Ukas økt

Søndag og ukas økt
Håper alle har hatt en super uke. Ukas økt passer like bra ute som inne. Det gjelder å varer både med intervaller, underlag og sko. Jo mer variasjon, jo bedre er det for kroppen og sinnet. Denne økten passer for de som ønsker en morsom og god økt. Husk å start på ditt nivå. Det er bedre å starte for rolig, da vil progresjonen bli riktig. Lykke til med løpingen.


Slik gjør du:

Oppvarming 15 minutter

2 min på x 5 / 1 min av

1 min på x 6 / 30 sek av

Jogge 5 minutter

45 sek på x 5 / 15 sek av 

Nedjogg i minst 10 minutter

– MK –

Ut på tur

Ny dag – ny tur

Thor Kristian har hytte rett utenfor Bergen, og der har vi vært en ukes tid i sommer. Vi er begge to rastløse personer, og ikke enkle å ha med å gjøre om vi ikke får vært i aktivitet daglig. Når vi har ferie er vi veldig glade i å utforske nye steder og nye turer. Vi bestemte oss for å gå en “topptur” i nærområdet. Vi søkte og slo opp litt om turen, slik at vi skulle være forberedt. Svigermor bestemte seg også for å være med oss på tur. 


Vi bestemte oss for å gå fra hytta og til Brakastadfjellet. Det sto at det var cirka 7-8 kilometer fra hytta og opp til toppen, som ligger 318 meter over havet. Melands nest høyeste topp. Den høyeste toppen, Eldsfjellet har vi gått mange ganger før. 


Det var en god blanding av sti og vei. Det begynte ganske forsiktig i forhold til bakker og stigning. Men når vi var cirka halvveis til toppen begynte det å bli tyngre og bakkene merket vi. På bildet begynner stigningen til Brakstadfjellet. Det var strålende sol og blå himmel (ja selv i Bergen). Det var også tidlig super utsikt fra alle kanter. Vi var utrolig heldig med været, og turen var helt fantastisk oppover. Det var utsikt lenge før man kom til toppen. 

Vi hadde så klart med vår lille turkamerat, Roxy. Hun er en sprek, lite tøffing. Vi har endelig fått tak i liten nok kløv (hundesekk) til henne. I På turen bar hun eget vann og godbiter. Det virket som hun trivdes med kløven på. Men jeg tror hun merket at tyngdepunktet ble litt annerledes, for hun var litt baktung i noen av hoppene sine. 


Her er vi nesten på toppen. Vi nøt utsikten her, før vi gikk de siste meterne opp til toppen, av toppen. 


Helt magisk vær, magisk utsikt og koselig følge. En perfekt ute og turdag. Norge er ikke lagd for å sitte på rævva. Det gjelder og være ute og oppleve nye steder og samle energi ute i naturen. 

Litt sjokolade på toppen er et must når man er ute på tur. 

Hoppebilder er også en slager.
Topptur. Bokstavelig talt, på alle måter.
​Dette er en tur jeg anbefaler om du er i Bergen (Meland) og ønsker å ha en fin tur der du har flott utsikt. 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– MK- 

Derfor er avokado noe du bør spise mer av

Avokado – proppfull av vitaminer

Avokado er noe man bør få i seg daglig. Det er en frukt som har dårlig rykte på seg. Det fortjener den ikke. Ryktet er vel fordi den inneholder mye fett og mye kalorier. Det er en grønn og saftig frukt, som gir ekstremt mange helsefordeler til gjengeld for det høye innholdet av fett og kalorier. 

Avokado er nemlig proppfull av sunne næringsstoffer som kroppen din trenger. 


Full av vitaminer
Avokadoen er full av kalium, B-, E-, K-, A- og C- vitaminer. Den inneholder også kolesterolsenkende stoffer og antioksidanter som er viktig og bra for nervesystemet vårt. I tillegg er den full av fiber, som kommer godt med. Helsedirektoratet anbefaler en daglig dose av fiber på mellom 25 og 35 gram.

Bra for hjerte og kolesterol 
Avokado er mettende, og den gir deg mye sunt fett og næring tilbake for kaloriene. Cirka 90 % av kaloriene i avokado kommer fra fett, der mesteparten består av sunt enumettet fett som kroppen behøver. Det halvfaste avokadofettet er gunstig for forebyggelsen av dårlig kolesterol og hjerte- og karsykdommer.

Ikke overdriv
Avokadoen har i motsetning til andre frukter og grønnsaker, et relativt lavt vanninnhold og et høyt fettinnhold som varierer fra 16 til 30 prosent.
Fettet består altså (hovedsakelig) av enumettede fettsyrer, men er du opptatt av vekta bør du være obs på det uansett. 

Avokado kan brukes på forskjellige måter:
– I salaten
– Guacemole til tacoen eller lignende
– På knekkebrød/brød under ost, skinke eller ligende
– På bruchettaen
– På grillet mais

Her gjelder det bare å bruke fantasien. Avokado passer til mye forskjellige. 

– MK –

Nye episoder

Jeg er blitt en Radiotrener

I sommer kan du høre meg som Radiotrener’n hos NRK radio. Jeg har sammen med Stein S. Eide lagd en radioserie som handler om helse, folkehelse, fysisk aktivitet, kosthold og alt som hører med! Håper du finner det interessant og hører på enkle tips og triks som jeg kommer med.

Her ligger alle episodene som er blitt sendt, fler vil komme i løpet av sommeren!

Hør og bli inspirert!

Ta kontakt om du trenger hjelp, eller om du lurer på noe!

For nærmere avtaler eller om du har spørsmål så ta kontakt! Jeg er her for deg!

– MK –

Ukas økt

Intervaller på fotballbane

Ukas økt er en økt man må gjøre ute. Noe som passer perfekt nå i sommer, og spesielt når været er meldt så bra som det er fremover. Håper alle nyter sommeren, trener litt, er litt aktive daglig og koser seg med god mat og drikke. 

Ukas intervalløkt:


Denne økten passer for:
Alle som ønsker å løpe, er vant til og løpe eller for deg som bare ønsker å prøve noe nytt. Men husk at løping er tungt. Om du aldri har løpt noe særlig anbefaler jeg å begynne med rolige turer i første omgang. Disse intervallene kan løpes i forhold til egen form og eget tempo. 

Slik gjør du:

Varm opp i 10- 15 minutter til en fotballbane i nærheten

Ta 3-4 stigningsløp (økt farten gradvis i cirka 100 meter +/-)

Intervaller:

Løp intervallene diagonalt på fotballbanen


Pausene løper du kortsiden.

Dette gjør du i 10- 15 minutter (husk at alle intervallene skal gjennomføres på cirka samme fart).

Deretter 5 minutter jogg 

Også tar du intervaller i 10- 15 minutter til (husk at alle intervallene skal gjennomføres på cirka samme fart).

Jogg godt ned tilslutt! Lykke til!

– MK –

 

Perfekt til varme sommerdager

Iskaffe

Iskaffe er veldig smakfullt, og denne varianten går veldig raskt i tillegg. Iskaffe er perfekt på varme sommerdager.


Dette trenger du
Kaffe
Isbitformer/isbitposer
Valgfri melk
Søtning/sukker (etter eget ønske)
Sjokoladepulver (etter eget ønske)


Slik gjør du
Lag sterk kaffe (evt. tilsett sjokoladepulver om du ønsker ), avkjøl og hel dette over i isbitformer. Sett formene i fryseren og la isbitene fryse.  Når isbitene er frosne tar du dem i et glass og heller over valgfri melk, tilsett litt sukker eller søtning om du ønsker det.


Tips
Kjør sammen i blenderen med melk, søtning/sukker og litt sjokoladepulver for en litt tykkere konsistens.

– MK –

En matvare med mange muligheter

Speltlomper

Speltlomper er noe jeg spiser mye av, dette fordi det er kjempe godt og fordi man kan bruke det til de fleste måltider, det gjelder bare å bruke fantasien. Det er veldig mange som er hekta på speltlomper om dagen. Dette er kanskje fordi det er så enkelt og du kan bruke det på så mange forskjellige måter.  Det er mye diskutert om speltlomper egentlig er sunnere enn vanlig lomper. I følge Helsedirektoratet finnes det ikke tilstrekkelig dokumentasjon som viser at næringsinnholdet i speltmel avviker vesentlig fra vanlig hvetemel.


Mine favoritter er lakseruller, speltlompelasagne og speltlompepizza. Under kommer 11 forskjellige forslag til hvordan man kan bruke speltlomper som rett til enhver anledning.

 1. Speltlompelasagne
 2. Speltlompepizza
 3. Speltlompe ruller
 4. Speltlompechips m/valgfri dip
 5. Speltlompe enchiladas
 6. Speltlompetoast
 7. Speltlompenachos
 8. Speltlompesnack
 9. Speltlompetaco
 10.  Speltlompe quasedillas
 11.  Speltlompe og pølse (bruk gjerne kyllingpølse, soyapølse el.)

 

– MK –

Norge på sitt beste

Fjelltur i Haukelifjellet

På tirsdag dro Thor Kristian og jeg fra hytta mi i Porsgrunn og kjørte til Haukeli. Der bestemte vi oss for å sove over til onsdagen. Turen går til Bergen der Thor Kristian har hytte. Jeg er en rastløs person og derfor er jeg under middels glad i å kjøre bil. Vi sov i telt rett ved Haukeliseter til onsdagen.

Vi våknet tidlig, og kan vel ikke skryte på oss en god natt søvn. Det ble tidlig lyst og vi våknet rundt 6-6.30. Sola skinte og det var helt klart og blått rundt oss. Det var helt magisk å våkne til så fint landskap. Fjelltopper med snø og sola som skinte. Vi kunne ikke bedt om bedre vær.


Vi lagde pannekaker med blåbærsyltetøy til frokost. En morgen med solskinn, fjelltopper, godt selskap og varme pannekaker med blåbærsyltetøy var ganske så herlig. Vi pakket sammen ?leiren? vår, før vi skiftet og planla en fjelltur på cirka 3-4 timer.


Thor Kristian og jeg er begge ganske sta, og liker og ha rett. Thor Kristian mente vi skulle motsatt vei av det jeg mente. Vi planla å gå til en topp med navnet Store Nup. Vi gikk på en sti som Thor Kristian mente vi måtte følge for å finne toppen vi hadde planlagt. Jeg merket tidlig at vi var på helt feil kurs. Han begynte å bli enig. Etter ett par timer møtte vi på en annen mann, og vi spurte om vi kunne går til Store Nup denne veien. Men da fortalte han at det var helt motsatt retning. Så jeg og retningssansen min hadde rett (og det er nok ikke første, eller siste gang). Store Nup fikk vi aldri sett i dag, men likevel ble det en fint tur alt i alt. Haukeli viste seg fra sin beste side i dag.


Det var helt magisk ute idag, og fantastisk å ta bilder. Vi var veldig fornøyde med turen, tross feilen vi tok. Det tar lang tid å gå i fjellet, selv om kilometerne ikke er lange. 


Vi gikk 10 kilometer og var ute i cirka 3 timer.

Vi pakket i bilen og satt oss inn for å kjøre. Ikke noe liv, batteriet var dødt. Vi ble litt satt ut av det hele. Takk for at det i det minste var fint vær. Vi fant ut at vi hadde startkabler i  bilen. Vi stilte oss i veien med startkablene og håpet at noen ville se oss og stoppe.  Det tok lang tid, og Thor Kristian begynte å finne nummeret til veihjelp. Men akkurat da han skulle ta en telefon svingte det en bil inn. To tyskere som jobbet i Norge.  Tusen takk til dem som reddet bilturen våres videre til Bergen. Uten dem hadde vi kanskje sittet på Haukeli enda?

Vi kjørte videre og det var deilig å vite at vi var cirka halvveis. Da var det lettere for meg som ikke liker bilkjøring. Vi kjørte en times tid før vi stoppet og kjøpte oss mat. Deretter gikk turen videre til Bergen. Vi kom fram til strålende sol her også. En fantastisk dag. Selv med noen bomerter på veien. Norge er et vakkert land, spesielt på slike dager som dette.

– MK –

Inne er bra men ute er best

Morsom utetrening som passer alle

I dag lagde jeg og Thor Kristian et nytt treningsprogram. Vi startet dagen med en fin SUP tur med strålende sol. Etter turen ønsket vi å ta litt styrketrening ute i det fantastiske været. Vi valgte 5 forskjellige øvelser der vi første gang tok 50 repetisjoner av hver øvelse, deretter 40 repetisjoner og siste runde 30 repetisjoner. Vi gjorde 2 ( 2x 50, 2×40 og 2×30) hele runder av programmet. Vi var varme i kroppen, det var vesentlig for at vi kunne få mest mulig utbytte av treningen. Dette var et morsomt, effektivt og tungt program. Lykke til, det er fantastisk å trene ute om sommeren. Nyt tiden. Høsten og vinteren kommer fortere enn du aner.

Dette er en morsom treningsøkt som kan gjøre hvor som helst, når som helst og uten noe spesielt utstyr.
“Det enkle er ofte det beste”. 


Slik gjør du:
Varm godt opp, på valgfri måte i cirka 10 minutter. 

Deretter gjør du: 
Ha en stoppeklokke og sett den på 1 min. ( Evt. finnes det mange apper du kan laste ned. Jeg bruker appen SIT, der kan jeg stille inn tid på både økt og pauser. Jeg stilte inn på 60 sek på og 15 sek av). 
Gjør det du rekker av øvelsene (repetisjonene) på dette minuttet.
Deretter gjør du 5 spensthopp.
Ha en stoppeklokke og sett den på 1 min.
Fortsett deretter der du “glapp”. 
Gjør det du rekker av øvelsene på dette minuttet.
Forsett sånn til alle øvelsene er gjennomført.  ( 50 rep, 40 rep, 30 rep x 2).

1. Fjellklatreren


2. Push-ups

3. Dips

4. Knebøy

5. Hip trust


* 5 x spensthopp gjøres hvert min.

– MK –
 

Ukas økt

Miksintervaller

Hei og god søndag.

Ukas økt er her og denne økten passer perfekt å gjøre ute i sommer. Dette er en miksøkt, som betyr at det er litt korte og litt lange intervaller i samme økt. 

Ukas økt:

Oppvarming 15 minutter

Intervaller
5 min på / 2 min av
4 min på/ 2 min av
3 min på/ 1 min av
2 min på/ 1 min av
1 min på

Jogge 5 minutter

Intervaller
15 sek på/ 15 sek av

Nedjogg 10 min

Husk man må ikke løpe intervaller, mengdetrening er viktigst i form av rolige turer. Dette for å bygge et grunnlag, slik at man tåler intervallene bedre. Bruk ferien til å være aktiv, så blir det lettere når høsten kommer. Skippertak er aldri en god ting når det kommer til helse, livsstil og trening. God søndag og god sommer. 


Foto: Sylvain Cavatz

 

– MK –