler seg i egen kropp. Man vil alltid være den beste versjonen av seg selv. 

Trenger du hjelp?

Enten det er kosthold, fysisk aktivitet, trening eller mentale øvelser? Ta kontakt. Jeg er her for deg. 

- MK -

Snart blir 2 til 3

Siste innspurt - de 4 siste ukene

Tenk, det er kun 33 dager til termin 14.06.2017. Ting kan skje før eller etter denne datoen så klart. Men det er en dato som er viktig for meg og de nærmeste. Den er markert og det er en spennende tid i vente. Uansett er det ganske sykt å tenke på. Vi skal bli mamma og pappa. Tror ikke man vender seg til å bli kalt mamma og pappa, før ungen plutselig er der. Det er skummelt og fint på samme tid. Oss, som mamma og pappa? Hvordan skal det gå, tenker man ofte. Klarer vi det? selvfølgelig klarer vi det, men det er en tankeprosess som skjer når man er i denne situasjonen. Allerede disse 8 månedene, har jeg vært opptatt av å ta de riktige valgene for meg og kroppen min. Slik at lillegutt får en best mulig start på livet, før han kommer ut. 


Kan man egentlig forberede seg på det som skal skje? Det er en tanke som dukker opp veldig ofte nå i disse dager. Jeg drømmer mange rare drømmer om natten, sover generelt litt dårligere, er mer sliten og tenker mer på ting man aldri før har tenkt på. Prøver å ikke stresse, for det er ikke sunt på noen måte. 

Kroppen er likevel ganske fantastisk. Jeg kan ikke klage på disse 8 månedene. Jeg har vært kvalm, men det glemmes så fort det er over, jeg har sovnet fra alle tv- serier og sofa-kvelder. Med andre ord, ikke så godt selskap, jeg har måttet slutte å løpe på grunn av vondt i bekkenet, men det er jo bare for en periode. Alt dette er jo bare for en periode, og det er verdt det. 


Generelt har jeg lært masse om meg selv og kroppen min disse månedene. Det er spennende, og rart å følge med på en kropp i utvikling. Tenk at det er noe som vokser inni der, det blir større og større. Sterkere og sterkere. Jeg merker det nå, nå er det liv inni der. Virkelig liv. Han sparker og slår, og holder på. Helst når jeg selv prøver å slappe av. Det er ganske morsomt. Plutselig ser man en liten fot eller en liten hånd bule ut av magen. Man kan virkelig ikke skjønne dette før man er i situasjonen selv. Uansett hvor mye man kanskje har lest og lært. Det er noe man må oppleve før man forstår det. 


Jeg har også brukt meg selv som en "prøvekanin" når det kommer til kosthold og trening for gravide. Jeg har alltid synes det virker interessant og er viktig i mitt yrke. Derfor har jeg prøvd ting, lært ting og dette skal jeg ta med meg videre. Kanksje får jeg bruk for det når det kommer til trening av andre gravide, eller om jeg blir gravid igjen. Ingen graviditeter er like, det vet jeg. Men likevel er det mye man kan ta med seg videre og lære andre i samme situasjon. På mandag 15.05.2017 skal jeg ha treningskveld for gravide her i Oslo, sjekk ut her for mer info. 


Jeg ser frem til de siste ukene, jeg skal prøve å nyte dem. For alle med barn som jeg kjenner fra før, sier det er viktig. Likevel begynner både samboeren og jeg å bli utålmodige. Det er vel kanskje ikke så rart? Dette er vel noe av det største man kan oppleve sammen som ett par? Vi gleder oss, vi er redde og vi er så klare vi kan bli. En ny sjef er kanskje på vei? Men gjør det noe? Nei vi gleder oss. Livet vil kanskje aldri bli helt det samme igjen? Men vi har opplevd så mye sammen, vi har vært sammen i snart 10 år, forlovet i mange år, samboere i snart 7 år. Vi har så mange fine reiser sammen, så mange gode venner vi har fått sammen. Vi har hatt så mye morro og vi er klar for ett nytt kapittel. Som sikkert får oss til å bli enda sterkere. Vi får nyte de siste ukene og glede oss over det nye livet som snart plutselig er en ny hverdag. Jeg er så heldig jeg fortsatt kan gå turer, trene og kose meg med det jeg liker så godt. Aktivitet og svangerskap er virkelig ingen hindring. Det gjelder bare å kjenne egen kropp og lytte til signaler kroppen gir. Jeg føler nesten jeg har superkrefter de dagene jeg virkelig føler meg sprek. Det er deilig. Kroppen er fantastisk!

- MK -

Er kroppen din klar for sommeren?

Sommerkroppen?

Glem alt som heter sommerkropp, snarveier til flat mage og større rumpe, slankekurer eller lignende. Vær fornøyd med den kroppen du har. Uansett fasong eller størrelse. Sommeren kommer, og den kommer like "fort" hvert år. Ikke stress i forkant. Fler og fler stresser seg i gjennom våren fordi de skal ha "sommerkroppen" klar. Men hvorfor skal du stresse fordi noen har "bestemt" hvordan "sommerkroppen" skal se ut? 


Det er vel egentlig ingen fasit på hvordan du skal se ut? Det aller viktigste er at man har det fin med seg selv på innsiden. Du kan være så trent og sprek du vil, men om du ikke har det bra med deg selv. Har du egentlig oppnådd det du vil da? Noen er store, noen er små, noen er høye, noen lave, noen tykke og noen tynne. Men tenk så fint det er at vi ikke er like? Det hadde vel bare blitt rart. Vi er fine på hver vår måte. Og man er vel aldri helt fornøyd med seg selv, uansett hvordan man ser ut. Sånn er det og sånn vil det bli.


Poenget er at man ikke skal stresse se gi gjennom våren for å komme inn i en buksestørrelse mindre eller for å få sixpack. Man skal nyte den tiden man har, man skal kose seg når man kan, man skal ha det gøy og man skal trene og være aktiv daglig. Men man skal ikke trene og være aktiv bare for å bli tynnere eller sprekere. Man bør tenke over hvorfor man egentlig trener og er aktiv? Er det for å se fin ut for andre og seg selv, eller er det for å ha best mulig helse? Det er viktig å ha en balanse.

De som trener og er mer aktive enn deg, trenger ikke ha bedre helse enn deg. Helse er så mye mer enn det å være aktiv. Helse er alt du som menneske gjør for å ha det bra. Sosiale, psykiske og fysiske faktorer spiller en rolle på din helse. 


Husk, nyt våren og sommeren. Kos deg i den kroppen du har. Nyt solen i bikini om du ønsker det, ikke tenk på hva andre mener om deg og din kropp. Så lenge du trives i den, så synes det lang vei. Ingenting er finere enn mennesker som trives i sin egen kropp, uansett størrelse. Vi må bygge oss selv sterkere og ikke rakke oss selv ned. Vi er forskjellige og vil se forskjellige ut. Sånn er det. Noen har lettere for å bli trent, andre er flinkere på skolen, noen kan synge også videre. Vi har våre egenskaper og vi må se det positive i oss selv. 

HUSK, har du det bra med deg selv er det mye lettere å ta vare på de rundt deg. Heia helårskroppen. Vær litt aktiv daglig, hele året. Jobb med hodet og tanker om deg selv. Ikke stress før sommeren eller syden. Heia helsa og ikke sommerkroppen som ofte blir satt i fokus i disse måneder for altfor mange. 

- MK -

Hjemmelagd og enkelt

Hjemmelagd iskaffe

Iskaffe er veldig smakfullt, og denne varianten går veldig raskt i tillegg. Iskaffe er perfekt på varme vår- og sommerdager.


Dette trenger du
Kaffe
Isbitformer/isbitposer
Valgfri melk
Søtning/sukker (etter eget ønske)
Sjokoladepulver (etter eget ønske)


Slik gjør du
Lag sterk kaffe (evt. tilsett sjokoladepulver om du ønsker ), avkjøl og hel dette over i isbitformer. Sett formene i fryseren og la isbitene fryse.  Når isbitene er frosne tar du dem i et glass og heller over valgfri melk, tilsett litt sukker eller søtning om du ønsker det.


Tips
Kjør sammen i blenderen med melk, søtning/sukker og litt sjokoladepulver for en litt tykkere konsistens.

- MK -

Takk for at du er min venn

Gode venner er vanskelig å finne, men enda vanskeligere å glemme

Det ligger virkelig noe i dette ordtaket. Gode venner er veldig viktig, for alle. Uansett alder, kjønn og interesser. Det viser også at gode venner er viktig for helsen. Venner er og blir viktig, både for den psykiske og fysiske helsen. Jeg vet i hvert fall at jeg hadde hatt dårligere livskvalitet om jeg ikke hadde hatt alle de fine vennene jeg har. Ingen nevnt, ingen glemt. Men dere vet selv hvem dere er og hva dere betyr for meg. 


Jeg ønsker å lage dette innlegget for å få frem hvor viktig vennskap er. Uten venner ville livet vært mørkt og kjedelig. Jeg unner ingen det. Dessverre er det nok mange som er mye ensomme. Gode venner er med på å gjøre oss til bedre personer, påvirker til positive ting, motiverer til aktivitet, støtter i tykt og tynt, lytter, snakker.


Ja gode venner er undervurdert. Derfor tenker jeg at jeg laget et innlegg til alle mine venner. Jeg vil takke for alt dere gjør for meg. Jeg har mange forskjellige venner, men jeg setter pris på alle på hver deres unike måte. Dere fortjener å høre det oftere, men i en hektisk hverdag for oss som begynner å "dra på åra" så glemmer man ofte å sette pris på hverandre. Det er dumt, men så lenge man er gode venner, så vet man det innerst inne og man trenger ikke bekreftelse. 


Uten dere venner, så hadde jeg ikke satset for meg selv. Dere løfter meg opp og frem, og har troa på mine prosjekter og mine påfunn. Det settes pris på. Dere leser og engasjerer dere, dere spør og dere har troa på det jeg kan. Det settes uendelig pris på. 

Dere er der om jeg trenger snakke om noe, eller om jeg bare har snakkesyken. Venner er som sagt helt livsnødvendig for at helsen skal være best mulig. Venner er noe du forhåpentligvis har resten av livet, noen kommer, noen går. Men de beste de holder du på resten av livet. 


Dere er flotte og jeg digger dere maks. Jeg har dessverre ikke uendelig med bilder av dere alle, men ingen nevnt og ingen glemt. Dere er flotte og viktige på hver deres måte. Jeg håper DU kan være vennen min for resten av livet. 


- MK - 

Dette forbrenner masse, noe for deg?

Ønsker du en annerledes og effektiv PT time?

I det siste har jeg fått flere henvendelser når det gjelder PT timer på bungypump. Noe jeg synes er kjempe spennende. Jeg har tidligere skrevet mange innlegg om hvor effektivt Bungypump er og hvor bra det generelt er på alle måter. Det som er, er at man MÅ prøve det før man får troen på dette. Alle som har hatt PT timer med meg med Bungypump staver har blitt veldig overrasket og imponert over hvor effektivt dette er. Hvor høy puls man kan få ved å gå sakte og at man både får trent kondisjonene og styrken i en og samme økt. Kan det bli bedre? I tillegg til at du kan gjøre det ute. Bare fordeler ved dette, med andre ord.


Det er veldig viktig å lære seg teknikken før man begynner å gå alene. Derfor er det viktig å ta kontakt med noen man vet kan dette. Jeg har personlig tatt et sertifisert kurs på Bungypump, og får derfor mange henvendelser innenfor dette. Noe jeg synes er kjempe gøy. Jeg er veldig glad for at fler og fler ønsker å begynne med dette. Enten du ønsker PT time eller fellestreninger kan vi i Team Kristiansen stille opp. Vi tilbyr begge deler. 

Ulempen er at det har fått et dårlig stempel, det med stavgang. Men Bungypump er enda tyngre og effektivt for alle i forhold til "vanlige" staver. Derfor anbefaler jeg denne type staven til mine kunder. De fleste vil vel ha mest mulig igjen for treningen de legger bak seg? Veldig mange blir også lokket av at dette er en treningsform som gjør at man forbrenner masse fordi hele kroppen er med på økten. Husk at trening er ferskvare og at man må holde på med det over tid for å se god og progressiv fremgang. Dette gjelder all slags trening. 

Kunne du tenke deg å prøve dette? Jeg har også duotimer, om du ønsker å trene sammen med en venn eller en i familien? Bare å ta kontakt for mer info. Jeg vurderer å kjøre igang et gratis arrangement der hvem som helst kan prøve dette. Kunne det vært noe? Følg MK Personlig Coaching på facebook for oppdateringer og arrangementer. 


- MK -

Min trening - og aktivitetshistorie 

Min trening - og aktivitetshistorie 

Min aktive barndom, 1990-2007
Jeg har helt siden jeg var liten jente vært aktiv. Dette er fordi mine foreldre og min familie er en aktiv gjeng. Og det er derfor jeg er blitt den jeg er i dag. Selv om jeg alltid har vært aktiv har jeg aldri drevet med noen form for idrett eller konkurranse. Dette fordi jeg aldri har hatt interesse av dette. I familien min var vi alltid på tur i helger og ferier. Ingen unntak, vi måte være med uansett vær, vind og planer. Dette er noe jeg synes var veldig urettferdig når jeg var liten. Men jeg ser verdien i dette den dag i dag. Jeg er så takknemlig for at jeg er vokst opp med tur og aktivitet. Det har gjort at jeg er glad i aktivitet, jeg er glad i å være ute og jeg er ser verdien i det å være fysisk aktiv.


Min mamma og pappa har vært over gjennomsnittet spreke. Mamma har vært verdens beste langdistanseløper og pappa har også vært veldig god til å løpe. Så løping er kanskje noe som ?ligger i blodet mitt?. Likevel har jeg aldri blitt påvirket til å drive med idrett så lenge jeg ikke hadde lyst selv, så lenge jeg var aktiv generelt. Det er mange som mener jeg burde drive med løping, akkurat på grunn av dette. Men til nå har jeg kun ønsket å løpe, fordi jeg synes det er deilig og fordi det gir meg energi.Jeg har som sagt alltid vært aktiv. Men jeg begynte ikke å trene før jeg gikk på videregående. Jeg gikk på idrettsfag, og trening ble mer en del av hverdagen min. Jeg løp noen turer når jeg ønsket det, i tillegg til gåturer. Ikke noe spesifikt.


(Bilde fa DN)

Ble kjæreste med en som drev med idrett, 2007
I 2007 ble jeg sammen med Thor Kristian som jeg er samboer og forlovet med nå idag. Han drev aktivt med padling, og var en av Norges beste junior padlere på den tiden. Jeg begynte etter hvert å trene mer med han, både løping og padling. Vi padlet etter noen år ?Gudenå? som er et padleløp som går i Danmark. Over to dager, på totalt 120 kilometer. Dette var en veldig morsom og vond opplevelse. Dette var vel kanskje en av mine første konkurranser. Jeg burde ha padlet dobbelt så mye før vi gjennomførte løpet, men jeg kan hvis jeg vil og vi fullførte med glans. Vi kom totalt inn på 9 timer og 41 minutter. Han har nå "konvertert" til løping.  


Flyttet for å studere, august 2010
Jeg ble mer og mer interessert i trening, og det ble mer strukturert og variert. Jeg flyttet til Elverum for å studere, folkehelse. Etter 3 år på bachelor i folkehelse fant jeg helse, livsstil og trening enda mer interessert. Jeg begynte å trene mer og mer strukturert. Jeg ble også mer bevist på valgene jeg tok generelt når det kom til helse. Jeg løp mer og mer, og fant mer og mer glede ved å trene og være aktiv. Jeg startet på master i folkehelse. Her lærte jeg enda mer, og er nå enda mer bevist på hvor viktig trening og aktivitet er, sammen med et balansert kosthold. Jeg startet også å løpe litt løp, 10 kilometere. Og jeg gjorde det bedre enn jeg selv hadde trodd.


En av mine første løpekonkurranse, november 2013
Jeg ble invitert ned til Nederland av mamma, hun var invitert dit på et løpsarrangement. Vi hadde en morsom jentetur. Vi deltok begge i et kveldsløp som ble arrangert, en 10 kilometer. Mamma og jeg startet sammen, for mamma er fortsatt veldig sprek. Etter 2 kilometer, sa mamma at jeg bare måtte løpe. Hun hadde en dårlig dag, og jeg en god. Jeg løp og det var publikum rundt i hele løypa, og veldig morsom og god stemning. Jeg tok igjen folk hele tiden, og ingen tok igjen meg. en helt fantastisk følelse. De snakket ikke engelsk eller norsk underveis så klart. Men jeg hørte de ropte på meg, hva de ropte skjønte jeg ikke. Jeg bare smilte og løp videre. Jeg kom til mål, de siste 2 kilometerne var tunge. Da jeg kom i mål, kom en av arrangørene etter meg og hang en medalje rundt halsen min. Dette er vel noe alle får på et sånt løp tenkte jeg, mens han sa noe til meg på Nederlandsk. Jeg ba han snakke engelsk. Da fortalte han meg at jeg hadde blitt nummer tre av alle damene. Jeg trodde ikke det jeg hørte. Nummer tre, på min første ordentlige løpekonkurranse. Mamma kom i mål like etter. Jeg fortalte henne historien og hun synes så klart dette var veldig morsomt. Dette ga mersmak til å trene mer spesifikt på løping, og jeg har løpt noen konkurranser etter det. I 2016 slet jeg endel med litt skader, og det er jo alltid like kjedelig, håper på å bli kvitt dette snart. Jeg er fortsatt aktiv, trener mye og trives med det. I tillegg jobber jeg som trener, PT og kostholdsveileder. Veldig givende og spennende måte å jobbe på. 


Nå i hele 2017 har jeg vært gravid, og er det enda. Dette har gjort at fokuset på trening og aktivitet har vært enda viktigere, akkurat for å forbedre kroppen og for å gjøre ting enklest mulig fremover. Jeg jobber som PT, veileder inne trening og kosthold og foredragsholder enda. Jeg digger å jobbe og motivere andre til en mer aktiv hverdag. ​Jeg ser frem til sommeren 2017, det blir en spennende tid. Et nytt liv. Men jeg kommer nok alltid til å være aktiv. Akkurat fordi jeg er oppvokst med det og trives med det. Disse verdiene skal jeg ta med videre til min sønn. 


- MK -

Holder det å gå?

Kan jeg "bare gå"

I dagens samfunn er det mer og mer vanlig at man ikke trener eller er aktiv. Inaktivitet blir mer og mer utbredt, og dette er med på å føre til flere lidelser av livsstilsykdommer. Fysisk aktivitet og trening er vesentlig for at helsen vår skal holdes ved like. To av tre i den norske befolkningen trener for lite. Det vil si mindre enn det minimumet på 150 aktive minutter i uken som er helsemyndighetenes anbefaling.


Trening?
Mange i dagens samfunn mener de ikke får trent effektivt nok om de ikke er medlem av et treningssenter. Men trenger det egentlig være sånn? Må man på treningssenter for å trene? Nei, man må vel egentlig ikke det. Det viktigste er at man gjøre noe enn selv trives med. Enten det er å trene ute eller inne.

Likevel er det aktivitetsformer som blir undervurdert i dagens samfunn. Som det å gå en tur for eksempel. Det er undervurdert, og det er ikke trening mener mange. Dette kommer jo helt an på hva du legger i "å gå tur". Det er forskjell på å gå en tur der du fokuserer litt på å bli svett og varm, i forhold til en tur der du bare daffer. Men vi har godt av begge deler, en tur er bedre enn ikke en tur, uansett intensitet.

Det er snakk om i dagens samfunn at gåing er undervurdert. Og det tror jeg det er. Hvorfor er det slik? Trenger man alltid ha følelsen av blodsmak og støle muskler? Absolutt ikke. Gåing er noe de fleste får til, dersom de ikke har noen spesielle skavanker eller lignende. Du kan gjøre det når som helst og hvor som helst, du trenger ikke noe utstyr, det er gratis, det gir deg frisk luft. Generelt er det bra for deg.

Det er fint å trene andre ting ved siden av, men ikke ha dårlig samvittighet de dagene du "bare går". For det er som sagt bedre enn de fleste tenker seg i dagens samfunn. Alle kan ikke løpe, og alle kan ikke få høy puls og ubehag, og man trenger heller ikke det for å få en helsemessig effekt. 


Vi er skapt til å gå
Vi mennesker er jo skapt til å være i bevegelse og gåing er jo noe av det mest naturlige vi kan gjøre i form av bevegelse. Så hvorfor undervurdere dette? Dersom man er vant til å gå, får man et godt aerobt grunnlag, som igjen er godt å ha med seg om man etterhvert ønsker å starte med annen type utholdenhetstrening. 

Mange som ikke er vant med trening, ser for seg at trening alltid skal være hardt og brutalt. Men det trenger det absolutt ikke. Tren og kos deg, ha det gøy og ikke undervurder en tur ute i naturen. Det holder for mange. Aktivitetsnivået og arbeidsdagen til folk flest er mye mer stillesittende enn den var for folk som er gamle idag. Derfor er det kanskje vanskelig å skjønne hvor viktig og effektivt det å gå er. Enten om du går til skole og jobb, eller om du går deg en tur for å lufte tanker og kropp. 


For de fleste gjennomsnittlige nordemenn, vil gåing være bra nok trening. Så lenge du går med litt tempo. Selv for de best trente av våre menn og kvinner så vil det å gå være trening dersom det er i trapper eller i motbakke. Det vi vet er at snittnordmannen har et stort potensial til å øke sitt aktivitetsnivå. Sammenhengen mellom helse og fysisk aktivitet henger tett sammen. Det er en grunn til at samfunnets største problem er livsstilsykdommer? En av de viktigste årsakene til tidlig død er for lite aktivitet. Fysisk aktivitet virker på mange prosesser som skjer i kroppen.

Ta deg en gåtur, kos deg og du vil samtidig få igjen for det når det kommer til helseeffekten. 

- MK - 

Løpe fortere?

Løpssesongen er i gang, for alle

I helgen gikk Sentrumsløpet. Mamma og jeg var å så på, og det var masse masse løpeglade mennesker å se underveis. I alle slags fysisk form. Inspirerende å se og morsomt å heie. 

Hvilket mål?
Mange som løper har et mål de har satt seg, gjerne før løpet. Dette gjelder de fleste uansett nivå. Det er fint å sette seg et realistisk mål. Det er mer inspirerende å trene mot et løp, dersom man har et konkret mål å strekke seg mot. Det som er viktig  å huske på er at det ikke alltid er realistisk å klare målet sitt, første gang man prøver. Da må man bare se tilbake på det som er blitt gjort og kanskje gjøre noen endringer?


Mamma og jeg sto å heiet, fordi vi kjente mange som skulle løpe. Både venner, bekjente og kunder vi har eller har hatt. Det var veldig morsomt å se på og heie på alle. Ja for vi heiet på alle. Tror kanskje vi var de eneste som heiet på alle. Hva er det med norske folk når det kommer til å heie? Hva er problemet med å heie når man likevel står å ser på?

Trenger du hjelp til ditt mål?
Det var veldig morsomt å få tilbakemeldinger fra kunder etter løpet. Det var veldig mange som etter hjelp fra oss, fikk personlige rekorder på 10 kilometer. Ingenting er morsommere enn fornøyde kunder og bedre tider. Ønsker du å nå dine mål? Men trenger du kanskje litt ekstra hjelp? Et personlig treningsprogram og en test der vi kartlegger din personlige utholdenhet er gull verdt. Dette er en invitering. Men tenk så gøy om du endelig hadde klart målet du har satt deg? Det handler om litt gode råd i riktig retning, kanskje litt endring i treningsfilosofi og noen gode råd på veien. Du trenger ikke binde deg til noe. Ta kontakt med oss her om det skulle være interessant eller om du lurer på noe. Målet vårt er at kundene våre er fornøyde og ta de skal nå målene sine. 


- MK - 

Siste tiden sammen?

Snart er vi tre

Hjelpes, nå begynner det å nærme seg termindato. Dagene og ukene går fort, og vi prøver å gjøre met mulig hyggelig sammen jeg og samboeren min. Vi gleder oss, men vi er jo forberedt på at vi får mindre tid til det vi pleier, og ting kommer til å endres for alltid. Dette er en skummel, men også en fin tanke. Vi har jo hatt mange måneder å forberede oss på dette, men jeg tror ikke man skjønner det helt før han plutselig er her.


Aktive sammen
Noe av det beste vi vet å gjøre sammen, er å være i aktivitet og trene. Vi har vært sammen i snart 10 år, og det er en verdi vi har funnet ut at vi har til felles. Dette er også en verdi vi ønsker å videreføre til sønnen vår. 

Jeg er heldig som er i fin form, og jeg synes fortsatt denne tiden vi har sammen i aktivitet. Selv om vi nå er på forskjellig nivå, så finner vi gleden av å trene og være aktive sammen. Thor Kristian er blitt veldig sprek og i god form, men allikevel tar han seg tid til å trene sammen med meg. Dette er noe jeg setter veldig pris på. Og jeg vet han setter pris på at jeg fortsatt kan være med han.

Det som er morsomt er at han har trent mye med meg i det siste, med Bungypump staver. Han trente lite løping før Sentrumsløpet som var i helgen, fordi han har hatt vondt i leggen. Likevel løp han et bra løp, så all aktivitet og trening hjelper og skal ikke undervurderes. 

Poenget er at vi utnytter tiden vi har sammen nå, til å gjøre hyggelige ting sammen. Trene og være aktive sammen og nyte våren som endelig er kommet. Jeg synes også det er viktig at man fortsetter med det man liker, selv om man er gravid. Noe som har vært viktig for meg de siste årene er det å være aktiv og trene. Derfor er jeg veldig fornøyd med at formen min fortsatt er relativt bra. Jeg tenker sjeldent over at jeg er gravid. Utenom når jeg ser ned på magen, eller når det sparkes inni der. Hadde ikke jeg fått vært aktiv, så tror jeg at tiden hadde gått saktere og at jeg hadde fått en kjipere graviditet. 


Klarer vi trene og være aktive når vi blir tre?
Løpevognen står klar i garasjen. Vi vet vi ikke skal løpe med den med det første, men vi kan gå masse i skogen og gå turer med en slik vogn. Mamma og pappa som er naboene våre har løpemølle i kjelleren, så vi vet at dersom vi er flinke å planlegge så skal ikke en til avgjøre om vi får trent eller ikke. Målet våres er at vi skal klare å få trent slik vi ønsker. Begge er enige om at dette er viktig at vi prioriterer, ellers blir vi begge vanskelige å ha med å gjøre. Siden det er en del av livsstilen våres, så tror og håper vi at dette er en prioritering som blir varetatt. Man får til det man ønsker, så lenge man er flinke til å planlegge. 

Behold dine gamle interesser og prioriteringer?
Jeg tror at selv om man blir foreldre for første gang, så er det viktig at man tar vare på ting og tang man har vært glad og og prioritert før man ble foreldre. Dette er kanskje enkelt å si før jeg er i situasjonen selv? Selvfølgelig vil ting prioriteres annerledes, men målet mitt er at det er viktig man ikke forandrer seg på alle måter. Dette fordi du må trives med deg selv, selv i en ny livssituasjon. Et godt eksempel her er mine foreldre. Mamma var toppidrettsutøver, pappa jobbet fulltid. Likevel så klarte de å få kabalen til å gå opp. Mamma trente og dette var jobben hennes. Derfor ser jeg ikke på vårt liv som en utfordring sånn sett, når jeg ser hva mine foreldre har fått til. De er gode rollemodeller og eksempler på at man får til det man ønsker. Dette gjelder uansett nivå og ambisjoner. Ting må planlegges, og gjøre annerledes, men ting er mulig så lenge man ønsker det og så lenge man kan få hjelp av de rundt.

Dette er jo selvfølgelig avhengig av hvordan barn man får, at alt er bra og at man kommer inn i den nye livsstilen med et barn. Meningen er at husk, man får til det man ønsker. Man må gi det tid og være komfortabel i denne situasjonen.

Nyt tiden
Vi utnytter tiden vi to har sammen nå de siste ukene. Men vi gleder oss og er forberedte på den nye livsstilen våres. Noe må vi legge fra oss til fortiden, andre ting tar vi med oss inn i den nye tiden. Men husk, man får til det man ønsker og vil, så lenge man gir det tid. 

- MK - 

Derfor burde du smile

"DONT FORGET TO SMILE"

Vi vet vel alle at dersom du smiler, smitter dette veldig ofte over på dem du smiler til. Ikke er det bare hyggelig, men det får også til at man generelt føler deg bedre. Tro det eller ei, men det er også forsket på at å smile gir en bedre helseeffekt. Et smil vil påvirke deg og andre både fysisk og psykisk. Forskning viser at smiling kan reduseres stress og dette fører til bedre hjerte. Noen dager er det kanskje ikke like fristende å smile? Men et smil koster deg verken penger eller energi, så hvorfor ikke smile.

Smil, det gjør deg glad i tillegg til at du ofte gleder de rundt deg!!

- MK -

Øvelser som svir i rumpa

5 gode øvelser som svir

Hva er vel bedre enn å finne øvelser man virkelig kjenner svi i bakdelen når den skal trenes? Det finnes uendelig gode øvelser, og man må prøve seg litt frem og finne ut hva som passer for deg og dine mål. Jeg har satt sammen 5 øvelser jeg kan anbefale videre til dere som ønsker gode øvelser for å trene bein og underkropp. Disse øvelsene kan gjøres hvor som helst og når som helst. Du kan altså bruke vekter, du kan bruke strikk eller du kan bruke din egen kroppsvekt. 

Her er øvelsene: 

1. Knebøy mot krakk/benk
2. Step up m/ kick
3. Bulgarsk utfall
4. Hiptrust
5. Ett beins side knebøy m/ fot på krakk

Lykke til med treningen!

1. Knebøy mot krakk/benk
2. Step up m/ kick


3. Bulgarsk utfall

4. Hiptrust

5. Ett beins side knebøy m/ fot på krakk

- MK -