hits

august 2017

Hvorfor løpe 4x4?

Er dette bedre enn andre intervaller?

Svaret er vel nei. Det er så mange jeg kjenner, ikke kjenner og så mye jeg leser om 4x4 intervaller. Selv så hører jeg på moren min, som har vært verdens beste løper. Hun mener og har erfart at 4x4 intervaller egentlig ikke er noe særlig bedre enn alle andre typer intervaller, tvert imot. Jeg velger å stole på henne, akkurat fordi hun har erfart det på kroppen og fordi hun vet hva hun snakker om når det kommer til løping. Hvorfor kan ikke folk høre på de som kan det?

Jeg mener ikke at man ikke kan løpe 4x4, men hvorfor bare gjøre det? Det finnes så uendelig mange typer intervaller du kan kjøre. Det gjelder bare å bruke fantasien. 4x4 er lissom blitt en greie, og mange tror at løper man det så er det bedre enn alt annet. Men er det egentlig det? Nei det er nok ikke det. Du kan få en like god økt,kanskje med en bedre følelse til og med om du varierer og løper annet en 4x4. 

Poenget mitt er altså at man må ikke gå rundt å tro at 4x4 er det aller beste man kan løpe når det kommer til intervaller. 4 minutter er lenge, og veldig mange kjører dette i motbakke i tillegg. Dette vil føre til at det blir ufattelig tungt og du vil garantert få melkesyre. La oss ta det med melkesyre først. Dersom du som er glad i å løpe. Ønsker å bli bedr epå langdistasneløping eller har et spesifikt mål når det kommer til distanser du skal løpe. Da skal du faktisk aldri ha melkesyre i muskulaturen din, melksyren ødelegger nemlig de muskelfibrene du er ute etter. Derfor er terskelpuls som jeg har skrevet mye om før ideelt, her ligger du riktig i forhold til at du produserer og kvitter deg med like mye melkesyre. Det er det ideele for å få bedre utholdenhet. 

Med andre ord, husk å variere. Kroppen vår trenger variasjon. Ikke bare løp de samme turene i samme fart, ikke løp de samme intervallene og ikke gå inn i et mønster. Det blir man ikke god av, uansett form og mål. Varier i intensitet, varighet, underlag og sko. 

Vi i Team Kristiansen anbefaler ikke 4x4, fordi dette er tungt og det har ingen spesiell eller bedre effekt enn andre intervaller. Husk at trening er et team det er mye forskjellige meninger og erfaringer rundt. Dette er våre anbefalinger. Ønsker du likevel kjøre det er det opp til deg, men varier med andre intervaller innimellom. Ønsker du løpehjelp? ta gjerne kontakt med en av oss i Team Kristiansen. 

- MK - 

Hvordan få bedre løpsteknikk?

Jo mer du løper, jo bedre

Dette er et spørsmål jeg og vi alle i Team Kristiansen får av våre kunder, venner og bekjente. Det er egentlig ikke noe fasitsvar på hvordan man skal løpe. Det er det samme som å gå, alle har en personlig og unik stil. Jo mer man løper, jo bedre "løpssteg" får man, dette fordi man blir sterkere i den aktuelle muskulaturen. 
 Må jeg trene teknikk? Dette er noe vi i Team Kristiansen ikke ser noen grunn til å bruke tiden på. dersom du skal få et bedre løpssteg som vi liker å kalle det, må du løpe mer og gjerne trene litt spesifikk løpsstyrke. Du blir med andre ord bedre til å løpe, ved å løpe mer. Dette gjelder både teknisk og kondisjonsmessig. Ikke bruk tiden på alle slags mulige teknikk kurs, du har lite å hente på akkurat dette. Det finnes ingen feil eller riktig måte å løpe på, enkelt og greit. Løp som du alltid har gjort og løp sånn som kroppen din har bestemt at du skal løpe. Kroppen vår vet ofte hva som er best for oss, derfor skal man ikke tukle det til ved å endre på det om man ikke har noen generelle plager, da er det så klart unntaksregler.

Poenget våres er altså at du må løpe og ha det gøy med løpingen. Ikke fokuser for mye på tid, teknikk og hvor langt du har løpt. Løp på lysta og du vil etterhvert få både bedre kondisjon og bedre steg. Ikke tro på alt alle skriver om forfotløping, bakfotløping også videre. Ikke gjør løping vanskeligere enn det er. Det er vel derfor mange av oss elsker løping, akkurat fordi det er så enkelt. La det være sånn.

Tren gjerne litt styrke i legger, rumpe, hofteleddsstrekker og bøyer og gjerne i kjernemuskulaturen i mage, rygg og hofte. Men husk, løping er en øvelse du ikke trenger tung muskulatur. Så dette betyr at styrken ikke skal være tung. Det holder med enkle vekter og/eller eventuelt bare kroppsvekten din. 

Så med andre ord. Glem teknikk, den kommer jo mer du løper. Løp, ha det gøy og tren gjerne litt spesifikk styrke.

God tur :)

- MK - 

Finn formen igjen etter en lang sommerferie

Ser du ikke resultatene du er ute etter?

Da er du ikke alene. Trening og løping krever riktig type trening, mengde og intensitet. Det er veldig få som faktisk legger ned riktig trening. Dette vil da føre til at du ikke får den fremgangen du er ute etter. Noe som selvfølgelig er veldig demotiverende. Jeg har trent veldig mange i løpet av de siste årene. Jeg ser ofte samme feil hos de fleste. De trener ofte for mye, og for hardt. Noe som ikke er godt for noe faktisk, på sikt. Derfor kan det være lurt å prate med noen som kan dra deg i riktig retning og få deg opp og frem på riktig måte. 

En test du må ta
Jeg og Team Kristiansen anbefaler alle som er ute etter å løpe fortere, uansett distanse (langdistanse) å ta en terskeltest hos oss. Vi har hjulpet veldig mange i riktig retning allerede. Og vi ønsker å formidle vår gode kunnskap videre til enda flere av dere. En test, som tar 60 minutter, og du vil få en helt annen progresjon på treningen din dersom du hører på våres spesifikke og uike råd. Ingrid Kristiansen som er hovedpersonen i vårt team (familieteam) han erfart og har funnet en egen metode å teste utholdenheten på. Nemlig en terskeltest, uten å måle laktatnivået (melkesyren). Vi starter alltid med en prat om din trening, dine mål og hvordan testen gjennomføres før vi setter igang. Dette for at du skal være sikker på at testen er tilpasset deg og din form.

En test og en perfekt treningsøkt
Testen går ut i fra din 10 kilometer tid, så alle testene er lagt opp til deg og ditt nivå. Derfor vil alle uansett nivå, føle mestring. Dette er også så fint med testen. Målet er at du skal få en god opplevelse og at du skal få tall du kan jobbe og trene etter. Dette er en god treningsøkt med en PT i tillegg til at du får tall du kan bruke videre i ditt treningsarbeid, uansett nivå

Makspulsen er ikke vesentlig
Som jeg har skrevet om i tidligere innlegg, så er makspulsen helt uinteressant. De fleste i dag trener dessverre etter denne. dette er fordi det er det vi får høre at vi skal. Men makspulsen er ikke trenbar, derfor er den en dårlig indikator på utholdenhetstrening. Terskelpuls og fart derimot er trenbar. Derfor er denne testen mye mer vesentlig enn en makspulstest. I tillegg til at den er me "behagelig". Dersom du vet din terskelpuls og fart, er det enkelt å finne ut hvilken puls du skal ligge på uansett om du skal på langtur, kort tur eller løpe intervaller. Derfor er dette en test som de som ønsker det lille ekstra burde ta. 

Hvor, hvordan og hvorfor?
Testene våres gjennomføres på vår løpemaskin i Oslo. Dette fordi denne møllen er meget god og presis. Testen går ut i fra din 10 kilometer tid (eventuelt din antatte 10 kilometer tid). Testen tar fra 45- 60 minutter. Alle uansett nivå kan ta denne type testen, og få de tallene de trenger for videre trening. Hvorfor alle burde ta en slik test, er fordi de fleste har mye å hente på kunnskap når det kommer til løping og utholdenhet. Det er en morsom test, og du vil fortere se resultater når du trener på riktig puls til enhver tid. Derfor er en terskeltest hos oss en test som er unik. 

Bestill en terskeltest hos oss idag, og du vil garantert få resultater fortere enn før. Vi garanterer en god test, seriøse, gode og erfarne personlige trenere. Ta kontakt med oss her.

- MK - 

Den mest effektive løpeøkten

"Opp og ned økt"

Hei og hopp! 

Her er en økt som kan gjøres en dag været ikke er helt på topp. Dette fordi det er en økt som egner seg best på mølle. Mange trener i dag på tredemøller. Det gir samme effekt som å løpe ute, stort sett. Fordelen er at det er lettere å kontrollere intensiteten. 
"Opp og ned økt"  er krevende både fysisk og psykisk. Dette er en flott treningsform på mølle. Det er aldri noen passiv hvile, og dette gjør at du utfordrer utholdenheten. Dette er veldig aktuelt dersom du øver på å løpe uten hvile (hvis du skal løpe et løp for eksempel). Puls og pust føles gradvis mer ubehagelig utover intervalløkta, du merker det mest på pusten. Pulsen kontrollerer du kanskje med ei pulsklokke. Om pusten ender opp som hyperventilasjon har du tatt i for mye, så pass på at du ikke kommer inn i et slikt pustemønster. Jo høyere fart man har i pausen, jo tyngre blir økten.
Dette høres kanskje komplisert ut. Det er det ikke, det er 5 min intervall og 5 min aktiv pause, annen hver gang ( mitt eksempel er på totalt 35 min, start gjerne med kortere om du aldri har gjort dette før).  

Slik gjør du: (Eksempelet jeg har skrevet ned er basert på en som løper mila på 50 minutter i konkurranse (husk å tilpasse til ditt nivå så det ikke går for fort/sakte)

Varm opp i 15 minutter (10- 11 km/t)

5 min m/ intervallfart ( 11,2 -11,5 km/t)

5 min m/ pausefart ( 10-11 km/t)

5 min m/ intervallfart ( øk med 0,5- 1 km/t fra første intervall)

5 min m/ pausefart (10-11 km/t)

5 min m/ intervallfart (øk med 0,2- 0,5 km/t fra forrige intervall)

5 min m/ pausefart 

5 min m/ intervallfart (øk med 0,2-0,5 km/t fra forrige intervall. Det siste intervallet er ofte tungt om man øker for mye. Bedre å økte gradvis fra gang til gang).

Jogg ned i cirka 10 minutter.

Lykke til!

- MK -

Er du sukkeravhengig?

Sukkeravhengighet
Sukker kan være like avhengighetsskapende som alkohol og andre narkotiske stoffer. Det er veldig vanlig å bli avhengig av sukker, spesielt i dagens samfunn der det kryr av ferdig mat, fast-food og andre retter du ikke har helt kontroll på. Det er snakk om avhengighet i fysiologisk stand. Dette rammer mennesker forskjellig, akkurat fordi vi reagerer forskjellig på matvarer og noen personligheter er mer følsomme for sukker, enn andre. Teoretisk sett kan uansett alle spise på seg avhengighet. Spiser du mye søtsaker, kan det skje en biokjemisk reaksjon i hjernene våre som gjør oss avhengige. Flere og flere studier viser at man faktisk kan bli raskere avhengig av sukker enn av kokain. Dette kommer av at smaken ofte spiller en rolle. Smaken når hjernen svært raskt. Hvem og i hvilken grad man blir avhengig er individuelt betinget. 

Biokjemiske prosesser 
Biokjemiske prosessen skjer på samme måte som med heroin og kokain frigjør sukkeret lysthormoner i hjernens belønningssystem. Jo mer søtt vi spiser, jo mer blir belønningssystemet påvirket. 

Det settes i gang et biokjemisk bremsesystem som en slags motvekt. Dette tilpasser seg etter situasjonen. Jo mer søtt som inntaes, jo hardere jobbes det. Problemet er at når vi ikke spiser noe søtt eller det avtar, er bremsesystemet fortsatt i full sving, og jobber på tomgang. Da reagerer kroppen ved å bli rastløs og ubekvem og det resulterer ofte med at man spiser mer søtt for å gi bremsesystemet noe å jobbe med. Søtsmaken går rett til hodet med lynets hastighet, dette kommer foran søtsug og all hormonrus. Når vi spiser mye søtt er vi derfor under dobbelt press for å spise mer søtt. Det blir altså en slags "ond" sirkel. Eneste som hjelper er å holde seg unna godteri og søtsaker så lenge at sukkerbehovet har normalisert og roet seg. Hvor lang tid dette tar er individuelt. 

Mental trening og sukkeravhengighet
Det handler ikke bare om å holde seg unna sukker og legge om kostholdet. Man må forandre måten man både tenker, føler og handler på. Det viser seg at opp til 30 prosent av befolkningen lider av sykelig sukkerbehov i større og mindre grad. Og sukkeravhengigheten synes ikke utenpå. Svært mange av de sukkeravhengige har normal vekt og noen er til og med undervektige. Sukkeravhengighet er en kronisk tilstand. Er du først blitt avhengig, vil denne avhengigheten aktiveres på nytt og på nytt. Det er viktig å påpeke at sukkeravhengighet og søtsug på grunn av lavt blodsukker. 
 

Dette gjør sukker med kroppen din:
Direkte og indirekte kan sukkermisbruk blant føre til:

- hyperaktivitet

- nyreskader

- mineralubalanse i kroppen

- depresjon

- forhøyet insulinnivå og hypoglucemi (lavt blodsukker)

- utviklingen av diabetes 2

- tannråte

- overvekt

- osteoporose

- økte fettmengder i levere

- høyere verdier av "det dårlige" LDL- kolesterolet

Kreftpasienter under behandling blir frarådet å spise sukkerholdig mat

(Kilde: Bitten Jonsson). 

- MK -

Små babyer er søtere enn store babyer

Små barn er søtere enn store barn?

Det har stått mye på nettet den siste tiden, at det er blitt mer vanlig for jenter/damer å slanke seg når man er gravid. Dette synes jeg høres helt forferdelig ut, at man kan tenke seg at dette er godt for noe. Grunnen for dette er vist at mange ønsker seg små barn, fordi de er søtere enn store barn. Tenk deg å ha en sånn innstilling på et sånt tema. Spør du meg er dette helt forferdelig og egoistiske handlinger. Det handler også kanskje om at mange som er gravide ønsker å "ødelegge" kroppen minst mulig. 


Denne "trenden" er ganske skremmende. Hvor er det samfunnet vårt er på vei? Skal mammas kropp settes høyere enn barnets helse tenker jeg da? Dette er jo forferdelig. Det er ikke riktig, fordi barna ikke har noe de skulle sagt. I værste fall kan jo denne egoistiske tankegangen gå utover ditt barn resten av livet? Vi damer som er gravide har jo en stor oppgave allerede fra vi føder barnet, nemlig å gi barna våre den beste forutsetningen for å få et sunt og godt liv i magen. Dette skjer lenger før barnet kommer til verden. Så å tukle med kroppen når den er gravid, er en veldig dårlig idé. 

Om å gjøre å gå opp minst mulig? Det er kanskje dette mange unge jenter tenker, helst før de blir gravide, kanskje. Dette er en tankegang som ikke fungerer når kroppen er i en sånn stor endring. Det er selvfølgelig viktig du spiser riktig type mat, og nok mat når du er gravid. Men en ting er at du skal aldri telle kalorier og være ekstremt opptatt av hva du putter i deg. Riktig næring er vesentlig, men slanking er aldri en løsning for en gravid kropp.

Hva kommer denne trenden av? Det er nok generelt det store kroppspresset vi har i samfunnet, som er med på å utvikle denne tragiske trenden. Sosiale medier er også med på å skape feil fokus.  Vi er forskjellige, og alle graviditeter er forskjellige. Derfor er det aldri noe som kan sammenligne gravide kropper. Noen er naturlig større, noen naturlig mindre og sånn er det også når man går gravid. Enkelt og greit. En ting som burde være i fokus hos alle gravide er at man skal få et friskt barn. At barnet skal ha det bra, og ikke hvor mye det veier eller hvor mye du veier når du er gravid. Man er bare gravid i perioder i livet, la kroppen utvikle seg sånn den trenger i de periodene. Og jobb heller litt ekstra etter graviditeten om det ble for mange kilo som rant på. Da går det ikke utover noen andre enn deg og din kropp. Ikke la ditt stakkars barn, få en uheldig start på livet. Fordi du ville se så bra ut som mulig underveis og etter graviditeten.


Tenk helse, ikke utseende. Det er det vi kommer lengst med. Helse først. Vi skal tross leve i den kroppen vi er utdelt resten av livet. Og det gjelder både deg selv og ditt/dine barn. Husk at din slanking under graviditeten kan gå utover barnet ditt på kort og lang sikt. Det kan faktisk påvirke resten av livet til barnet. Er det verdt det? Garantert ikke.

Vær sunn, ta sunne valg, vært aktiv og nyt tiden. Ikke stress med kalorier inn og ut. Jeg selv trener og er fysisk aktiv daglig. Selv når jeg er gravid. Men jeg lytter til min egen kropp. Spiser det jeg ønsker til enhver tid. Tar hviledager om jeg er sliten. Jeg tar valg som jeg er sikker på er det beste for mitt barn i magen. Jeg er generelt liten, og har kanskje mindre mage enn mange i samme uke som meg. Men det betyr selvsagt ikke at jeg er usunn. Dette handler om at vi er forskjellige. Det er viktig å påpeke. 


Fysisk aktivitet og trening er så klart viktig også under graviditeten. Men husk, det skal ikke være fordi du som mor vil være slank og fin. Det er fordi aktivitet og trening er viktig og kommer godt med i både graviditeten, fødselen og etterpå. En sterk, sunn og frisk kropp tåler mer enn en underernært, og sliten kropp. Du skal ikke legge deg ned og bare spise, det er ikke det jeg mener. Men slanking og graviditet er ikke naturlig og i værste fall farlig. 

Nyt tiden og ikke stress. Dette er en viktig del av livet ditt, og en enda viktigere del av livet til barnet som kommer. Heia folkehelsen og heia alle gravidkroppen, store eller små. Ingenting av vektøning under graviditeten er feil og ingenting er riktig, dette styrer kroppen din på egen hånd. Gi den det den ønsker av næring. 

- MK -

Sett fart på forbrenningen med disse øvelsene

En effektiv og morsom økt

I det siste har jeg prøvd å bli flinkere på å trene styrke hjemme i stua. Dette fordi når jeg har fått barn så gjelder det å utnytte den tiden jeg har når han sover. For meg er det ingen unnskylding med barn, trening får jeg til uansett. Flere ganger i uka. Jeg satt sammen en kjempe morsom og effektiv økt her om dagen, som jeg også testet på en av min PT- kunder. Denne økten passer alle, man trenger ikke utstyr og den kan gjøres hvor som helst. Altså lite unnskyldinger for å ikke få til denne økten.

Jeg startet med å sette nedtelling på telefonen min. Så valgte jeg ut forskjellige øvelser, som jeg skulle kjøre igjen og igjen til nedtellingen pep. Tungt, morsomt og effektivt.
30 minutter effektiv trening

Gjør slik:
Sett nedtelling på en klokke. Du velger selv hvor lenge du ønsker av gangen. Men det burde være totalt 30 minutter med trening. Jeg satte min klokke på 30 og kjørte alt i en bolk. Det var tungt, men gikk overraskende fort. Du kan dele det opp i 15 minutter og kjøre 2 ganger, eller du kan dele opp i 10 minutter og kjøre 3 ganger. Bruk fantasien og lytt til egen kropp og form. Det er bedre å ta kortere også heller ha energi til å gjøre øvelsene riktig. Du kan gjerne ta 10 repetisjoner, isteden for 15 om du ikke er vant med styrketrening med egen vekt. 

Øvelsene:
1. 15 rep med knebøy med eller uten strikk

2. 15 rep bicepscurl med strikk 

3. 15 rep fjellklartreren 

4. 15 rep burpees uten push-ups

5. 15 rep glute bridge med strikk

6. 15 rep hoppetau

 Lykke til!

- MK -

Konkurransepuls, hvordan presse seg?

Hvordan presse seg under en konkurranse?

Thor Kristian (min samboer) har forbedret seg med flere minutter på 1/2 - maraton og 10 km de siste to årene, skriver en om sine erfaringer og tanker fra Fornebuløpet 2016:

25. Mai gikk mitt andre løp for sesong, etter en liten nedtur på Sentrumsløpet selv med ny personlig rekord. Jeg klarte ikke det nye målet jeg hadde satt meg. Fornebuløpet var neste mulighet, og da skulle jeg «pushe» meg for å klare målet. Løypa var relativ flat og jeg hadde bestemt meg for å ikke se på pulsen under løpet, bare løpe det jeg orket. Etter målgang sjekket jeg pulsen. Hva i alle dager tenkte jeg. En snittpuls på 193 og en puls opp mot 202, - som er min makspuls. Under selvet løpet følte jeg meg veldig pigg og hadde en bra flyt, selv om jeg fikk negative tanker til tider. Jeg måtte bare snu dette til det positive. Jeg merket noen få ganger underveis at jeg hadde høy puls, men følte stort sett at jeg lå rett over terskelen min som er på 182-185.

Hvordan har jeg klart å ligge i 38:13 minutter med en snitt puls på 193. Jeg vet at jeg klarer å presse meg ganske bra, men jeg trener jo aldri noe særlig over terskel, så kroppen er jo ikke akkurat vant til å ligge så høyt. Jeg viste allerede ved 4-5 km at jeg ville jeg slå min rekord om jeg bare holdt tempoet oppe. Dette var nok i bakhode de siste km av løpet som hjalp meg til å pushe. Det å ikke se pulsen underveis gjorde nok at jeg ikke ble så psykisk skremt.
Jeg hadde noen lette setninger (positive tankesetninger eller affirmasjoner) jeg sa til meg selv under løpet som hjalp meg til å «pushe» meg litt ekstra.

  • Dette gjør jeg frivillig
  • Jeg liker dette
  • Jeg skal klare målet
  • Pulsen er ikke så høy
  • Hold tråkke
  • Mål nærmer seg
  • Bare litt til så klarer jeg ny rekord.

Og ha disse tanken i bakhode under løpet hjalp meg til å ikke fokuser på pulsen, men det å faktisk presse seg litt til for å nå målet. Jeg satte nye personlig rekord med 18 sekunder, så jeg kom meg ikke under 38 minutter som var målet. Men målet har jeg fortsatt, og jeg skal klare det neste gang, da skal jeg presse meg på samme måte og legge pulsklokken vekk. Skal heller fokusere på å komme seg raskest mulig til mål.

- MK -
 

Effektive intervaller, noe for deg?

Prøvd disse intervallene?

Hei og god onsdag! Håper alle har en super uke. Her kommer forslag til en god intervalløkt:

 

Ukas intervalløkt:

Varm opp i cirka 15 minutter

1 min på/ 30 sek av x 9

30 sek på/ 15 x 8

Jogge i 5 minutter

30 sek på/15 av x 10-13 

Lykke til!

Håper denne økten faller i smak, kortintervaller er gøy og man føler man får litt fart i beina. Husk å variere øktene, da blir man ikke lei.


- MK -

Spis deg i bedre form

Slik får du mest ut av restitusjonen

Fullkorn
Hvorfor: 
Fullkorn gir mengder av karbohydrater som fyller opp glykogenlagrene etter trening. Samtidig er fullkorn rike på viktige vitaminer og mineraler som bidrar til blodproduksjonen og styrker immunforsvaret. Gode kilder: Havregryn, grov mysli, fullkornrugbrød, brun ris og fullkornpasta er blant de beste kildene.

Frukt og grønt
Hvorfor: 
I tillegg til karbohydrater gir frukt og grønnsaker antioksidanter som styrker immunforsvaret og demper betennelser i kroppen - ikke minst i mørbankede muskler. Gode kilder: Sørg for å ha et mest mulig fargerikt kosthold. I løpet av dagen skal du helst ha så mange farger på frukt og grønnsaker som mulig. Bær og kål er spesielt sunt.
Proteinholdige matvarer
Hvorfor: 
Proteinene bygger opp musklene etter trening. Spesielt animalsk protein utnyttes nesten hundre prosent av kroppen og er derfor det beste valget for trette muskler. Gode kilder: Magert kjøtt (med måte), fisk, fjærfe, egg og magre meieriprodukter er utmerkede proteinkilder.

Sunne fettstoffer
Hvorfor: 
Fettet er en viktig del av kroppens celler og påvirker blant annet cellenes evne til å kvitte seg med avfallsstoffer. Samtidig virker de riktige fettstoffene betennelsesdempende og kan derfor dempe ømhet i ledd og senefester. Gode kilder: Rapsolje, linfrø, oliven og avokado samt valnøtter, hasselnøtter, mandler og fet fisk som makrell, sild og laks leverer de beste og sunneste fettsyrene.

Rett etter treningen er kroppen mest mottakelig for karbohydratopptak, derfor bør måltidet komme 30 minutter innen treningen er slutt. I tillegg er det gunstig å spise litt proteiner, siden proteiner stimulerer både glykogenlagringen og er med på å reparere og bygge opp skadet muskelvev. Eksempler på god restitusjonsmat er: 

- Bananer
- Fruktjuice
- Sjokolademelk
- Yoghurt med korn
- Brødskiver, og da gjerne med protein som pålegg
- Recoverybarer
- Energibarer
- Recoverydrikk
- Sportsdrikk
- Tørket frukt

- MK -

Dette må du gjøre før du får barn

Dette er superviktig - start idag

En ting er sikkert, man blir veldig påvirket av folk rundt seg både når man er gravid og når man har fått barn. Men et råd fra meg til dere, før dere får barn. Det er for det første å ha en sterk og sunn kropp før man velger å bli gravid. Da har man et bedre utgangspunkt. Man vet aldri hvordan svangerskap man får. Derfor er det lurt å ha et "best mulig" utgangspunkt. Da går det fortere å komme seg tilbake i fysisk form. En annen ting jeg angrer på jeg ikke fokuserte mer på, er bekkenbunnstrening. Man skjønner ikke hvor viktig denne type treningen er før man er gravid og etter man har født. 
Bekkenbunnstrening er mye viktigere enn man tror. Bekkenbunnsmuskulaturen er ofte de glemte musklene. Musklene som er «bunnen» i kroppen vår. Dette er muskler som begge kjønn bør trene jevnlig. Dersom man har en svak bekkenbunn kan det fort lekke urin når du er i bevegelse, hoster eller nyser. Spesielt etter en fødsel. Jeg merker dette nå. Det er helt vanlig, men det er ekkelt å ikke ha kontroll. Derfor anbefaler jeg alle å trene bekkebunnsmuskulaturen hver dag. Uansett om du ønsker å få barn eller ikke. Fortsett med det når du er gravid, og spesielt etter fødsel.

Det er flere ting som kan skje dersom man har svak bekkenbunn. Bekkenmuskulaturen er viktig i forhold til plasseringen på bekkenet ditt. Har man en ugunstig plassering, vil dette kunne gå utover andre ledd i kroppen. Det kan altså føre til feiltrening eller belastningsskader. Er du sterk i bekkenbunnen vil dette føre til en bedre holdning og leddene står i en bedre posisjon. 

Dersom du er sterk i bekkenbunnen er det også lettere å få en flatere mage, dette fordi det er viktig å være sterk innenfra. Spesielt etter graviditet og fødsel. Mange damer er på jakt etter en flat og sunn mage. Du kan gjøre så mye mageøvelser du klarer, men det viktigste er å starte innenfra. Bekkenøvelsene gjør at magen ikke vil "henge". Og det er da lettere å få tak i magemusklene.
Hvordan trene disse musklene? Bekkenbunnen er en viljestyrt muskel som du kan trekke sammen og trene slik som andre muskler i kroppen. Mange kvinner synes imidlertid det er litt vanskelig å «få tak i» disse musklene. For å kunne komme i gang med bekkenbunnsøvelsene dine, er det derfor viktig at du blir kjent med muskulaturen der nede.

Her er en liten guide til hvordan du kan identifisere musklene du bør trene: 
? For å finne de riktige musklene kan du øve deg på å stoppe urinstrømmen når du tisser. Greier du dette, bruker du de riktige musklene. 
? Tenk deg at du må slippe ut luft fra endetarmen, og må prøve å holde den inne. Kjenn på de musklene du da ville bruke. Dersom du kjenner en følelse av at du trekker området oppover, bruker du de rette musklene. 
? Legg deg ned på sengen eller gulvet. Før en finger inne i skjeden, og prøv å klemme musklene så hardt du kan rundt den. Det er de samme musklene som du bruker når de skal stoppe urinstrømmen når du tisser. Kjenner du at det blir trangere rundt fingeren, bruker du de rette musklene.
? Forsøk mens du sitter å «heise» bekkenbunnen oppover. Hvis du kjenner at du får til dette, uten å knipe rumpemusklene sammen, bruker du de rette musklene (Kilde kk.no).

- MK -

Endelig i gang

Hurra endelig - for en lykke!

Første økten med løpeskoene på, var en herlig følelse for meg. Du vet når du er skikkelig glad i noe, men du ikke kan gjøre det? Da har man bare ekstra lyst å gjøre det, hele tiden. Når jeg under graviditeten innså at jeg ikke kunne løpe mer, satt det skikkelig langt inne. Jeg løp lenger enn jeg kanskje "burde", med litt vondter her og der. Men jeg ga meg når jeg hadde rundt 4 måneder igjen av svangerskapet. Surt, men jeg fant masse alternativ trening som minst var like bra. Jeg gikk masse på ellipse, trente styrke, gikk turer med Roxy og jeg gikk med bungypumpstaver med 8 kilos motstand. Så jeg lå ikke på latsiden, det gjelder å finne andre gode alternativer når du ikke kan gjøre det du liker aller best rett og slett. 
Første løpetur skjedde ett par dager før Millian var 6 uker. Jeg prøvde meg flere ganger før dette, men da føltes det ikke riktig rett og slett. Derfor utsatte jeg det helt til det føltes riktig. Første turen var rar, men deilig. Jeg var stiv, og det var uvant med løpssteg. Jeg har jo blitt vant til å gå vanlig og dypt i tillegg til å ha med meg staver. Jeg startet med en kombotur der jeg gikk med staver litt over halvveis, også løp jeg resten. Dette gjorde jeg for at kroppen skulle få en mild overgang. 

Du vet når du får en skikkelig sånn lykkefølelse? Dere som er glad i å løpe, skjønner nok hva jeg mener. Jeg fikk en så god følelse etterpå. Ja greit, jeg får god følelse etter å trene andre ting også. Men ingenting er som følelsen etter løping, rett og slett. 

Etter den første turen ble jeg så klart ivrig og ville løpe hver dag. Noe jeg selvfølgelig ikke kunne. Kroppen blir bare skadet og stresset og jeg ikke lytter. Derfor bestemte jeg meg for at jeg maks skulle løpe annenhver dag. Det høres kanskje mye ut for mange. Men man må ta i betraktning hvor mye man har løpt før. Før jeg ble gravid og underveis løp jeg 5-6 ganger i uka. Siden den første turen har jeg holdt det gående. Je har løpt alene, sammen med andre, med og uten vogn. 

Jeg føler meg så sprek om dagen. Utrolig hva et svangerskap gjør med kroppen, man blir virkelig sprek og pigg. I hvert fall har jeg følt det sånn. Jeg er tyngre i kroppen, ser annerledes ut enn før, og det går saktere. Men hva betyr vel det når jeg selv føler meg sprek og pigg? Det er den indre følelsen som er den viktigste. Jeg er så glad for at jeg er i gang igjen. Husk å ikke starte før du og din kropp er klar. Noen starter før meg andre etter meg. Vi er forskjellige, har forskjellige kropper og forskjellig utgangspunkt. Heia heia!

- MK - 

Du kan aldri trene igjen

Du har ikke tid til det mer

Når jeg var gravid var det mange som fortalte at hele livet ble snudd på hodet. Jeg hadde ikke lenger tid til å trene fikk jeg beskjed om. Jeg tenkte mye over dette, men jeg lærte allerede under svangerskapet at det ikke finnes noe fasitsvar på hva man kan og ikke kan med ett barn. Det er heller ingen andre som skal fortelle deg hva du kan og ikke kan. Dette finner man selv ut av. Mottoet mitt er at jeg får til det jeg ønsker. Mammaen min er et levende eksempel på det. Hun klarte å ha barn og samtidig være en toppidrettsutøver. Jeg har ingen mål om det samme, men jeg har et mål om å tenke sånn som min egen mamma. "Jeg får til det jeg ønsker, så lenge jeg planlegger og har lyst". 

Det hele handler vel om hva man personlig ønsker. Vi er forskjellige, ønsker forskjellige ting, har forskjellige barn. Ja ingenting er vist på forhånd. Derfor er det ingen fasit. TK og jeg er begge veldig glad i å trene og være aktive. Det er vår livsstil, rett og slett. Vi viste jo at med et barn så blir livsstilen annerledes, men så lenge man planlegger, samarbeider og prioriterer så får vi til det vi ønsker. Kanskje ikke akkurat når det passer oss, men likevel. Dette var vi fast bestemte på da jeg gikk gravid. Alle vet vel hvordan det er om man ikke får gjort noe av det man liker aller best? 

Livsstilen våres ønsket vi å beholde så godt det lot seg gjøre. Det har vi allerede klart, og vi ser ingen grunn til at det ikke skal gå videre. Vi har fått en sønn som er snill, sover mye og er mye glad. Dette er selvfølgelig lettere enn et barn som er sykt eller har andre plager. Poenget mitt er at dersom vi som foreldre ikke har det bra, smitter det over på barnet. Det er kanskje derfor Millian trives sånn. Vår energi smitter over på han.  

Derfor er det viktig at man prioriterer noe av det man alltid har likt å gjøre. I vårt tilfelle er dette altså trening. Vi er så heldige å ha familie som naboer, dette gjør at barnevaktene er lett tilgjengelig. I tillegg tar Millian flaske, så det betyr at jeg kan være borte en liten time uten at dette er krise. Dette er veldig deilig for meg. Litt trening en liten time, gjør at energinivået mitt holder lenger utover dagen. En time i løpet av dagen, er en veldig liten prosentdel. Så dersom man liker å være aktiv og trene, så kan dette kanskje være sunt og et fornuftig valg? 

Millian og jeg er også ofte sammen på tur i vogn. Dette er også en veldig god form for trening. Vi både går og løper med vognen. Han trives i vognen sin og det gjør det lettere for oss å kunne være aktive også sammen med han. 

Så husk, uansett hva andre sier til deg, tipser deg om eller forteller deg. Så er det du som mamma og/eller pappa som til slutt bestemmer hva som passer deg, hva du ønsker. Husk at dersom vi som foreldre er fornøyde og har energi så smitter dette over på barna, enten man vil eller ikke. Derfor er våre prioriteringer og ønsker, viktige for hele familien.

Jeg sier ikke vi får til det vi ønsker hver dag, men det er viktig at man prioriterer seg selv oppi alt. TK og jeg er takknemlige for at vi har fått Millian. Han er snill og grei, sover masse og vi har derfor muligheten til å gjøre hva vi ønsker. Av og til sammen, ofte en og en. Man må gi og ta. Og jeg vet at alle ikke har muligheten, av andre årsaker. 

Lykke til og gjør litt av det du er glad i hver dag, noe må man kutte ut, andre ting kan man fint fortsette med. Et barn innretter seg fort og det gjelder å se mulighetene og ikke begrensningene. Andre rundt deg har fått det til, så tro på deg selv og gi deg selv tid til ting du er glad i! Det kommer godt med!

- MK - 

Disse øvelsene må du gjøre

Dette kan være skadeforebyggende

Løping krever at man er sterk i de "riktige" løpemusklene. Jeg har satt opp 4 forskjellige øvelser som kan være lurt for deg som ønsker å bli en bedre, sterkere og mindre skadet løper. Løpsstyke er en viktig del fordi det er med på å forebygge løpeskader. Jo mer mengde du har i kroppen og jo sterkere du er i de aktuelle løpsmusklene, jo bedre grunnlag har du. Disse øvelsene er gull verdt om du vil bli sterkere i løpsmuskulaturen. Dette vil gi mange gode effekter.

4. gode styrkeøvelser for løpere
1. Tåhev
Stå på en lav kasse eller i et trappetrinn, med bakerste halvdel av foten på utsiden av trinnet. Startstiling med ankelleddet fullt bøyd. Strekk deretter ankelleddet raskt, til du kommer helt opp på tå. Slipp deg så sakte tilbake til startstilling.

Utføres for de fleste som utholdende dynamisk styrketrening med kun egen kroppsvekt, eller som eksplosiv dynamisk styrketrening med vektstang på skuldrene. Vristhopp er et alternativ til denne øvelsen, for eksplosiv trening av samme muskler.
Muskler trent: Hovedsakelig ankelstrekkere og ankelbøyere

2. Step - ups
Bruk en stol, kasse, trappetrinn etc. som er i knehøyde eller lavere. Sett den ene foten opp på forhøyningen, og ta steget opp ved å strekke ut kne og hofteledd . Senk deg så ned til utgangsposisjon, og gjenta gitt antall repetisjoner på ett bein før du skifter til det andre beinet.

Utføres for de fleste som utholdende dynamisk styrketrening med egen kroppsvekt eller lav tilleggsvekt, og som eksplosiv dynamisk styrketrening i form av step-ups avsluttet med hopp.
Muskler trent: Hovedsakelig knestrekkere og hoftestrekkere

3. Sit- ups med beina festet
Fest beina i en ribbevegg eller tilsvarende, og ligg slik at du har ca. 90⁰ vinkel i kneleddet, og plasser hendene bak hodet eller over brystet. Løft så overkroppen så langt opp mot knærne som mulig i en jevn bevegelse. Senk deg sakte tilbake til utgangsposisjon.

Utføres først og fremst som utholdende dynamisk styrketrening, med egen kroppsvekt eller med noe tilleggsvekt i form av vektskive eller lignende lagt på brystet.

Muskler trent: Hovedsakelig hofteleddsbøyere og kjernemuskulatur i mage

4. Hamstringdrag med ball/slynge
Ligg på rygg med strak kropp, og med beina oppå en stor treningsball («Swiss Ball» etc.) eller i slynger, slik at kun øvre del av ryggen berører bakken. Bruk baksiden av lårene til å bøye kneleddet og trekke hælene inn mot rumpa . Strekk så kneleddet kontrollert ut igjen tilbake til startposisjon. Fokuser på å holde kroppen strak og stabil under hele utførelsen. Kan utføres med ett bein i gangen for å øke vanskelighetsgrad og belastning.

Utføres først og fremst som utholdende dynamisk styrketrening. 
Muskler trent: Hovedsakelig knebøyere og kjernemuskulatur i mage og rygg

- MK -

Tenker du kun på deg selv?

Ikke la dine dårlige vaner, gå utover oss andre

Ofte er jeg og min samboer ut å triller på vår lille sønn. Her om dagen satt vi oss ned for å spise lunsj. Det var nydelig vær og vi ville sitte ut. Vi var ikke de eneste som valgte å sitte ute i sola. På det ene nabobordet satt en mor, en bestemor og to barn. De voksene tok med seg kaffen litt bort fra cafén for å ta seg en røyk. Det synes vi var fint, for da slapp vi sitte i deres røykos. Men før vi viste ordet av det så begynte to eldre damer og røyket som bare det, på et annet nabobord. Den ene røyken etter den andre, hvorfor kunne ikke dere gått et annet sted? Det burde ikke vært lov å røyke på offentlige spisesteder eller steder der det er mange andre mennesker. Passiv røyking er noe av det verste jeg vet om. Om dere vil ødelegge deres helse så bare fortsette, men vær så snill la oss andre slippe deres elendighet. Jeg tenker spesielt på barn, som ikke vet bedre. Som ikke vet at din røyk kan være skadelig for deres fremtidige helse. Burde ikke du som voksen tenke på det? Eller er du så avhengig at du ikke klarer tenke på annet enn at du MÅ ha den røyken akkurat nå? 

Jeg er så glad røykeloven ble innført, men på sommerstid. Da de fleste ønsker å sitte ute å nyte maten sin. Da burde det vært enda strengere. Det burde vært egne avdelinger for røykere og ikke- røykere. Dette ville skapt mindre irritasjon fra begge parter. 

Jeg kjenner jeg irritert meg over de som røyker å ikke tenker på andre. Kanskje synes du som røyker at jeg er ego som tenker sånn? Men ja, det er min mening og det er mitt liv. Du gjør hva du vil. Men likevel synes jeg du skal ta hensyn. Spesielt om det er barn i nærheten. Vi satt med vår 5 uker gamle gutt og kjente stanken av røyk, for oss var det. Gjør hva dere vil når dere er hjemme eller ingen er rundt dere, men husk å ta litt ekstra hensyn når andre er rundt deg. Dette gjelder ikke bare røyking så klart, men det var denne episoden som fikk det til å tenne i meg og derfor delte jeg min mening om dette temaet.

- MK - 

Lagt på deg noen ekstra kilo i ferien?

Kom igang etter ferien

Annenhver nordmann trener mindre i ferien, og hver fjerde synes det er svært tungt å finne tilbake til gamle treningsvaner, viser en fersk undersøkelse. Sommerferien kan selv gjøre de mest aktive, til slappe og mindre aktive. Feriemodus, kalles dette. Dersom det er varmt, kan dette også gjøre at man blir mer slapp enn vanlig. Litt fri er sunt, men trening og fysisk aktivet er ferskvare og det forsvinner fort om man ikke vedlikeholder det. 
Hvordan komme igang?
Først og fremst er det viktig at du finner aktiviteter og treningsformer du trives med, som gir deg overskudd, glede og som gir det energi. Motivasjon er også en viktig faktor, du må ha lyst og du må trives med det du driver med. Ta det gradvis, og begynn i det små. Det gjør at sannsynlighetet for at du fortsetter er større. Dagelig fysisk aktivitet er veien og gå, og det trenger ikke var mer en 30- 60 minutter per dag. Når kroppen og sinnet blir vant med aktiviteten etter en slapp sommer, kan du heller øke gradvis når det føles riktig. Start for eksempel dagen med 15 minutters gåtur, dette gir en frisk, sunn og energisk start på dagen. Du vil også vende kroppen til å starte dagen med aktivitet som ofte fører til mer overskudd igjennom dagen. 

Videre kan du begynne med mer spesifikke økter som sykkelturer, joggeturer, gåturer, styrkeøkter, yoga eller det som måtte passe deg og dine interesser. Husk bare og ta det litt etter litt, kroppen trenger tid til å komme seg tilbake til treningsrutiner. Men husk, så lenge det blir rutiner er det stor sjanse for at det blir noe du kommer til og klare å holde. 
Meld deg på 
For å komme igang er det mange som trenger et ekstra spark bak. Da kan det være fint å melde seg på gruppetreninger eller bestille seg PT timer for å få hjelp til å nå de målene man kanskje har satt seg. Jeg driver både med gruppetimer og PT timer, sammen med Team Kristiansen. Det er bare og ta en titt her og se om det er noe som passer for deg. Kanskje akkurat vi kan hjelpe deg og nå dine mål eller bare sette igang? 

All aktivitet hjelper
Husk at, rekker du ikke trene fordi du har barn, mye jobbing, pusser opp eller ligende? All aktivitet er bedre enn å sitte på rumpa. Selv om hverdagen byr på tidsmessige utfordringer for mange familier, finnes det alternative måter å få mosjonert. Lek med barna setter i gang både kroppen og hjertepumpa, og i tillegg får du kombinert fysisk aktivitet og samvær med barna.

10 enkel tips:

1. Vær realistisk. Sett kun opp det du vet du har tid til. Alt annet er bonus.
2. Ikke utsett. Viktigst er og komme igang med rutinene igjen etter ferien. 
3. Ikke gi deg, hold ut. Hold ut i 3 uker, og det vil bli en vane
4. Sett deg konkrete mål, du kan jobbe deg imot.
5. Lag planer, slik at du vet når du kan/har tid og trene
6. Tren sammen med kjæresten, samboeren, venner eller i en gruppe. Hjelp hverandre.
7. Hverdagsaktivitet er undervurdert. Alle skritt teller. Ta trappa, sykle/gå til jobb osv.
8. Prøv noe nytt innen trening? Kanskje dette passer deg bedre. 
9. Husk å variere, dette er viktig for kropp og sinn.
10. Minn deg selv på godfølelsen du får etter en deilig treningsøkt. Man angrer aldri. 

Lykke til. Ta kontakt om du skulle trenge "drahjelp". 

- MK -