MK- Personlig Coaching & Ingrid Kristiansen

Nye tilbud høsten 2016

Høsten 2016 blir en spennende start på noe nytt. Mamma (Ingrid Kristiansen) og jeg (MK- Personlig Coaching) skal starte et samarbeid, sammen med flere dyktige trenere og veiledere. Dette betyr at vi er flere som jobber sammen og tilbudene blir større og mer varierte. Her blir det noe for begge kjønn, alle aldere og for deg som liker å trene, deg som ønsker å starte med trening, deg som har mål du ønsker å oppnå eller for deg som vil ha noen å trene sammen med. Vi tilbyr også livsstilsendring for deg. Ta kontakt med Marte eller Ingrid.

Om oss:
Marte Kristiansen:

Driver MK- Personlig Coaching. Her hjelper hun mennesker til å oppnå sine livsstilsmål, store eller små. Marte brenner for å hjelpe mennesker. Hun har vært barnetrener for allidrett, instruktør på stavgangstreninger, instruktør og veileder på løpetreninger. Mye interesse for mental trening og «tankenskraft», spesielt i en livsstilsendringsprosess. Marte har vært løpeintruktør og trener hos Espern, Hamar. Marte har også hatt bungeetrening, sirkeltrening og vært løpetrener og instruktør hos Family Sports Club, Elverum.

Utdannelse & kurs:
– Master i folkehelsevitenskap, med vekt på livsstilsendring, Høgskolen i Hedmark
– Bachelor i folkehelse, med vekt på fysisk aktivitet, Høgskolen i Hedmark
– Årsstudium i mat, ernæring og helse, Høgskolen i Hedmark
– Sertifisert Nordic Walking instruktør
– Sertifisert Bungypump instruktør
– Sertifisert løpeveileder og trener

Ingrid Kristiansen:
Ingrid driver Ingrid Kristiansen. Profesjonell løper i verdensklasse i ca. 25 år ved siden av å være mor. Ingrid var på det Norske langrennslandslaget fra 1975-1979, og deltaker for Norge i Vinter OL i 1976 og VM på ski i Lahti i 1978. Ingrid har mange norske mesterskapstittler både i langrenn og i friidrett. Egebergs ærespris, Nurmiprisen, Morgenbladets gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett som «Årets idrettsnavn» i flere år. Ingrid er den eneste person i verden, kvinne eller mann som samtidig har hatt verdensrekordene på 5,000m bane, 10,000 m bane, 15 km landevei, 1/2 maraton og maraton. Ingrid og Arve har skrevet to bøker: Stavgang ? Nordic Walking for alle, Sprek hele livet.

Utdannelse & kurs:

– Bioingeniør
– Treningsveilederkurs fra NIH

– Kropp og selvfølelse kurs

– Kinesiologi kurs

Følg med, tilbudene kommer til uka.

– MK & IK –

 

 

Radiotrener´n

Radiotrener´n 


Tidligere i juni ble jeg ringt av en som jobber i NRK Hedmark og Oppland. Han hadde lest litt på bloggen min og hørt poddcasten jeg har laget sammen med Espern. Han lurte på om jeg ville være med å lage et radioprogram, eller radioklipp. Dette synes jeg hørtes veldig spennende ut, og jeg ble med. Vi satt opp noen punkter vi tenkte kunne falle i smak hos folk flest. Alt innen folkehelse, helse, ernæring, trening og livsstil. Jeg prøvde også å gjøre det mest mulig rettet mot alle, slik at man kjenner seg igjen i ett eller annet. Dette blir et sommerprosjekt som sendes spesielt i Hedemark og Oppland, men kan også kanskje høres på nett. 

Håper dette faller i smak, jeg synes i hvert fall det er veldig morsomt å snakke om folkehelse, helse, fysisk aktivitet, kosthold, trening og alt som hører med. Bli inspirert og ha det gøy med det du driver med. “Det enkle er ofte det beste”. Dette gjelder også helse og livsstil. Gjør det enklest mulig, da er det lettere å få det inn i hverdagen og det er større sannsynlighet for at det blir endel av deg og ditt liv. Husk, gjør det fordi du har lyst og behov, ikke for at noen andre forteller deg det. Vi er forskjellige og reagerer forskjellig på mat, trening og det som har med helse og livsstil og gjøre.

Innledning (trykk på nr. 8. )
Episode 1 ( trykk på nr. 9.)
Episode 2 ( trykk på nr. 3.)
Episode 3 ( trykk på nr. 4.)

Episode 4 ( trykk på nr. 2)
Episode 5 ( trykk på nr. 9)

Dette er episodene som er sendt til nå. Fortsett å høre på Radiotrener´n i NRK fremover i sommer på P1 Morgen fra Hedmark og Oppland på mandager og torsdager. Det vil også bli sendt på P1+. Her er en oversikt over hva som er blitt sendt. Hør på og bli inspirert!

Trenger du hjelp? Ta kontakt med meg, og vi finner noe som passer deg og ditt liv. God sommer! 

– MK –

 

Derfor bør du trene på morningen

Slik får du en fantastisk og energisk dag

Nå som det er sommer og lyst, kan det være fint å bestemme seg for å gjøre unna treningsøktene på morningen. Morgentrening er spesielt gunstig for deg som ellers ikke har “tid” til trening. Det kan være tøft å stå opp å trene, men man angrer sjeldent på en økt som er gjennomført. Dersom du ikke er vant til å trene på morningen, kan dette føles veldig tungt. Det som er fint er at kroppen fort vender seg til det. Det er smart å ha bestemt seg på kvelden i forveien, for når vekkeklokken ringer er det som regel mer fristende å bli liggende litt til. Legg klar treningsklærne, sett frem joggeskoene. Da er det lettere å få det unnagjort.


Mange fordeler
Det er veldig mange fordeler ved å trene på morningen. Så lenge du har planlagt dagen, er det stortsett ingenting som kommer i veien for morgentreningen. I tillegg smaker det ekstra godt med en god frokost etter økten. Du har også masse tid på ettermiddagen og kvelden til å finne på andre ting. En annen fin ting er at kroppen våkner opp, du setter igang forbrenningen og den vil være høy i flere timer etter økten.  Du vil også få masse energi, som gjør at du kanskje blir mer produktiv enn vanlig. Synes du det høres tungt ut? Eller er du vant til det? Fortvil ikke, kroppen vil vende seg til det. Det vil garantert bli lettere og lettere jo mer kroppen blir utfordret til det. 

Forslag til morgenøkter

– Løping/jogging:
Løping/jogging er veldig effektivt i tillegg til at det ikke trenger ta mer en 40-60 minutter for at du skal få en fin treningsøkt. Drikk et glass vann etter du har stått opp og kom deg ut. Det kan være uvant å løpe på tom mage, men frokosten smaker ekstra godt etter økten. Start rolig og la kroppen våkne, noen dager er lettere enn andre. 

– Gå/ stavgang:
Gåturer er undervurdert. Det er en veldig effektiv form for aktivitet og holder for folk flest. Dersom du tar med deg et par staver, vil du mer enn doble effekten dersom du går aktivt og riktig. Dersom du har med staver får du en økt med både kondisjon og styrke i ett. Vinn, vinn. Perfekt på morningen. Gå en tur på 30- 60 minutter. 

– Styrketrening ute:
Er du en av dem som ikke liker å løpe? Fortvil ikke. Bruk naturen og gjør enkle styrkeøvelser ute. Kjør for eksempel 6-8 av yndlingsøvelsene dine. Kjør gjerne en sirkel eller stasjon trening. Dette er morsomt og effektiv, og ekstra deilig å gjennomføre utendørs. Det gjelder bare å bruke fantasien. Mye er gjort på 30-40 minutter. Får du med deg hele kroppen, øker også forbrenningen utover dagen. 

– Treningssenter:
Er du en av dem som liker å trene på treningssenter? Mange sentere tilbyr morgentrening i form av timer. Om ikke er det mange sentere som er åpne fra morningen av. Her kan du i så fall dra på spinningtimer, saltimer eller du kan benytte deg av egentrening etter ønske. På morningen er det sjeldent kø på diverse apparater og du vil få en mer effektiv økt. Du kan også kjøre sirkeltrening innendørs, få med deg noen venner og kjør diverse øvelser sammen. 

– Svømming:
Svømming er et godt alternativ hele året. Dette er spesielt gunstig for dem som ikke kan jogge/løpe mye på grunn av slag og lignende. Det er mange svømmehaller som har åpent fra morningen av, sjekk i nærheten av deg og planlegg utifra når det er åpent. Avslutt gjerne med badstue etter svømmeøkten og du vil få en deilig start på dagen. 

God sommer og lykke til med treningen. Husk at når du har ferie har du ekstra tid til å trene. Det blir mye hyggeligere når høsten kommer, dersom du har holdt formen gjennom sommeren. Trening er ferskvare og det gjelder å trene litt hver uke. Eller i det minste være fysisk aktiv.  

– MK –

Svar fra Helseminsteren

Svar fra Bent Høie

Tidligere i år sendte jeg et brev til Bent Høie. Jeg fortalte om min situasjon og at folkehelsen burde fremmes mer på alle nivåer. Brevet kan du lese i et gammelt blogginnlegg her.


Her er Høies svar:

Manglende jobber innen folkehelsefeltet- Synspunkter.

Jeg takker for ditt brev hvor du er bekymret for manglende jobber innen forebyggende helsearbeid og folkehelse. Folkehelse er et spennende fag i stor utvikling, og vi trenger i fremtiden flere som deg. Arbeidet for å fremme den enkeltes mestringsevne og muligheter gir mer livskvalitet for den enkelte og mer helse igjen per krone.

Folkehelsearbeidet henger også sammen med arbeidet med å sikre nødvendig helsetjenester til alle som trenger det i fremtiden. Dette er en viktig erkjennelse. Bedre helsetjenester gjør at vi i utgangspunktet lever lengere med sykdom som vi tidligere ville dødd av. Dette er bra, men innebærer også flere kronikere som over lengre tid trenger helsetjenester, dersom vi ikke samtidig forebygger sykdom i befolkningen.

Vi har i vår lagt frem en folkehelsemelding og en stortingsmelding om primærhelsetjenester. Forebyggende arbeid skal styrkes, både utenfor helsetjenesten og i helsetjenesten. Dette krever omstilling og ny kompetanse. Helse- og omsorgsdepartementet vil i samarbeid bl.a. med KS sette i gang utviklingsarbeid med sikte på å etablere et program for folkehelsearbeid i kommunene. Formålet er å bidra til en langsiktig styrking av kommunens arbeid med å fremme befolkningens helse.

Jeg ønsker deg lykke til med ditt fremtidige yrkesliv. Det er min jobb å arbeide for at dine evner og kompetanse er til glede og nytte for deg og samfunnet.

Skjermbilde 2015-12-15 kl. 13.38.14

(Kilde: dette brevet er skrevet rett av det jeg fikk i posten av Bent Høie)
(Kilde bilde)

– MK –

 

Kalorifattig og godt

Bytt ut godteriet med moreller

Moreller er en steinfrukt. Den runde og søte smaken har gjort morellen til en stor sommerfavoritt blant mange nordmenn. I tillegg til at det er sunt så er det også godt. Moreller er også kalorifattige. Hundre gram moreller har et energiinnhold på bare 52 kalorier.

Når det er sommer er det mye fristende og god mat som blir servert. Frukt og bær er også veldig vanlig å spise mye av i løpet av sommeren. Det er anbefalt å spise mye jordbær på en sommerdag. Det samme med moreller, dette er en frukt som inneholder mange gode næringsstoffer. 

Bedre restitusjon?
Spis mer moreller i sommermånedene er altså noe du kanskje bør gjøre? De er ikke bare smakfulle, men de inneholder lite kalorier, er fulle av antioksidanter og egenskapene i de små fruktene kan gi en fordel for deg og kroppen din. Tidligere studier viser nemlig at moreller i form av frukten eller juice, kan styrke hjertehalsen, forbedre restitusjonen etter trening og den kan spille en rolle i behandling av smerter. Studier viser også at bærene har evnen til å beskytte mot skadelige, frie radikaler som oppstår når kroppen forandrer oksygen og mat til energi. 

Full av viktige næringsstoffer
I tillegg vil en porsjon med moreller være en god kilde til vitaminer som A og C, i tillegg til jern, kalsium og kostfiber. Mange av de positvie egenkapene til moreller skyldes innholdet av lykopen – dette stoffet finner man også i tomater. Det er kjent for sin helseeffekt/egenskaper. Det er bare å hive innpå med moreller i sommer. Nyt med god samvittighet. 

– MK –

 

Ukas økt

Hei og god søndag!
 

Da var det tid for ukas løpeøkt. Denne økten er en miksøkt, der du løper litt lange og litt korte intervaller. Jeg personlig liker å avslutte med litt kortintervaller, slik at man føler man avslutter med litt “fart” i beina. Håper denne økten faller i smak. Denne kan like fint gjøres ute som inne. Varier og bruk fantasien. Lykke til med løpingen!
 

Ukas miksintervaller:

– MK –
 

Tegn på at du er stressa?

Er du stresset?

Vi blir alle litt stresset i enkelte situasjoner, men for mye stress kan være skadelig. Det går også utover den psykiske helsen. Utbrenthet, depresjon og angst begynner ofte med langvarig stress. Langvarig stress kan også øke faren for forskjellige sykdommer som blant annet hjerte- og karsykdommer. 

Symptomer og tegn på stress:

I kroppen:
– Smerter i bryst og/eller mage
– Stiv i nakken/skuldre
– Stive muskler
– Hodepine

I hodet:
– Lav/dårligere konsentrasjon
– Liten/dårlig oppmerksomhet
– Dårligere hukommelse

Adferd:
– Dårlig humør/humørsvingninger
– Veldig aktiv eller tilbaketrukken
– Kjefter mer
– Kort lunte og generelt irritabel
– Dårlig søvn

– MK –
 

15 enkle og effektive kosthold- og helsetips

15 enkle tips som passer alle

1. Drikk nok vann
2. Spis 5-6 måltider om dagen (hovedmåltider + mellommåltider)
3. Spis snacks og godteri med vett (alt med måte)
4. Spis proteiner til hvert måltid
5. Krydre maten, dette gir mer smak
6. Fyll skap og kjøleskap med sunn og frisk mat
7. Øk inntaket av grønnsaker daglig
8. Spis frokost
9. Spis mer fiber
10. Få nok søvn 7-9 timer per natt
11. Spis nok, men riktig mat
12. Reduser alkoholinntaket
13. Lag maten fra bunnen av
14. Spis frukt og bær daglig
15. Pass på søtsuget på kvelden (luft hodet med en kveldstur el., dette hjelper mot søtsuget)

– MK –

Bør man spise tunfisk?

Spiser du tunfisk?

Det er mye snakk om og diskusjoner om tunfisk, og om vi bør spise dette eller ikke? Alt med måte, å spise tunfisk er sunt om du ikke overdriver. Bare vær obs på hvilke du bør kjøpe når du skal spise det. Spiser du nok fisk generelt? Det anbefales 300- 500 ren fisk i uken. Spis 2- 4 fiskemåltider i uken, dette vil være med på å dekke behovet. Tunfisk er en fisk det er lett å spise og lett å variere med tilberedning. 


Tunfisk
Tunfisk er en mager til halvfet fisk. Den inneholder omega-3-fettsyrer og er en god kilde til vitamin D, samtidig som den bidrar med viktige næringsstoffer som jod, selen, vitamin B12 og jern. 

Hvilken variant skal jeg velge?
Man tenker ofte at fersk mat alltid er det beste valget, når det gjelder tunfisk er det faktisk ikke tilfelle. Tunfisken på boks er både billigere og sunnere en fersk tunfisk. Hvorfor er dette tilfelle? Jo, tunfisk på boks er laget av de minste fiskene. Den du får til sushien eller som biff er fra de større fiskene. Dette har betydning i forhold til inntaket av metalkvikksølvet og miljgiftene som er et omdiskutert tema rundt bruken av tunfisk. Stor tunfisk har et høyere innhold av disse giftene. 

Velg derfor tunfisk på boks. Det kan du spise bekymringsfritt. Fersk tunfisk bør du ikke overdrive inntaket av. Variasjon er uansett det beste. Gravide bør ikke spise fersk tunfisk.

Denne retten bør du prøve:
Tunfiskrøre, er noe jeg pleier å lage. Dette smaker godt alene, som pålegg eller til en frisk salat. 


Dette trenger du:
1-2 bokser m/ tunfisk
2 ss mager kesam
2 ss majones eller chili aioli (for mer smak)
Agurk i ønsket mengde
Tomater i ønsket mengde
Rødløk i ønsket mengde
Valgfritt krydder

Slik gjør du:
Hakk opp grønnsakene, bland sammen med fisken. Tilsett kesam og majones/aioli og bland sammen. Smak til med ønsket krydder. (inspo til oppskrift fra kriweb).

– MK –

Hold deg skadefri

Hvordan holde seg skadefri?

Er du en av dem som elsker å trene, men som fort blir skadet?  De som løper mye, kan fort løpe på seg skader. Dette er alltid like kjedelig, og passer seg aldri. Her er noen enkle tips for å holde deg skadefri.

1. Varm opp før “hardøkter”
2. Jogg ned etter “hardøkter”
3. Unngå å tren for mye og for fort. Kroppen trenger tid til å tilpasse seg
4. Tren alternativt
5.  Varier løpeøktene (husk 80%- 20% “regelen”)
6. Hvil deg i form – restituer
7. Ta vare på kroppen din, rull, masser og ta vare på slitne muskler
8. Viktigst av alt – Lytt til egen kropp. 

– MK –