hits

juli 2017

Du kan om du vil

Ikke la andre begrense dine muligheter

Jeg har tenkt mye over hvor mye man egentlig klarer dersom man har hodet med seg. Det hjelper ikke om du er i veldig god fysisk form om du ikke er i psykisk form. Hodet og kroppen henger sammen og det er en grunn til at psykisk og fysisk helse påvirker hverandre.

Jeg har tenkt mye over dette når jeg har vært gravid og fått barn. Hva kroppen får til og hvor viktig det er å ha med hodet på laget. Jeg jobbet som sagt mye mentalt under svangerskapet. Akkurat fordi det var viktig for meg å forberede hodet på endringen som skjer med kroppen og endringen som ville skje med livet når Millian kom. 

Poenget mitt med denne bloggen er å få frem hvor viktig mental trening er for alle, uansett hva målet i livet ditt er. Du får til så innmari mye mer om du har hodet med på kroppens lag. Du klarer mindre fysisk om hodet ikke vil være med rett og slett. 

Jeg har alltid fått høre at jeg er sta, det er nok noe som ligger til familien. For dersom vi begynner å diskutere kan du banne på at alle står på sitt. Haha. Men for meg har min stahet hjulpet meg. Det har hjulpet meg til å være aktiv når jeg var gravid. Jeg bestemte meg for at aktivitet skulle jeg holde på med så lenge jeg kunne. Noen dager var veldig tunge, men det hjelper alltid å være aktiv. Det slår aldri feil. Jeg angrer aldri på aktivitet som er gjort. Det samme gjaldt under fødselen. Da kom staheten min frem. Barseltiden har det også hjulpet. Jeg har vært ute på tur med eller uten vogn helt siden jeg kom hjem fra sykehuset. Dette fordi dette er "mentalhygiene" for meg. Dersom jeg er aktiv påvirker det meg positivt mentalt. Du vet selv hva som gjør deg skikkelig glad og energisk? Det er veldig viktig å fortsette med dette. Dersom hodet har det bra, har kroppen det bra. Rett og slett. 

Hodet og kroppen henger sammen av en grunn. Det er fordi de skal spille på lag. Dersom de ikke gjør det vil du ikke ha det optimalt. Enten det går ene eller andre veien. De påvirkes av hverandre, enten du ønsker det eller ei. Husk at du får til det du vil, uansett. Ikke hør på hva alle andre sier eller mener. Stol på deg selv og ditt hode og kropp. Gjør det som er riktig for deg og jobb litt mentalt og litt fysisk daglig så vil du bli den beste versjonen av deg selv.

- MK - 

Magiske mageøvelser

Supre mageøvelser, som passer alle

Kjernemuskulaturen er basen vår, og den er vi helt avhengig av for å ha en velfungerende kropp. Det er også slik at en sterk mage og rygg gjør at vi føler oss strammere rundt midjen, for det er her disse musklene ligger. Her har jeg samlet sammen 7 forskjellige mageøvelser, som alle er gode øvelser på hver sin måte. 

Trening av magen bør man gjøre cirka 2 ganger i uka. Gjør øvelsene i 10-15 rep (evt. 30-60 sekunder på plankeøvelsene). Kjør alle øvelsene 3-4 ganger. 


1. Planken
En veldig god øvelse for kjernemuskulaturen.
- Kroppen skal holdes i en helt rett linje, eller som en planke.
- Albuleddene skal være plassert vinkelrett rett under skuldrene
- Se ned i bakken, nøytral nakke
- Stram musklene i rumpa og magen, dette vil sørge for full aktivering av magemusklene og det vil gi større effekt av øvelsene.
- For en lettere versjon, sett kneerne nedi gulvet. For tyngre versjoner kan du for eksempel kjøre «klatreplanken». Da går du fra strake armer til albuer, annen hver gang

2. Sideplanke
Denne øvelsen er en variasjon av planken og trener kjernemuskulaturen med fokus på de skrå magemusklene.
- Legg deg på siden, og sett den ene albuen rett under din skulder
- Løft deg opp med hoften slik at du har albuen og føttene i gulvet
- Hold et spenn i kjernemuskulaturen og kjenn at det er hoften som holder deg i riktig posisjon, ikke skulderen.
- Ønsker du en lettere variant plasserer du det nederste kneet i gulvet, dette vil blant annet redusere belastningen på skuldrene

3. Kabelcrunch
- Still deg på kne med ansiktet fra kabeltrekket, bruk et tau som håndtak. Len deg litt fremover for å få vektene opp, og hold tauet foran skuldrene.
- Krøll sammen magen, og før hodet ned mot underlaget. Tenk at hodet skal mellom bena. Før albuene ned til lårene. 
- Brems rolig og kontrollert tilbake til utgangsposisjon

4. Båten
- Sitt på rompa og løft beina så de er over bakken. Hold ryggen så rett som mulig. Samle hendene foran deg. 
- Trekk inn navelen og forsiktig vri deg til den ene siden. Utfør en padle-bevegelse med hendene.
- Blir det for tungt kan du eventuelt sette helene i gulvet. Dette er også med på å skåne ryggen.

5. Beinløft i ribbevegg
- Finn en ribbevegg eller lignende. 
- Still deg med ryggen mot ribbeveggen og hold deg fast med armene
- Løft knærne opp mot magen (for tyngre versjon, ha strake bein)
- Senk beina forsiktig ned igjen

6. Planken m/ enarms roing
- Still deg i høy plankeposisjon (strake armer og bein)
- Løft så opp annenhver arm, som om du trekker noe oppover
- Hold hoften stabil under hele øvelsen
- Denne øvelsen kan gjøre med eller uten vekter

7. Fjellklatreren 
- Still deg i plankeposisjon med håndflaten og tærne i bakken.
- Spenn magen og trekk det ene kneet opp mot brystet.
- Sett beinet tilbake til start posisjon og trekk opp det andre kneet.

Lykke til!
- MK -

For mye sunnhet er det bra?

Påvirkes du av dagens press?

I dagens samfunn er det veldig mye press på hvordan man skal se ut, hva man skal spise, hva man har på seg og hvor bra man gjør det på forskjellige arenaer. Dette gjør at fler og fler mennesker blir stresset og føler seg dårlig.

Dette er et press som kanskje ikke noe alle blir eller vil bli påvirket av, men det er menneskelig å bli påvirket av slikt, uansett om man vil eller ikke. Det er viktig å gå egne veier og gjøre som magefølelsen sier, uansett hva det gjelder. Vi er forskjellige og reagerer på forskjellige måter, både når det kommer til hodet og kroppen.

Hva skal du tro på?
Media kan fort gjøre oss forvirret, spesielt på temaer vi ikke kan så mye om selv. Den ene dagen står det for eksempel at banan er sunt, andre dagen er det noe av det verste du kan spise. Hva skal man da tro på når man ikke vet selv? Dette er en av ulempene med internett, det står som altfor mye om forskjellige ting og man kan lett bli mer forvirret enn klok etter å ha lest rundt omkring.

Det enkle er ofte det beste
Med fem år utdannelse innen folkehelse og ernæring klarer jeg som regel å skille mellom hva som er realistisk og ikke. Hvordan jeg skal formidle riktig informasjon til andre kan derimot være utfordrende. Det enkle er ofte det beste. Dette gjelder også helse og livsstil. Vær den beste versjonen av deg selv, og jobb for å trives med den!

Er du sunn fordi du er tynn? 
Er du sunn eller usunn? Dette er vel et veldig udefinerbart spørsmål. Hva er egentlig å være sunn? Er du sunn fordi du er tynn? Er du sunn fordi du aldri spiser godteri? Dette er relativt og individuelt. Men hva er egentlig å være sunn i dagens samfunn? Umulig å svare på spør du meg.

En sunn livsstil for meg handler om å trives med meg selv. Jeg trene og er aktiv fordi jeg synes det er gøy, fordi det gir energi og fordi det øker livskvalitetene. Jeg er minst 30 minutter aktiv daglig, fordi dette er bra for helsen min på sikt. Jeg spiser mat som gir meg overskudd og energi og den næringen jeg trenger. Jeg er sosial med venner og familie, fordi det gir overskudd og fordi det gir en god innvendig følelse. Jeg trives også i mitt eget selskap, så lenge det ikke blir for mye av det. Jeg er glad i være ute i naturen, naturen gir meg en energi som ingen eller noe annet kan gi meg. Her kan du være og gjøre som du vil, naturen er en veldig fin arena

Hva med deg? Hva er en sunn livsstil for deg? Vi er alle forskjellige og vi har forskjellig utgangspunkt, forskjellige mål, forskjellige kropper, forskjellige hoder og vi er generelt veldig forskjellige. Ikke gjør som andre, bare fordi du leser om det. Vær mot deg selv som du ville vært mot andre. Det beste er å være den beste versjonen av seg selv hele tiden, av egen vilje.

- MK -

Fra mammakropp til sommerkropp

Fra mammakropp til sommerkropp?

Fra mammakropp til sommerkropp har aldri vært et mål for min del. Det burde egentlig ikke være et mål for noen. Hva er sommerkropp? Det er ingen definisjon på dette. Det er mye stress i dagens samfunn i forhold til hvordan man skal se ut. Svangerskap og fødsel hos en dame vil jo sette sine spor, noen "dypere"  enn hos andre. Sånn er det. Vi er forskjellige og kroppene våre reagerer ulikt på ting. Derfor er det viktig å ikke sammenligne seg med andre, uansett om man er i samme situasjon. Heia helårskroppen! Det blir uansett en forandring på kroppen etter et svangerskap og en fødsel, uansett hvor aktiv eller ikke aktiv du har vært. 

Man må tenke på hvordan man var før svangerskapet, hvordan svangerskapet gikk, hvor aktiv man generelt er, hvordan kosthold man har og viktigst. Hvordan fødselen gikk. Alt dette er individuelt. Uansett, kvinnekroppen er ganske rå. Dette har jeg aldri tenkt på før jeg selv har gått gravid og før jeg selv har født ett barn. Det har vært utrolig spennende å følge med på hvordan magen vokste under svangerskapet. Alle mente jeg var så liten, men selv følte jeg meg ganske stor og sprekkeferdig. Størrelsen på magen er også veldig individuelt. 


Det var også veldig spennende å se på magen etter fødselen. Nesten hele magen min var borte rett etter fødselen. Den var myk og rar og helt annerledes. Dag etter dag, ble mer og mer av "magen" borte. Livmoren trakk seg sammen og magen ble mer og mer normal. Ganske kul denne kvinnekroppen. Magen er jo ikke lik som den var, men det er da ikke så rart etter 4 uker. Magemusklene har jo fått kjørt seg. De har nemlig delt seg og de er "blitt skudd av". Så det tar litt tid før man kan begynne med magetrening igjen. Bekkentrening er det viktigste i starten.

Husk å la kroppen få jobbe i sitt tempo, vi er som sagt forskjellige og kroppene våre takler ting forskjellige. Det er viktig etter et svangerskap og en fødsel å la kroppen hente seg inn igjen på sin egen måte. Du kommer deg til "normalen" igjen bare du gir deg selv tid. Vær tålmodig og nyt tiden! Men husk at litt bevegelse daglig er bra for kropp og sinn! 

- MK - 

Hvordan puls skal jeg trene på?

Trener jeg riktig?

Dette er spørsmål jeg alltid får fra kunder, venner og bekjente. Hvilken puls skal jeg ligge på? Hvilken sone skal jeg ligge i? Hva er makspulsen din?  

Puls er et begrep som er viktig å vite litt om når du driver med trening, dette fordi det er et verktøy som kan brukes for å komme i bedre form. For om du trener, er det vel bedre form du er ute etter? Her er det snakk om utholdenhetstrening. Puls og utholdenhetstrening er viktige sammen. Derfor er det så synd at puls er blitt et begrep som de færreste kan noe særlig om, og det står mye forskjellig rundt om som egentlig er stikk motsatt, eller som er forvirrende. Les mitt andre innlegg om puls for mer detaljer, her. 

Puls kan gjøres komplisert, men det trenger ikke være komplisert for at du skal bli i bedre form. Hvilken puls DU skal ligge på kan ikke jeg umiddelbart fortelle deg. Det jeg kan fortelle deg er at du aldri kan sammenligne pulsen med noen andre. Pulsen er genetisk og bare "et tall". Om du har høy eller lav makspuls og terskelpuls sier absolutt ikke noe om formen din. Noen har naturlig høy puls, noen naturlig lav. Jeg er en av dem som har naturlig høy. Broren min som er en god landeveissykkelist har naturlig lav puls. Så dette har ikke noe å si på form, og skal derfor aldri sammenlignes. Selv om du og en venninne løper like fort på en 10 kilometer, så kan dere ikke sammenligne pulsen akkurat på grunn av forskjellen.

Det som er viktig når det kommer til hvordan puls du skal trene på. Er at du alltid skal trene litt på lav puls, litt på middelspuls og litt på "høy" puls. Viktig å poengtere at om du er ute etter utholdenhet skal du aldri trene så hardt at du får melkesyre eller stive muskler. Da trener du på for høy puls. Det som skjer da er at du mister den utholdenheten muskulaturen du antageligvis er ute etter. 

Makspulsen er et begrep som går mye igjen. Dette er dumt, for makspulsen er IKKE trenbar og den synker naturlig med årene. Derfor er denne svært unøyaktig å trene etter og dette anbefales ikke. Terskelpuls er det ideel å trene etter. Denne er trenbar og derfor gjør dette treningen mer nøyaktig. Vet jeg terskelpulsen/farten din, kan jeg fortelle deg hvilke puls du skal ligge på, på de forskjellige øktene. Ønsker du å teste din terskelpuls kan jeg lov deg at du vil se fremgang ganske fort, akkurat fordi du da alltid kan trene på riktig puls. Riktig puls på de forskjellige øktene vil gi fremgang, uansett form. Vi er fler i Team Kristiansen som tar slike tester. Kontakt oss her. Det som er viktig å påpeke er at man har forskjellig terskelpuls på forskjellige aktiviteter. Vi tester på løping. 

Mange klokker stiller inn pulsen for deg. Men hvordan kan klokka vite pulsen din? det kan den dessverre ikke, og man skal ikke stole på disse klokkene om man selv ikke har peiling og har plottet inn riktige tall selv. Dette er veldig viktig å tenke på. Dropp altså sammenligning av puls med andre, test terskelpulsen din og ha det gøy på trening. Det viktigste er at du har godfølesle når du trener.

Ikke heng deg for mye opp i puls, selv om det er veldig fokus på dette om dagen. Det viktigste er uansett at du snakker med folk som faktisk kan dette om puls, så du ikke blir feilinformert. Da kan treningseffekten din bli dårligere dessverre. Det er det ingen som ønsker. 

- MK -

Moro med ferietrening

Moro med ferietrening

Rolige og fine sommer dager betyr for mange avslapning og late dager. Det behøver ikke være rolig hele dagen. For meg betyr ferietid masse gode økter og mye aktivitet. Det er jo det som er så herlig med sommeren. Det gjør sommeren ekstra herlig og du får ekstra energi. Ja kanskje du blir enda sprekere til hverdagen kommer snikende, til og med.

Nyt for eksempel morgensola, med en yogaøkt utendørs. Ta en morgen joggetur langs stranda eller kanskje i fjellet. Ta deg en SUP tur og opplev det stille og fredfullt på vannet.  Ta deg en fin styrkeøkt med strikker og/eller egenvekt i solveggen. Ja du har masse alternativer, og det er viktig å finne det du selv trives best med.

Det viktigste er at trening skal være moro. Til tider er det tungt og slitsomt, men alt i alt skal det gi energi og ikke tappe deg for energi. Dette er viktig å huske, uansett hva målet ditt er. Derfor er ferietrening ypperlig. I en hektisk hverdag rekker du kanskje ikke de lange øktene du hadde planlagt. Benytt ferien til å leke deg, og bruke den tiden du ønsker. Ta med en venn, kjæreste eller en i familien å prøv noe nytt og spennende. Sommeren er tiden der du skal nyte og prøve deg frem.

Smilet og godfølelse vil garantert komme om du virkelig finner noe du trives med, spesielt om du finner det sammen noen du er glad i.

- MK -

Dette må du starte dagen med, kanskje det også vil synes på vekten?

Dette må du starte dagen med, kanskje det også vil synes på vekten?

Viste du det? Eller kanskje du gjør det hver morgen?
Begynn alltid dagen med et glass vann, eller to. La dette bli en vane og la det være det første du gjør og det første du får i deg.  Det kan også være en god vane å drikke før hvert måltid. Det mest optimale for oss mennesker, er å trekke vann som ikke er for kaldt. Dette gir mer flyt for kroppen.I løpet av en dag trenger man cirka 2-3 liter vann. Men her er det ikke bare snakk om vannet man drikker. Husk at det er mye vann i det vi spiser også, og dette kan regnes med her.

Vannet - livsviktig
Ja vann. 60-70 % av menneskekroppen består av vann. 85% av hjernen er vann. 75 % av muskelen er vann. 25 % av skjelettet vårt er vann. Vann er altså livsviktig og et av de viktigste tingene vi finner i kroppen våres.  Vet du hvor lenge du kan leve uten vann? Det er faktisk under en uke, rettere sagt fem dager. Vann er derfor veldig viktig for oss mennesker. Vann er ikke et næringsstoff, men kroppen trenger det sårt for å holde alle prosesser i gang. Det fyller transportkanalene i kroppen og til kroppens celler. Over 80% av blodet vårt består også av vann

Godt for kiloene og huden?
Er du en av dem som drikker alt annet enn vann til måltider og generelt i løpet av en dag? Det er mange i dagens samfunn som drikker lite vann og mye juice, brus, saft og andre drikkevarer. Hva med å prøve å bytte ut dette med vann? Vann er bra for kroppen, ja det er faktisk livsviktig for oss.  Om du bytter ut for eksempel juicen du drikker hver morgen og til lunsj, med vann. Kanskje du oppdager at unødvendige kilo forsvinner? Dette fordi da slipper kroppen sukkeret og syren som juicen inneholder. Dette fører til at det daglig blir mindre sukker i kroppen som kroppen må omdanne. Det er mye bedre å spise frukt kontra å drikke juice. I frukten får du i deg fiber som er viktig for kroppen.

Vann gir også en metthetsfølelse.  I dagens samfunn drikker befolkningen generelt lite vann. Og flere og flere sliter med migrene, hodepine, dårlig hud også videre. Drikker man vann jevnlig utover dagen. Vil kanskje hodepinen forsvinne og du vil få mer glød i huden. Cellene i kroppen trenger vann. Uten vann vil cellene våre skrumpe. Vi har altså godt av å drikke vann. Både kropp og sinn har godt av det. Vann er altså med på å foryngre både hår, hud og kropp.

Uten vann, er det ikke liv! Vann er altså livsviktig. 

(Kilde: Levekraft av Kjell Markset)

- MK - 

Tren før frokost og forbrenn mer?

Bli en morgentrener

Sliter du med å komme deg på trening, fordi du har lite energi, fordi du liker dra deg om morgningen eller fordi du heller vil ligge på sofaen etter skole eller jobb?

Vi mennesker er lagd slik at vi ofte velger det som er lettest og mest behagelig for oss. En av de mest bruke unnskyldingene vi bruker fordi vi ikke trener er at vi ikke har tid. Men man har ofte tid til det man har lyst til har jeg selv erfart. Det gjelder bare å planlegge. 

Alle vet vi jo hvor lett det er å droppe treninga når du kommer hjem fra jobb, for du er bare «så sulten og sliten at du må bare slappe av litt først». Og vips så har sofaen stjålet hele kvelden din. Er du en av dem som har venner som står opp å trener før du selv har våknet? Beundrer du disse? Du kan bli en av dem selv, med litt innsats. Å trene på morgningen har mange fordeler. 

Starter dagen med overskudd
Når du starter dagen med trening eller aktivitet kan jeg love deg at du har god samvittighet og masse overskudd resten av dagen. En annen stor fordel er at man føler seg enormt frisk og rask, og energinivået oppleves høyere dersom man har trent før en arbeids- eller skoledag. 

Men dette må ofte bli en vane før man kanskje synes dette er behagelig og gir energi. Det gjelder å forbedre seg på kvelden. Bestem deg for at du skal opp og legg klart treningsklærne, da er det større sannsynlighet for at du faktisk trener. 

Skal jeg trene før eller etter frokosten?
Dette er smak og behag, hva man trives best med. Men man kan fint vende seg til å trene på tom mage. Det kan være uvant og ubehagelig de første gangene. Men man sparer mye tid på morgningen om man klarer trene på tom mage. Morgenøktene trenger ikke være lange, man får gjort mye på 30-60 minutter. Det lønner seg uansett å utsette intervalltrening og tung styrketrening til senere på dagen, eller etter mat. Dette er fordi kroppen ikke er optimalt rustet til så hardt arbeid tett opptil oppvåkning. Går du for hardt ut vil du derfor ha større skaderisiko, og det er lettere at du da gir opp de gode vanene.

Men husk, det er viktig å drikke vann før du går ut. Man er ofte dehydrert etter en natt søvn. Du kan gjerne ta deg noe lett og energirikt å spise før økten, men husk å ikke spis for mye da dette kan ødelegge økten. I form av kvalme eller hold. 

Det viser seg at det ikke spiller noen rolle om man trener på tom mage eller ikke i forhold til forbrenningen. Det viktigste er at du trener når du har mest lyst og mest overskudd til det. Mange mener morningene er best fordi da har de ettermiddagen til å gjøre alt mulig annet. 

Gi det litt tid
Det er helt individuelt når man synes det er best å trene, vi er forskjellige og liker å trene på forskjellige tidspunkt. Likevel kan morgentrening være et godt alternativ om man sliter med energinivået etter skole/jobb. Mange mener at å trene på ettermiddagen er det mest idelle fordi da er kroppstemperaturen optimal og muskelen er mer våkne enn på morgningen. Men dette er også en tid de fleste liker å tilbringe på sofaen. Da er det ekstra godt om treningen er unnagjort på morgningen. 

Morgentrening handler om rutiner. Gi det cirka 2 uker, og det vil bli en vane som blir lettere og lettere å gjennomføre. Du vil nok ikke angre når du først er i gang. Gi det en sjanse, kanskje morgentrening er noe for deg?

- MK -

Trenger man å trene styrke?

Trenger jeg styrketrening?

"Trenger jeg styrketrening?". Dette er et spørsmål jeg blir stilt veldig ofte. Det er jo veldig vanskelig å svare på helt ut av det blå. Det er jo helt avhengig av hva du ønsker å oppnå eller hva dine treningsmål er. Jeg selv prøver å kombinere styrke og kondisjon så bra det lar seg gjøre. Det er fordi jeg synes begge deler er morsomt, og fordi det holder motivasjonen oppe når jeg har mye variasjon i treningen. I tillegg til at det er godt for kroppen med variasjon.

Ønsker du for eksempel å bli bedre til å løpe, så er det jo løping som bør være hovedfokuset, men likevel er det enkelte muskelgrupper som er vesentlige å være sterke i, for å klare å løpe og ikke minst for å unngå skader. I tillegg er løping såpass belastende, at de færreste bare kan holde på med det uten å bli skadet. 


Funksjonell styrketrening
Jeg personlig er veldig glad i funksjonell styrketrening, eller egenvektstrening. Det er også lettere å gjennomføre, siden du ikke er avhengig av noen spesielt utstyr. Dette passer også best for en som liker å løpe. Dette fordi du da blir sterkere, uten å få for mye muskelmasse. I tillegg til at du ofte kjører øvelsene over lengre strekk, og derfor får du trigget kondisjonen litt i samme slengen. Et godt eksempel her er sirkeltrening. 


Sterkere kropp
En sterk kropp er veldig vesentlig for å leve et liv sunt og skadefritt liv. Jo sterkere man er i de muskelgruppene man trenger, jo bedre er det. En sterk kropp tåler mer enn en svak kropp. Derfor er det viktig å trene de svakhetene man har eller får. Dette vil være med på å forebygge og unngå skader. 

Konklusjonen er altså at litt funksjonell styrke eller spesifikk styrke på muskler man er svak i, kan ha god hensikt når det kommer til skadeforebygging eller rehabilitering En sterk kropp tåler mye mer enn en svak kropp. Men husk å fokusere og tren på de muskelgruppene/ musklene som er aktuelt for deg og det du skal bli god på.

- MK -

Dagen som forandret livet

Millian kommer til verden

Nå er det litt over 3 uker siden jeg hadde min første fødsel. Jeg tenkte å skrive ned min fødselshistorie, kanskje det er interessant og lærerikt for andre der ute. De siste ukene før terminen min som var 14.06 var jeg nervøs, hadde mye tanker, sov dårlig og var generelt veldig utålmodig og lei av magen som var i veien uansett hva jeg gjorde.

Jeg gruet meg, og gledet meg til fødselen. Er det noe man ikke vet noe om er det når man føder og hvordan fødselen blir. Men jeg forberedte meg så godt jeg kunne på det jeg skulle igjennom. Vi har jo alle hørt at det er smertefullt, tung og spennende på engang. Hvordan skulle jeg takle dette? Hvordan skulle min fødsel bli? Hvordan ser sønnen vår ut? Det er så rart, en dag har du magen du har hatt i 9 måneder, og plutselig har man et lite perfekt liv i armene, som man har ansvar for resten av sitt eget liv. Det er sprøtt. Men nok om det, og tilbake til mine forberedelser. Jeg jobbet mye mentalt i månedene og ukene før. Når hodet og sinnet er med så er det lettere å jobbe på lag med kroppen, det er jo endel av jobben min, så dette fikk jeg praktisert på meg selv. Jeg visualiserte og tenkte gode tanker om det som skulle skje. Jeg så for meg hvordan det skulle bli, og jeg ble mer og mer klar i hodet. Mer klar for at dette skulle jeg klare. Hvorfor skulle ikke jeg klare dette?

Det hele startet natt til lørdag 17.06. Jeg våknet som vanlig 3-4 ganger. Men siste gangen gikk jeg på do, og jeg kjente smerter jeg ikke hadde kjent før. Det var smerter i korsryggen og nedre del av magen. Jeg skjønte nesten at dette var et tegn på at noe var igang. Det var som sterke menstrasjonssmerter. Det var veldig ubehagelig, men ikke direkte vondt. Jeg vekket Thor Kristian og sa jeg trodde noe var på gang, men at det var såpass svake smerter så vi sovnet igjen begge to. Vi våknet i 9 tiden, og smertene var ikke blitt verre. Thor Kristian hadde avtalt med lillebroren min, Sondre at de skulle sykle seg en 3 timers tur. Han var usikker på om han turte dra fra meg. Men jeg sa han bare skulle dra, for smertene hadde vært svake siden de startet.Han ringte føden før han dro, for jeg hadde blødninger, men dette var normalt.  Så de dro ut på tur, TK med telefonen på og beredt til å ta taxi hjem om det skulle bli "krise". 

Den 17.06 var det strålende sol, så Roxy og jeg gikk en fin tur i sola. Jeg måtte stoppe opp når "riene" kom. Jeg pustet meg igjennom dem, og de var enda ikke veldig mye sterkere. Etter turen satt jeg meg ut i sola. Da avtok smertene og det tok mange timer før de plutselig var tilbake. Når TK var kommet hjem, merket jeg at de tok seg opp og de kom oftere. Jeg hadde skjønt det, det var faktisk riene mine som var i gang. Skummelt, spennende og veldig lettende på engang. 

TK lagde middag til oss, riene var blitt sterkere og jeg slet med å slappe av. TK mente jeg måtte spise middag, det hadde jordmoren våres sagt til han at jeg måtte. For riene ble bedre om man hadde spist ordentlig mat. Jeg måtte legge meg ned å puste når de dukket opp. Vi spiste middag, jeg var kvalm og hadde vondt. Etter middagen begynte smertene å bli såpass intense at jeg slet med å konsentrere meg og slappe av. Jeg hadde likevel lært meg hvordan man skal puste for å ha minst mulig vondt. Og jeg fokuserte på dette. Jeg var så kvalm og uggen, og middagen kom opp igjen. Riene ble tettere og tettere. Jeg klarte ikke lenger slappe av når klokka nærmet seg 18. TK ringte føden igjen, og vi fortalte hvor ofte jeg hadde rier og at jeg begynte å få så vondt at vi tenkte vi skulle dra ned til sykehuset. De sa på Riksen at vi bare måtte komme. 

Vi kjørte nedover mot sykehuset. TK stresset avgårde og blinket på andre biler. Jeg kjeftet på han fordi han stresset og det smittet over på meg. Riene kom i en fei og det var helt jævlig å sitte i bil når man hadde rier. Heldigvis er det bare 5 kilometer fra oss og til Rikshospitalet der vi hadde fødeplass. Vi svingte inn rett foran føden, parkerte bilen, tok med fødebagen og gikk så fort vi klarte opp til fødeavdelingen. Jeg tenkte ikke så mye over at det var igang, der og da. Det er mer sånn jeg har tenkt på i ettertid. Jeg var så fokusert og konsentrert. Vi ankom Riksen 1820 lørdag 17.06. Vi ble tatt imot av en jordmor, hun ga oss et rom som vi skulle vente på.

Så ble jeg undersøkt nedentil. Dette hadde jeg gruet meg til på forhånd. Synes det høres innmari ubehagelig ut. Og godt var det jo ikke akkurat heller. Men det gikk bedre enn forventet. Jeg hadde 4 cm åpning (10ø cm er full åpning) i tillegg sjekket de at Millian hadde det bra inni magen. Vi fikk utlevert fødestue. Skremmende og deilig på engang. Dette fordi da var det virkelig igang. Om få timer skulle vi se Millian for første gang. 

Fødestuen var stor og fin og det var badekar der som jeg kunne bruke som smertelindring. Riene var fortsatt tette og vonde, men likevel såpass greie at jeg fint klarte å puste meg igjennom dem. Jeg fikk varmeflaske som jeg brukte på magen og ryggen for å lindre smerten. Jeg hadde også mulighet til å sitte på treningsball, gå med "prekestol" og ta en dusj eller et bad. Jeg prøvde å slappe godt av "mellom slagene".

Vi fikk en ny jordmor etterhvert. Hun snakket litt med oss, leste fødebrevet jeg hadde skrevet på forhånd og fortalte at hun måtte sette en veneflon. Noe jeg virkelig gruet meg til, jeg har nemlig aldri vært på sykehus før og jeg er ikke glad i sprøyter. Hun slet med å stikke, og måtte prøve flere ganger. Dette var ikke behagelig i tillegg til riene som ble sterkere og sterkere. Veneflonen var på plass i 20 tiden.

Jeg klarte ikke sitte stille når jeg fikk rier. Jeg fant ut at det var bedre for meg å bevege seg. I 2130 tiden begynte jeg å få såpass vondt at vi ringte på jordmoren. Jeg hadde bestemt meg for epidural. Hun ringte anestesilegen og hun kom etter kort tid. Så i 22 tiden hadde jeg epidural. Dette var også noe jeg gruet meg til, men dette gikk også fint til tross for at de slet med å sette den (dette fordi jeg har skjev ryggrad som førte til litt vanskeligheter for legen). 

Etter cirka 20 minutter merket jeg at smertene var mindre, de var der, men de var svakere. Det var deilig og jeg kunne slappe litt mer av. Nå var det vaktskifte og vi fikk enda en ny jordmor. En veldig søt dame som skulle være der hele natten. Hun sjekket meg igjen og det var dessverre ikke noe mer åpning etter så mange timer. Veldig skuffende, men jeg prøvde å holde motet oppe. 

Riene avtok etter jeg fikk epidural. Jordmoren sjekket meg igjen etter en times tid. Fortsatt sto det stille. Hun bestemte seg for å ta vannet mitt, i håp om at dette ville sette igang riene for fult. Hun tok vannet og vi fikk beskjed om å hvile så godt vi kunne. TK sovnet og jeg slappet av en times tid. Uten så mye vondt. Hun kom etter en time å sjekket igjen, ingenting hadde skjedd. Jeg var sliten, men holdt motet oppe. For å få igang riene ble det koblet på hormoner i veneflonen i armen. Dette var i 01 tida på natta. Det tok ikke lang tid før riene var sterkere enn noen gang og de var så vonde at jeg ikke viste hvor jeg skulle gjøre av meg. Riene var så tette og intense og jeg pustet så godt jeg kunne. Jeg har aldri hatt så vondt. Jordmoren måtte sette opp epiduralen, men det hjalp lite. Hode til Millian var nemlig så langt nede at epiduralen ikke hjalp så godt på grunn av sterkt press nedover.

I tillegg hadde det ene beinet mitt blitt "lammet" på grunn av epiduralen så jeg følte meg helt rar og nummen. Jordmoren og TK roet meg ned og ga meg det jeg trengte når det virkelig sto på. De var så god støtte og vi jobbet så bra sammen alle. Jeg fikk så mye skryt av begge underveis. Jeg var i min egen boble, fokusert, konsentrert og utålmodig. Klokka nærmet seg på 02 på natta. Jordmoren roet meg ned, snakket til meg og var så støttende. Jeg fortalte jeg gruet meg så voldsomt til siste fase, nemlig å presse han ut. Hun fortalte at dette var den minst vonde fasen. 

Etterhvert fikk jeg skikkelig pressetrang. Noe som er vanlig når det nærmer seg full åpning. Hun sjekket meg, og hadde gode nyheter. Jeg hadde full åpning og jeg kunne presse. Dette var faktisk en veldig befriende beskjed å få. Dette var i 03 tiden. Jeg kunne nå presse når jeg fikk en rie. Jordmoren hadde rett, dette var mye mindre vondt enn forrige fase. Jeg presset i cirka 1 time. Jeg var utålmodig og sliten på slutten og maste mye på jordmoren om når jeg var ferdig. Noe hun selvfølgelig ikke hadde noe fasit svar på, haha. Plutselig så jeg ned, og jeg så hodet til Millian var halvveis ute. En lettende, rar, rørende og fin følelse på engang. En rie til så var han her hos oss. Han skrek før han var helt ute. En helt merkelig følelse når han var ute og ble lagt på brystet mitt. All smerte var borte, og jeg hadde klart det. Jeg var så sliten, stolt og rørt på engang. Han kom altså til verden 18.06.2017 klokka 04.14 med sine 52 cm og 3418 g. En perfekt gutt, som fikk navnet Millian lenge før han ble født. 

Etter fødselen lå han på brystet mitt. Det føltes rart, men samtidig helt naturlig. Der lå han en god stund. Jeg var veldig heldig med fødselen. Den gikk ganske fort til å være første gang fikk jeg høre. Fødselstiden var vel på 8 timer. Jeg fikk ingen komplikasjoner, Millian var sterk og frisk hele veien, etter fødselen gikk veldig bra. Jeg hadde normal blødning og alt gikk over all forventning. 

Alt i alt hadde jeg en skikkelig bra fødeopplevelse. Ingenting å grue seg til. Men jeg tror at all treningen jeg la ned både fysisk og psykisk hjalp både Millian og meg gjennom fødselen. Det har i hvert fall ikke vært bortkastet. En sterk kropp tåler mer enn en svak kropp. 

Vi nøt tiden sammen Millian og meg, mens TK slokna helt stakars. Han var utslitt etter en lang natt. Jeg var så full av adrenalin at jeg ikke hadde sjans å sove. Jeg bare lå å så på Millian. Skjønte kanskje ikke helt hva som hadde skjedd og at han var vår. 


Vi fikk servert mat etterhvert, som vi spiste. Det smakte rimelig godt med mat, etter tidenes "treningsøkt". Jeg lå på overvåkning på føden 2 timer etter fødsel, noe som er vanlig. Før jeg ble sendt på barsel fikk jeg beskjed om å tisse. Det er nemlig viktig at blæra tømmes. Jeg gruet meg til å tisse, for jeg var redd det skulle være vondt. Men det var ikke noe forskjell. Jeg ble så lettet. Så heldig jeg var med fødselen, og så takknemlig jeg er for det. Jordmødrene mine gjorde virkelig en helt perfekt jobb. Jeg fikk beskjed om å ta en dusj før jeg ble sendt opp. Jeg stilte meg i dusjen og lot det varme vanne renne over meg. Deilig. Men plutselig svartna det helt for meg, og jeg hørte plutselig ingenting. En eklere følelse har jeg aldri hatt. Jeg skjønte at jeg var i ferd med å besvime. Jeg rakk heldigvis sette meg ned på krakken, og ropte på jordmoren. Hun kom løpenede da jeg sa jeg besvimte. Jeg fikk saft og det gikk seg til. Hun fortalte jeg hadde fått blodtrykksfall, noe som var vanlig etter en fødsel. Hun kledde på meg, og la meg i sykesengen. Så ble Millian og jeg trillet opp på barselavdelingen, mens TK dro hjem for å sove noen timer før han kom tilbake til oss. To var nå blitt til tre. 

Et nytt kapittel i livet startet altså den 18.06.2017 kl 04.14. Takk for at du er du Millian. Vi gleder oss til fortsettelsen. Nå er du allerede over 3 uker, og vi blir mer og mer kjent med deg <3 - MK -

Perfekte sommerintervaller som får fart på forbrenningen

Sommerintervaller, som passer alle 

Ukas intervalløkt er en økt jeg kaller "kombinasjonsøkt", dette fordi det er en god blanding av kort og langt i samme økt. Denne økten passer like bra ute som inne. Ekstra godt nå på sommeren å kjøre intervaller ute.

Disse intervallene passer for alle. Jeg anbefaler å droppe 10 minutteren om du ikke har løpt noe særlig intervaller før. Husk at oppvarming og nedjogging er svært viktig når man løper intervaller. Husk også at intervaller bare skal være en liten del av treningsarbeidet ditt, uansett form. De rolige turene er de viktigste. Gjerne fordel så du har noen 45 minutters turer, noen 60 minutters turer og noen over timen. Da vil formen komme. Ønsker du løpe intervaller sammen med noen til høsten? Vi i Team Kristiansen har to forskjellige løpegrupper i Frognerparken hver uke. Ønsker du å melde deg på? Sjekk siden vår her eller ta kontakt her. 

"Kombinasjonsøkt":

Varm opp i 15 minutter

Løp 40 sekunder på/ 20 sekunder av i 10 minutter

Deretter løper du 10 minutter med jevnt tempo (husk du skal ikke få blodsmak eller melkesyre)

Jogg 5 minutter

Deretter løper du 60 sekunder på/ 30 sekunder av i 10 minutter ( 7 stk)

Jogg godt ned i minst 10 minutter

- MK -

5 gode grunner til å trene med kjæresten

Tren sammen, bli sterkere sammen?

Trening er en slags terapi for mange, når det først blir en vane. Man kan på en måte bli avhengig av det. Selvfølgelig på godt og vondt. Det gjelder så klart å finne en balanse på det hele. Å trene sammen er dobbelt så moro! Regelmessig trening på agendaen bør vi alle ha, ikke bare for å føle oss bedre men også fordi det gir oss en solid helseeffekt.


Lær av hverandre
Men det sies at par som trener sammen, holder sammen. Dette tror jeg faktisk fungerer for mange. Dette gjelder vel med de fleste hobbyen og felles interesser. Samboeren min og jeg, har siden vi ble sammen for snart 10 år siden, hatt en felles interesse som står veldig sterkt hos oss. Nemlig det å være aktive og trene sammen. Dette er noe av det morsomste vi vet å gjøre sammen. Derfor merker vi stor forskjell de ukene, det absolutt ikke går opp og vi ikke får trent sammen. Vi har bygget hverandre sterkere og mer utholdende rett og slett. Jeg lærer av erfaringene Thor Kristian har tatt med seg fra sin tidligere idrettsbakgrunn på godt og vondt. Han har også lært mye fra meg og min familie. Noe som har fått han til å konvertere fra vannsport til løping. Helt frivillig, tro det eller ei. Hehe. I tillegg har jeg lært masse om dette under min utdannelse, og jeg har mange ganger brukt Thor Kristian som en "prøvekanin" på mange av mine prosjekter i forhold til både trening og kosthold. 

Styrker forholdet
For de fleste er trening og aktivitet sammen med på å styrke forholdet. Alle vet at når man har hatt en lang, slitsom dag, hvor tungt det kan være å komme seg ut og på trening eller bare på en tur? Dersom du avtaler tidlig på dagen at dette skal dere gjennomføre sammen, blir det mye lettere å holde seg til avtalen. Dette gjør at det blir mer motiverende, det gjelder bare ikke å havne i den fellen der man trekker hverandre nedover, dersom man har en dårlig periode. Man må bygge hverandre sterke og bruke det positive i hverandre. 

Vær hverandres personlige trener
Det er mange fordeler ved å trene sammen med andre, og gjerne sammen med en kjæreste. Som treningspartner blir man også hverandres personlige trener, som pusher, hjelper og motiverer hverandre. Samtidig viser forskning at idrettsutøvere yter bedre når de har noen som ser på seg. Slik er det også når man trener med en venn ? eller kjæreste.
Et annet aspekt er at det i en hektisk hverdag ofte er vanskelig å sette av tid til hverandre. Med en felles treningsøkt får man både trent og vært sammen, og slår to fluer i en smekk. Dette er noe av den største grunnen til at vi ofte velger å trene sammen i en hektisk hverdag. Man angrer aldri på en fullført økt. 

Må man ha felles mål?
Nei, det er sjeldent man er i helt samme form som den man trener med. Sånn er det, men jeg mener at dette ikke har noen hensikt. Man kan få til mye bra sammen likevel. Det er selvfølgelig veldig motiverende å ha samme mål om det er mulig. Men man blir sterkere og mer utholdende sammen uansett mål. Et godt eksempel på dette er situasjonen til meg og samboeren min nå. Han satser på å løpe fortere på både 10 kilometer konkurranse og halvmaraton, mens jeg er bare ute etter å være sprek og gravid. Dette stopper ikke oss i å trene sammen. Vi finner alltid løsninger. Enten så løper vi først en tur sammen, også løper Thor Kristian en tur etter vår felles tur. Ellers tar vi det inne, så jeg kan gå på ellipse og han kan løpe ved siden av. Andre dager går vi tur med hunden vår i skogen. Det gjelder bare å tenke på at all aktivitet hjelper på veien mot målet sitt. Uansett hvor du vil at det skal ende. 

5 grunner til at man bør trene med kjæresten
1. Øker lykken og får ofte forhold til å holde lenger
2.  Gir bedre effekt på treningen til begge parter
3. Øker sjansen for at man har større interesse for hverandre (forelskelse)
4.  Hjelper på treningsmålene dine
5. Øker deres følelsesmessige bånd


-
MK -

Derfor burde du trene

Husk, trening og aktivitet er ferskvare

Jeg får inntrykk av at mange legger treningen på hylla når det er sommer og ferie. Dette er nok ikke så lurt, mange mener de ikke har tid på sommeren. Men har man tid i en hektisk hverdag, bør man vel i hvert fall ha tid når sommeren kommer og man har ferie. Trening og aktivitet er ferskvare, og det er derfor viktig å holde det ved like. Trening og aktivitet bør man med andre ord gjøre regelmessig, hele året. Jeg er for helårskroppen, og derfor bør den holdes ved like hele året. 

Det finnes uendelig mange gode grunner for å trene. Mange trener for å holde vekten, andre trener for å forbedre tiden sin på et løp eller lignende, noen trener fordi det gir dem overskudd. Det er som sagt mange gode grunner til at man bør innføre trening og aktivitet i livsstilen sin. 

Her kommer gode grunner til å trene:

Du holder vekten
Fler og fler i dagens samfunn sliter med vekten, dette kommer av for mye dårlig mat og for mye inaktivitet. Er du flink å trene og eller være fysisk aktiv daglig, vil du kanskje lettere klare å holde den vekten du ønsker. Du vet at det er lettere å holde vekten med å trene, men vet du hvorfor? Det er fordi fysisk aktivitet bidrar til økt oksygenopptak, som betyr bedre kondisjon og at kroppen brenner lagret fett. Norske anbefalinger sier at voksene bør være minst 30 minutter aktive daglig. Det holder for de fleste å gå, men ønsker man å løp, sykle eller gjøre andre ting er det også gode alternativer.

Du får sterkere muskler
Sterke muskler er alltid en fordel. Du har kanskje hørt at man får sterkere muskler av å være fysisk aktiv og trene. Dette er med på å øke forbrenningen. Dette fordi jo mer muskler du har, jo mer forbrenner du. Dette gjelder selv når du ikke er aktiv. 

Du blir sterk i beina
Sterke bein er både fint og godt for kroppen. Beina våre er viktige, og det lønner seg å være sterk i dem. Dette gjør både hverdagen og arbeidslivet lettere for de fleste. Sterke bein gjør også at man får mindre skader. Det å oppnå høyest mulig beinmasse i ung alder kan være en viktig forebyggende strategi for å redusere fremtidig risiko for utvikling av osteoporose, eller beinskjørhet.

Du får finere og bedre hud
Ja, man får bedre hud av å trene og være aktiv. Det er med på å øke sirkulasjonen i kroppen, som igjen er med på gi huden de næringsstoffene den trenger for å holde seg fin lenger. Med mer oksygen i kroppen, vil den også produsere mer kollagen, som er med på å styrke huden. 

Du blir mindre stressa
Dette kommer godt med i en ellers så hektisk hverdag og samfunn. Fysisk aktivitet og trening er med på å senke stressnivået i kroppen. Dette fører også til lavere puls og blodtrykk, i tillegg til mindre anspente muskler. 

Du blir i bedre humør
Ingenting er vel bedre enn mennesker i godt humør? Det viser seg at dersom du sliter med depressive tanker eller en mild form for depresjon, kan trening redusere symptomene. Når man er aktiv produserer man hormonet som kalles endorfiner. Dette hormonet gir en lykkefølelse og en velværefølelse for oss mennesker. 

Du får bedre immunforsvar
Man får bedre immunforsvar av å være regelmessig aktiv. Man vil få mindre sykdommer og virus. Man vil genrelt være i bedre allmenntilstand. 

Det er bra for kroppen og hjernen
Trening øker blodtilførselen til hjernen vår. Resultatet av dette er at du husker bedre, får flere og bedre ideer og det er lettere å konsentrere seg.


Her er altså mange gode grunner til å trene og være aktiv. Om du ikke allerede er det, kanskje du finner noen gode grunner til å starte med det her? 

God trening og god sommer

- MK -

Perfekt ferietrening

Sirkeltrening - perfekt sommertrening

Sirkeltrening er en perfekt treningsform. Det gjelder bare og bruke fantasien og finne øvelser som passer for dem som er med og ut i fra hvor det skal gjøres. Man kan kjøre sirkel både med og uten masse utstyr. Sirkeltrening er på ingen måte en ny treningsform, men det er blir mer og mer vanlig å trene på denne måte igjen. Sirkeltrening er bra både for kondisjon, stryke og økt forbrenning. Du kan sette opp øvelser ut i fra hva du ønsker å trene på. Under har jeg satt opp et eksempel til 10 øvelser. Få med deg hele familien eller vennene på et par runder nå i ferien. Ha det gøy og tren sammen!

Oppvarming:
Varm opp med å gå, løpe eller lignende i cirka 10-15 minutter. 

Kjør deretter 8-10 øvelser i 40-45 sekunder, med 10-15 sekunder pause i mellom. Kjør 3-4 runder. 1 minutt pause mellom hver runde. 

Sirkel:
1. Push-ups

2. Liggende beinløft
3. Planken
4. Sideliggende bekkenhev
5. Dips
6. Tåhev
7. Knebøy
8. Burpees m/u push-ups

9. Fjellklatreren
10. Bulgarsk utfall


- MK -

Når kan man trene igjen etter fødsel?

Ja, mange lurer på dette. Når kan man trene igjen etter en fødsel?

Dette er et spørsmål det ikke er noe fasit svar på. Dette kommer an på egen fysisk form før og underveis i svangerskapet, hvordan fødselen gikk og hvordan barnet oppfører seg. Det er altså mange faktorer som spiller inn på dette. Det viktigste er kanskje at man kjenner etter selv. Hvordan føles kroppen? Hva føles riktig for deg? Hva har du lyst til? Man skal ikke høre på alt alle andre anbefaler og ikke anbefaler. Vi er så forskjellige og tåler ting forskjellig. 


Anbefalinger sier man ikke skal trene før 6 uker etter fødsel. Men føler du lyst før eller etter dette, så gjør det som passer. Bare ikke stress. Man kan bli gal av alle som skal legge seg oppi hvordan man ønsker å gjøre ting. Men det er alt i alt ditt valg og din kropp. Uansett når du velger å starte opp med trening, husk å starte rolig. Trilleturer holder kanskje massevis for de fleste de første ukene? Du kan i så fall finne noen gode bakker å gå i, om du føler deg ekstra sprek. Du vil fort merke formen komme, om du noen ganger i uka går turer med vogn. 


Allerede etter 3 døgn, når vi kom hjem fra sykehuset synes jeg det føltes riktig å begynne med trilleturer med den lille familien min. Turene startet veldig korte, og jeg merket for hver tur at det ikke var noe problem å øke litt per tur. selvfølgelig merket jeg kroppen føltes annerledes, men likevel følte jeg den var veldig pigg ut i fra det den hadde vært i gjennom. Jeg har altså siden 21.06 vært ute å luftet meg enten med eller uten vogn. Dette fordi dette føltes riktig for meg og min kropp. Og fordi jeg er glad i å være fysisk aktiv, det er min livsstil. Ser ingn grunn til å ikke fortsette med det. Millian vil få mye glede av å ha foreldre som er aktive. 


2 uker etter fødselen hadde jeg min første treningsøkt, uten vogn. Jeg bytta ut vognen med bungypump stavene mine. Mammaen og pappaen min var barnevakter og gikk en trilletur, mens Thor Kristian og jeg gikk med staver. Det føltes bedre enn jeg hadde forventet. Kroppen var bedre enn på lenge. Bungypump som jeg skrev mye om i svangerskapet er også veldig skånsomt og bra etter fødsel. Det var deilig og akkurat passe tungt. Jeg startet rolig og merket fort at jeg allerede har fått igjen for et aktivt svangerskap. 


Med dette innlegget vil jeg bare formidle at å trene og være aktiv etter fødsel er for noen hlt naturlig, for andre så ønsker de å vente. Ingenting er mer riktig enn det andre og du skal aldri føle press til hverken det ene eller andre. Du og kroppen din vet best hva som passer for akkurat deg.

Nyt tiden og stol på deg selv.

- MK -

Ja, jeg klarte det

Det mest brutale og spennende jeg har gjort

For litt over 2 uker siden fødte jeg for første gang. Og ja, jeg klarte det med glans. Vi er alle forskjellige, og har forskjellige kropper. Likevel ønsker jeg fortelle om min situasjon. Fødselen var noe jeg på forhånd gruet meg veldig til. Man hører jo ofte skrekk historier og lignende. Det er bare å ikke høre på alt som blir sagt, er det en ting du ikke kan bestemme så er det når og ikke minst hvordan din fødsel går. Uansett er det en veldig styrke å jobbe mentalt. Er hodet med blir det lettere for kroppen å jobbe.  Jeg jobbet mye mentalt de siste ukene av svangerskapet. Jeg visualiserte, og snakket positivt til meg selv om hvordan opplevelsen kom til å bli. Likevel hadde jeg ingen konkret plan, noe jeg er glad for i ettertid. Har man en for stor plan om hvordan man ønsker eller ikke ønsker ting, kan man fort bli skuffa om det ikke blir sånn (skriver om selve fødselen i et eget innlegg senere). 


Tiden etter fødsel var bedre enn forventet. Dette er jo veldig avhengig av hvordan fødselen blir og hvordan barn man får. Jeg skriver ned min sitasjon, og ingen er så klart like. Likevel håper jeg det er inspirerende og fint for dere å lese om. Jeg hadde en fødsel på cirka 10 timer. Noe jeg ble fortalt at er ganske kjapt til å være første gang. Det føltes ikke fort når det sto på. Dagen etter fødselen følt jeg meg mer mørbanket enn noen gang. Jeg var også veldig støl og øm i hele kroppen. En rar følelse som egentlig ikke kan beskrives.

Jeg har aldri vært så øm og sliten før, men aldri så glad heller. De gode følelsene tok overtaket. Tenk, jeg? Ja jeg hadde klart å føde et perfekt lite barn. Det er rett å slett utrolig og veldig fin følelse. Regner med alle damer som har vært igjennom det samme skjønner hva jeg snakker om. Jeg har aldri følt meg så sterk og flink før. En mestringsfølelse til tusen. Vi damer er jammen meg tøffe. Og vi gjør en ubeskrivelig jobb under svangerskapet, fødsel og ikke minst når barnet er født.


Dag nummer to følte jeg meg allerede mye bedre, med andre ord så kom kroppen min seg fort etterpå. Dagene ble bare bedre og bedre. Jeg var flink når jeg var på sykehuset, å bevege meg litt daglig. Dette for å ikke stivne helt, det er alltid lurt i forhold til blodsirkulasjonen. Man blir fortalt ditt og datt etter en fødsel. Men jeg mener at man selv vet best hva som er best for egen kropp. Det viktigste er å lytte til kroppen og ikke til alle råd og tips du får fra alle og en hver. Når jeg kom hjem fra sykehuset var det strålende sol, og det første jeg gjorde var å gå en liten trilletur. Det har jeg gjort hver dag siden. Trilleturer er topp trening og fysisk aktivitet den første tiden etter fødsel. Husk også bekkenbunnstrening, for den har blitt kjørt hardt under svangerskapet og fødselen. Du skal heller ikke sammenligne deg med noen andre,  vi er som sagt forskjellige og kroppene våre takler ting ulikt.

Likevel så tror jeg det er en stor fordel å være mest mulig aktiv under svangerskapet. Om man kan det og det ligger til rette for det. Jeg tror grunnen til at fødselen min gikk helt uten komplikasjoner og ellers veldig bra, og tiden etter har vært såpass smertefri er fordi jeg har holdt kroppen vedlike alle de 9 månedene, Millian var inni magen. Det takker jeg meg selv for nå i ettertid, og er absolutt ikke bortkastet. 


En fødsel er det mest brutale, men samtidig det mest spennende jeg har vært igjennom. Det var så intenst og så vondt, men når det var over, var alle smerter glemt. I tillegg gikk alt mye bedre enn jeg selv hadde sett for meg. Jeg gruet meg veldig, noe som er naturlig når man gjør noe for første gang. Men det var en fin opplevelse alt i alt.  Det var også spennende å se på kroppen de to ukene etter, hvordan den forandret seg. Magen gikk fort bort. Kroppen er ikke som den var før, men det gjør da ingenting. Man må gi den litt tid, og ikke stresse.  Nyt sommeren og tiden med babyen istedenfor å stresse deg igjennom hverdagen. Gjør det du har tid til, og vær litt aktiv daglig. Så kommer du deg fort tilbake. Jeg trives veldig i den nye hverdagen, og jeg elsker å være aktiv med vogn.

- MK -

Mangler du det lille ekstra?

Dette er viktig for å få fremgang

Her kommer noen enkel løpetips fra meg til dere. Det er ofte små tiltak som skal til for å komme i bedre form. 

Tenk på dette neste gang du skal trene intervaller:
- Vært aktiv i pausene, dette gjør at pulsen holder seg stabil og du får mer igjen. (Gå eller jogg, dette avhenger av din form)
- Start alltid på eget nivå, det er bedre å løpe litt for sakte enn litt for fort (det er helt sant, kroppen trenger mer restitusjon om du alltid løper for fort)
- Prøv å ha alle intervallene (de som er samme) i samme fart. 
- Varier intervallene fra gang til gang, dette gjør at kroppen får variasjon.
- Varier mellom å løpe på mølle og ute
- Når du trener på mølle får du ikke trent leggene (derfor ekstra viktig med leggøvelser når du har brukt mølle)
- Ute får du en annen belastning på leggene og de blir bedre trent av å løpe ute
- Disponer kreftene slik at du holder jevn fart
- Du skal ALDRI få melkesyre i muskulaturen når du løper intervaller (dette ødelegger den utholdende muskulaturen våres)
- Du skal ALDRI få blodsmak når du trener (da trener du for hardt, dette er alt i alt ugunstig)
- Du skal ALLTID klare 3-5 intervaller når du er ferdig (da har du tatt i akkurat det du skal)
- Du skal IKKE ha behov for å stå å "henge" i pausene, da løper du intervallene for fort (det hjelper ikke løpe alt du har på intervallet hvis du må hive etter pusten i pausene. Da er det bedre å løpe jevnere og klare å holde deg aktiv i pausene)
- Du skal være aktiv i pausene, jo mer du er aktiv jo bedre er det 
- For hard trening gjør at du blir i DÅRLIGERE form (ja, "jo hardere jo bedre" stemmer ikke når det kommer til løping)
- Du MÅ alltid varme opp før en intervalløkt, dette er forebyggende mot skader og muskelen trenger å være varme for å yte det de trenger.
- Nedjoggingen er veldig viktig, det er allerede her restitusjonsfasen starter (IKKE sluntre unna denne)

Lykke til med løpingen og treningen. Spør om du trenger hjelp. Jeg hjelper løpere i alle slags form. Kontakt meg her.  

- MK -