Du kan om du vil

Ikke la andre begrense dine muligheter

Jeg har tenkt mye over hvor mye man egentlig klarer dersom man har hodet med seg. Det hjelper ikke om du er i veldig god fysisk form om du ikke er i psykisk form. Hodet og kroppen henger sammen og det er en grunn til at psykisk og fysisk helse påvirker hverandre.

Jeg har tenkt mye over dette når jeg har vært gravid og fått barn. Hva kroppen får til og hvor viktig det er å ha med hodet på laget. Jeg jobbet som sagt mye mentalt under svangerskapet. Akkurat fordi det var viktig for meg å forberede hodet på endringen som skjer med kroppen og endringen som ville skje med livet når Millian kom. 

Poenget mitt med denne bloggen er å få frem hvor viktig mental trening er for alle, uansett hva målet i livet ditt er. Du får til så innmari mye mer om du har hodet med på kroppens lag. Du klarer mindre fysisk om hodet ikke vil være med rett og slett. 

Jeg har alltid fått høre at jeg er sta, det er nok noe som ligger til familien. For dersom vi begynner å diskutere kan du banne på at alle står på sitt. Haha. Men for meg har min stahet hjulpet meg. Det har hjulpet meg til å være aktiv når jeg var gravid. Jeg bestemte meg for at aktivitet skulle jeg holde på med så lenge jeg kunne. Noen dager var veldig tunge, men det hjelper alltid å være aktiv. Det slår aldri feil. Jeg angrer aldri på aktivitet som er gjort. Det samme gjaldt under fødselen. Da kom staheten min frem. Barseltiden har det også hjulpet. Jeg har vært ute på tur med eller uten vogn helt siden jeg kom hjem fra sykehuset. Dette fordi dette er “mentalhygiene” for meg. Dersom jeg er aktiv påvirker det meg positivt mentalt. Du vet selv hva som gjør deg skikkelig glad og energisk? Det er veldig viktig å fortsette med dette. Dersom hodet har det bra, har kroppen det bra. Rett og slett. 

Hodet og kroppen henger sammen av en grunn. Det er fordi de skal spille på lag. Dersom de ikke gjør det vil du ikke ha det optimalt. Enten det går ene eller andre veien. De påvirkes av hverandre, enten du ønsker det eller ei. Husk at du får til det du vil, uansett. Ikke hør på hva alle andre sier eller mener. Stol på deg selv og ditt hode og kropp. Gjør det som er riktig for deg og jobb litt mentalt og litt fysisk daglig så vil du bli den beste versjonen av deg selv.

– MK – 

Magiske mageøvelser

Supre mageøvelser, som passer alle

Kjernemuskulaturen er basen vår, og den er vi helt avhengig av for å ha en velfungerende kropp. Det er også slik at en sterk mage og rygg gjør at vi føler oss strammere rundt midjen, for det er her disse musklene ligger. Her har jeg samlet sammen 7 forskjellige mageøvelser, som alle er gode øvelser på hver sin måte. 

Trening av magen bør man gjøre cirka 2 ganger i uka. Gjør øvelsene i 10-15 rep (evt. 30-60 sekunder på plankeøvelsene). Kjør alle øvelsene 3-4 ganger. 


1. Planken
En veldig god øvelse for kjernemuskulaturen.
– Kroppen skal holdes i en helt rett linje, eller som en planke.
– Albuleddene skal være plassert vinkelrett rett under skuldrene
– Se ned i bakken, nøytral nakke
– Stram musklene i rumpa og magen, dette vil sørge for full aktivering av magemusklene og det vil gi større effekt av øvelsene.
– For en lettere versjon, sett kneerne nedi gulvet. For tyngre versjoner kan du for eksempel kjøre «klatreplanken». Da går du fra strake armer til albuer, annen hver gang

2. Sideplanke
Denne øvelsen er en variasjon av planken og trener kjernemuskulaturen med fokus på de skrå magemusklene.
– Legg deg på siden, og sett den ene albuen rett under din skulder
– Løft deg opp med hoften slik at du har albuen og føttene i gulvet
– Hold et spenn i kjernemuskulaturen og kjenn at det er hoften som holder deg i riktig posisjon, ikke skulderen.
– Ønsker du en lettere variant plasserer du det nederste kneet i gulvet, dette vil blant annet redusere belastningen på skuldrene

3. Kabelcrunch
– Still deg på kne med ansiktet fra kabeltrekket, bruk et tau som håndtak. Len deg litt fremover for å få vektene opp, og hold tauet foran skuldrene.
– Krøll sammen magen, og før hodet ned mot underlaget. Tenk at hodet skal mellom bena. Før albuene ned til lårene. 
– Brems rolig og kontrollert tilbake til utgangsposisjon

4. Båten
– Sitt på rompa og løft beina så de er over bakken. Hold ryggen så rett som mulig. Samle hendene foran deg. 
– Trekk inn navelen og forsiktig vri deg til den ene siden. Utfør en padle-bevegelse med hendene.
– Blir det for tungt kan du eventuelt sette helene i gulvet. Dette er også med på å skåne ryggen.

5. Beinløft i ribbevegg
– Finn en ribbevegg eller lignende. 
– Still deg med ryggen mot ribbeveggen og hold deg fast med armene
– Løft knærne opp mot magen (for tyngre versjon, ha strake bein)
– Senk beina forsiktig ned igjen

6. Planken m/ enarms roing
– Still deg i høy plankeposisjon (strake armer og bein)
– Løft så opp annenhver arm, som om du trekker noe oppover
– Hold hoften stabil under hele øvelsen
– Denne øvelsen kan gjøre med eller uten vekter

7. Fjellklatreren 
– Still deg i plankeposisjon med håndflaten og tærne i bakken.
– Spenn magen og trekk det ene kneet opp mot brystet.
– Sett beinet tilbake til start posisjon og trekk opp det andre kneet.

Lykke til!
– MK –

For mye sunnhet er det bra?

Påvirkes du av dagens press?

I dagens samfunn er det veldig mye press på hvordan man skal se ut, hva man skal spise, hva man har på seg og hvor bra man gjør det på forskjellige arenaer. Dette gjør at fler og fler mennesker blir stresset og føler seg dårlig.

Dette er et press som kanskje ikke noe alle blir eller vil bli påvirket av, men det er menneskelig å bli påvirket av slikt, uansett om man vil eller ikke. Det er viktig å gå egne veier og gjøre som magefølelsen sier, uansett hva det gjelder. Vi er forskjellige og reagerer på forskjellige måter, både når det kommer til hodet og kroppen.

Hva skal du tro på?
Media kan fort gjøre oss forvirret, spesielt på temaer vi ikke kan så mye om selv. Den ene dagen står det for eksempel at banan er sunt, andre dagen er det noe av det verste du kan spise. Hva skal man da tro på når man ikke vet selv? Dette er en av ulempene med internett, det står som altfor mye om forskjellige ting og man kan lett bli mer forvirret enn klok etter å ha lest rundt omkring.

Det enkle er ofte det beste
Med fem år utdannelse innen folkehelse og ernæring klarer jeg som regel å skille mellom hva som er realistisk og ikke. Hvordan jeg skal formidle riktig informasjon til andre kan derimot være utfordrende. Det enkle er ofte det beste. Dette gjelder også helse og livsstil. Vær den beste versjonen av deg selv, og jobb for å trives med den!

Er du sunn fordi du er tynn? 
Er du sunn eller usunn? Dette er vel et veldig udefinerbart spørsmål. Hva er egentlig å være sunn? Er du sunn fordi du er tynn? Er du sunn fordi du aldri spiser godteri? Dette er relativt og individuelt. Men hva er egentlig å være sunn i dagens samfunn? Umulig å svare på spør du meg.

En sunn livsstil for meg handler om å trives med meg selv. Jeg trene og er aktiv fordi jeg synes det er gøy, fordi det gir energi og fordi det øker livskvalitetene. Jeg er minst 30 minutter aktiv daglig, fordi dette er bra for helsen min på sikt. Jeg spiser mat som gir meg overskudd og energi og den næringen jeg trenger. Jeg er sosial med venner og familie, fordi det gir overskudd og fordi det gir en god innvendig følelse. Jeg trives også i mitt eget selskap, så lenge det ikke blir for mye av det. Jeg er glad i være ute i naturen, naturen gir meg en energi som ingen eller noe annet kan gi meg. Her kan du være og gjøre som du vil, naturen er en veldig fin arena

Hva med deg? Hva er en sunn livsstil for deg? Vi er alle forskjellige og vi har forskjellig utgangspunkt, forskjellige mål, forskjellige kropper, forskjellige hoder og vi er generelt veldig forskjellige. Ikke gjør som andre, bare fordi du leser om det. Vær mot deg selv som du ville vært mot andre. Det beste er å være den beste versjonen av seg selv hele tiden, av egen vilje.

– MK –

Fra mammakropp til sommerkropp

Fra mammakropp til sommerkropp?

Fra mammakropp til sommerkropp har aldri vært et mål for min del. Det burde egentlig ikke være et mål for noen. Hva er sommerkropp? Det er ingen definisjon på dette. Det er mye stress i dagens samfunn i forhold til hvordan man skal se ut. Svangerskap og fødsel hos en dame vil jo sette sine spor, noen “dypere”  enn hos andre. Sånn er det. Vi er forskjellige og kroppene våre reagerer ulikt på ting. Derfor er det viktig å ikke sammenligne seg med andre, uansett om man er i samme situasjon. Heia helårskroppen! Det blir uansett en forandring på kroppen etter et svangerskap og en fødsel, uansett hvor aktiv eller ikke aktiv du har vært. 

Man må tenke på hvordan man var før svangerskapet, hvordan svangerskapet gikk, hvor aktiv man generelt er, hvordan kosthold man har og viktigst. Hvordan fødselen gikk. Alt dette er individuelt. Uansett, kvinnekroppen er ganske rå. Dette har jeg aldri tenkt på før jeg selv har gått gravid og før jeg selv har født ett barn. Det har vært utrolig spennende å følge med på hvordan magen vokste under svangerskapet. Alle mente jeg var så liten, men selv følte jeg meg ganske stor og sprekkeferdig. Størrelsen på magen er også veldig individuelt. 


Det var også veldig spennende å se på magen etter fødselen. Nesten hele magen min var borte rett etter fødselen. Den var myk og rar og helt annerledes. Dag etter dag, ble mer og mer av “magen” borte. Livmoren trakk seg sammen og magen ble mer og mer normal. Ganske kul denne kvinnekroppen. Magen er jo ikke lik som den var, men det er da ikke så rart etter 4 uker. Magemusklene har jo fått kjørt seg. De har nemlig delt seg og de er “blitt skudd av”. Så det tar litt tid før man kan begynne med magetrening igjen. Bekkentrening er det viktigste i starten.

Husk å la kroppen få jobbe i sitt tempo, vi er som sagt forskjellige og kroppene våre takler ting forskjellige. Det er viktig etter et svangerskap og en fødsel å la kroppen hente seg inn igjen på sin egen måte. Du kommer deg til “normalen” igjen bare du gir deg selv tid. Vær tålmodig og nyt tiden! Men husk at litt bevegelse daglig er bra for kropp og sinn! 

– MK – 

Hvordan puls skal jeg trene på?

Trener jeg riktig?

Dette er spørsmål jeg alltid får fra kunder, venner og bekjente. Hvilken puls skal jeg ligge på? Hvilken sone skal jeg ligge i? Hva er makspulsen din?  

Puls er et begrep som er viktig å vite litt om når du driver med trening, dette fordi det er et verktøy som kan brukes for å komme i bedre form. For om du trener, er det vel bedre form du er ute etter? Her er det snakk om utholdenhetstrening. Puls og utholdenhetstrening er viktige sammen. Derfor er det så synd at puls er blitt et begrep som de færreste kan noe særlig om, og det står mye forskjellig rundt om som egentlig er stikk motsatt, eller som er forvirrende. Les mitt andre innlegg om puls for mer detaljer, her. 

Puls kan gjøres komplisert, men det trenger ikke være komplisert for at du skal bli i bedre form. Hvilken puls DU skal ligge på kan ikke jeg umiddelbart fortelle deg. Det jeg kan fortelle deg er at du aldri kan sammenligne pulsen med noen andre. Pulsen er genetisk og bare “et tall”. Om du har høy eller lav makspuls og terskelpuls sier absolutt ikke noe om formen din. Noen har naturlig høy puls, noen naturlig lav. Jeg er en av dem som har naturlig høy. Broren min som er en god landeveissykkelist har naturlig lav puls. Så dette har ikke noe å si på form, og skal derfor aldri sammenlignes. Selv om du og en venninne løper like fort på en 10 kilometer, så kan dere ikke sammenligne pulsen akkurat på grunn av forskjellen.

Det som er viktig når det kommer til hvordan puls du skal trene på. Er at du alltid skal trene litt på lav puls, litt på middelspuls og litt på “høy” puls. Viktig å poengtere at om du er ute etter utholdenhet skal du aldri trene så hardt at du får melkesyre eller stive muskler. Da trener du på for høy puls. Det som skjer da er at du mister den utholdenheten muskulaturen du antageligvis er ute etter. 

Makspulsen er et begrep som går mye igjen. Dette er dumt, for makspulsen er IKKE trenbar og den synker naturlig med årene. Derfor er denne svært unøyaktig å trene etter og dette anbefales ikke. Terskelpuls er det ideel å trene etter. Denne er trenbar og derfor gjør dette treningen mer nøyaktig. Vet jeg terskelpulsen/farten din, kan jeg fortelle deg hvilke puls du skal ligge på, på de forskjellige øktene. Ønsker du å teste din terskelpuls kan jeg lov deg at du vil se fremgang ganske fort, akkurat fordi du da alltid kan trene på riktig puls. Riktig puls på de forskjellige øktene vil gi fremgang, uansett form. Vi er fler i Team Kristiansen som tar slike tester. Kontakt oss her. Det som er viktig å påpeke er at man har forskjellig terskelpuls på forskjellige aktiviteter. Vi tester på løping. 

Mange klokker stiller inn pulsen for deg. Men hvordan kan klokka vite pulsen din? det kan den dessverre ikke, og man skal ikke stole på disse klokkene om man selv ikke har peiling og har plottet inn riktige tall selv. Dette er veldig viktig å tenke på. Dropp altså sammenligning av puls med andre, test terskelpulsen din og ha det gøy på trening. Det viktigste er at du har godfølesle når du trener.

Ikke heng deg for mye opp i puls, selv om det er veldig fokus på dette om dagen. Det viktigste er uansett at du snakker med folk som faktisk kan dette om puls, så du ikke blir feilinformert. Da kan treningseffekten din bli dårligere dessverre. Det er det ingen som ønsker. 

– MK –

Moro med ferietrening

Moro med ferietrening

Rolige og fine sommer dager betyr for mange avslapning og late dager. Det behøver ikke være rolig hele dagen. For meg betyr ferietid masse gode økter og mye aktivitet. Det er jo det som er så herlig med sommeren. Det gjør sommeren ekstra herlig og du får ekstra energi. Ja kanskje du blir enda sprekere til hverdagen kommer snikende, til og med.

Nyt for eksempel morgensola, med en yogaøkt utendørs. Ta en morgen joggetur langs stranda eller kanskje i fjellet. Ta deg en SUP tur og opplev det stille og fredfullt på vannet.  Ta deg en fin styrkeøkt med strikker og/eller egenvekt i solveggen. Ja du har masse alternativer, og det er viktig å finne det du selv trives best med.

Det viktigste er at trening skal være moro. Til tider er det tungt og slitsomt, men alt i alt skal det gi energi og ikke tappe deg for energi. Dette er viktig å huske, uansett hva målet ditt er. Derfor er ferietrening ypperlig. I en hektisk hverdag rekker du kanskje ikke de lange øktene du hadde planlagt. Benytt ferien til å leke deg, og bruke den tiden du ønsker. Ta med en venn, kjæreste eller en i familien å prøv noe nytt og spennende. Sommeren er tiden der du skal nyte og prøve deg frem.

Smilet og godfølelse vil garantert komme om du virkelig finner noe du trives med, spesielt om du finner det sammen noen du er glad i.

– MK –

Dette må du starte dagen med, kanskje det også vil synes på vekten?

Dette må du starte dagen med, kanskje det også vil synes på vekten?

Viste du det? Eller kanskje du gjør det hver morgen?
Begynn alltid dagen med et glass vann, eller to. La dette bli en vane og la det være det første du gjør og det første du får i deg.  Det kan også være en god vane å drikke før hvert måltid. Det mest optimale for oss mennesker, er å trekke vann som ikke er for kaldt. Dette gir mer flyt for kroppen.I løpet av en dag trenger man cirka 2-3 liter vann. Men her er det ikke bare snakk om vannet man drikker. Husk at det er mye vann i det vi spiser også, og dette kan regnes med her.

Vannet – livsviktig
Ja vann. 60-70 % av menneskekroppen består av vann. 85% av hjernen er vann. 75 % av muskelen er vann. 25 % av skjelettet vårt er vann. Vann er altså livsviktig og et av de viktigste tingene vi finner i kroppen våres.  Vet du hvor lenge du kan leve uten vann? Det er faktisk under en uke, rettere sagt fem dager. Vann er derfor veldig viktig for oss mennesker. Vann er ikke et næringsstoff, men kroppen trenger det sårt for å holde alle prosesser i gang. Det fyller transportkanalene i kroppen og til kroppens celler. Over 80% av blodet vårt består også av vann

Godt for kiloene og huden?
Er du en av dem som drikker alt annet enn vann til måltider og generelt i løpet av en dag? Det er mange i dagens samfunn som drikker lite vann og mye juice, brus, saft og andre drikkevarer. Hva med å prøve å bytte ut dette med vann? Vann er bra for kroppen, ja det er faktisk livsviktig for oss.  Om du bytter ut for eksempel juicen du drikker hver morgen og til lunsj, med vann. Kanskje du oppdager at unødvendige kilo forsvinner? Dette fordi da slipper kroppen sukkeret og syren som juicen inneholder. Dette fører til at det daglig blir mindre sukker i kroppen som kroppen må omdanne. Det er mye bedre å spise frukt kontra å drikke juice. I frukten får du i deg fiber som er viktig for kroppen.

Vann gir også en metthetsfølelse.  I dagens samfunn drikker befolkningen generelt lite vann. Og flere og flere sliter med migrene, hodepine, dårlig hud også videre. Drikker man vann jevnlig utover dagen. Vil kanskje hodepinen forsvinne og du vil få mer glød i huden. Cellene i kroppen trenger vann. Uten vann vil cellene våre skrumpe. Vi har altså godt av å drikke vann. Både kropp og sinn har godt av det. Vann er altså med på å foryngre både hår, hud og kropp.

Uten vann, er det ikke liv! Vann er altså livsviktig. 

(Kilde: Levekraft av Kjell Markset)

– MK – 

Tren før frokost og forbrenn mer?

Bli en morgentrener

Sliter du med å komme deg på trening, fordi du har lite energi, fordi du liker dra deg om morgningen eller fordi du heller vil ligge på sofaen etter skole eller jobb?

Vi mennesker er lagd slik at vi ofte velger det som er lettest og mest behagelig for oss. En av de mest bruke unnskyldingene vi bruker fordi vi ikke trener er at vi ikke har tid. Men man har ofte tid til det man har lyst til har jeg selv erfart. Det gjelder bare å planlegge. 

Alle vet vi jo hvor lett det er å droppe treninga når du kommer hjem fra jobb, for du er bare «så sulten og sliten at du må bare slappe av litt først». Og vips så har sofaen stjålet hele kvelden din. Er du en av dem som har venner som står opp å trener før du selv har våknet? Beundrer du disse? Du kan bli en av dem selv, med litt innsats. Å trene på morgningen har mange fordeler. 

Starter dagen med overskudd
Når du starter dagen med trening eller aktivitet kan jeg love deg at du har god samvittighet og masse overskudd resten av dagen. En annen stor fordel er at man føler seg enormt frisk og rask, og energinivået oppleves høyere dersom man har trent før en arbeids- eller skoledag. 

Men dette må ofte bli en vane før man kanskje synes dette er behagelig og gir energi. Det gjelder å forbedre seg på kvelden. Bestem deg for at du skal opp og legg klart treningsklærne, da er det større sannsynlighet for at du faktisk trener. 

Skal jeg trene før eller etter frokosten?
Dette er smak og behag, hva man trives best med. Men man kan fint vende seg til å trene på tom mage. Det kan være uvant og ubehagelig de første gangene. Men man sparer mye tid på morgningen om man klarer trene på tom mage. Morgenøktene trenger ikke være lange, man får gjort mye på 30-60 minutter. Det lønner seg uansett å utsette intervalltrening og tung styrketrening til senere på dagen, eller etter mat. Dette er fordi kroppen ikke er optimalt rustet til så hardt arbeid tett opptil oppvåkning. Går du for hardt ut vil du derfor ha større skaderisiko, og det er lettere at du da gir opp de gode vanene.

Men husk, det er viktig å drikke vann før du går ut. Man er ofte dehydrert etter en natt søvn. Du kan gjerne ta deg noe lett og energirikt å spise før økten, men husk å ikke spis for mye da dette kan ødelegge økten. I form av kvalme eller hold. 

Det viser seg at det ikke spiller noen rolle om man trener på tom mage eller ikke i forhold til forbrenningen. Det viktigste er at du trener når du har mest lyst og mest overskudd til det. Mange mener morningene er best fordi da har de ettermiddagen til å gjøre alt mulig annet. 

Gi det litt tid
Det er helt individuelt når man synes det er best å trene, vi er forskjellige og liker å trene på forskjellige tidspunkt. Likevel kan morgentrening være et godt alternativ om man sliter med energinivået etter skole/jobb. Mange mener at å trene på ettermiddagen er det mest idelle fordi da er kroppstemperaturen optimal og muskelen er mer våkne enn på morgningen. Men dette er også en tid de fleste liker å tilbringe på sofaen. Da er det ekstra godt om treningen er unnagjort på morgningen. 

Morgentrening handler om rutiner. Gi det cirka 2 uker, og det vil bli en vane som blir lettere og lettere å gjennomføre. Du vil nok ikke angre når du først er i gang. Gi det en sjanse, kanskje morgentrening er noe for deg?

– MK –

Trenger man å trene styrke?

Trenger jeg styrketrening?

“Trenger jeg styrketrening?”. Dette er et spørsmål jeg blir stilt veldig ofte. Det er jo veldig vanskelig å svare på helt ut av det blå. Det er jo helt avhengig av hva du ønsker å oppnå eller hva dine treningsmål er. Jeg selv prøver å kombinere styrke og kondisjon så bra det lar seg gjøre. Det er fordi jeg synes begge deler er morsomt, og fordi det holder motivasjonen oppe når jeg har mye variasjon i treningen. I tillegg til at det er godt for kroppen med variasjon.

Ønsker du for eksempel å bli bedre til å løpe, så er det jo løping som bør være hovedfokuset, men likevel er det enkelte muskelgrupper som er vesentlige å være sterke i, for å klare å løpe og ikke minst for å unngå skader. I tillegg er løping såpass belastende, at de færreste bare kan holde på med det uten å bli skadet. 


Funksjonell styrketrening
Jeg personlig er veldig glad i funksjonell styrketrening, eller egenvektstrening. Det er også lettere å gjennomføre, siden du ikke er avhengig av noen spesielt utstyr. Dette passer også best for en som liker å løpe. Dette fordi du da blir sterkere, uten å få for mye muskelmasse. I tillegg til at du ofte kjører øvelsene over lengre strekk, og derfor får du trigget kondisjonen litt i samme slengen. Et godt eksempel her er sirkeltrening. 


Sterkere kropp
En sterk kropp er veldig vesentlig for å leve et liv sunt og skadefritt liv. Jo sterkere man er i de muskelgruppene man trenger, jo bedre er det. En sterk kropp tåler mer enn en svak kropp. Derfor er det viktig å trene de svakhetene man har eller får. Dette vil være med på å forebygge og unngå skader. 

Konklusjonen er altså at litt funksjonell styrke eller spesifikk styrke på muskler man er svak i, kan ha god hensikt når det kommer til skadeforebygging eller rehabilitering En sterk kropp tåler mye mer enn en svak kropp. Men husk å fokusere og tren på de muskelgruppene/ musklene som er aktuelt for deg og det du skal bli god på.

– MK –

Dagen som forandret livet

Millian kommer til verden

Nå er det litt over 3 uker siden jeg hadde min første fødsel. Jeg tenkte å skrive ned min fødselshistorie, kanskje det er interessant og lærerikt for andre der ute. De siste ukene før terminen min som var 14.06 var jeg nervøs, hadde mye tanker, sov dårlig og var generelt veldig utålmodig og lei av magen som var i veien uansett hva jeg gjorde.

Jeg gruet meg, og gledet meg til fødselen. Er det noe man ikke vet noe om er det når man føder og hvordan fødselen blir. Men jeg forberedte meg så godt jeg kunne på det jeg skulle igjennom. Vi har jo alle hørt at det er smertefullt, tung og spennende på engang. Hvordan skulle jeg takle dette? Hvordan skulle min fødsel bli? Hvordan ser sønnen vår ut? Det er så rart, en dag har du magen du har hatt i 9 måneder, og plutselig har man et lite perfekt liv i armene, som man har ansvar for resten av sitt eget liv. Det er sprøtt. Men nok om det, og tilbake til mine forberedelser. Jeg jobbet mye mentalt i månedene og ukene før. Når hodet og sinnet er med så er det lettere å jobbe på lag med kroppen, det er jo endel av jobben min, så dette fikk jeg praktisert på meg selv. Jeg visualiserte og tenkte gode tanker om det som skulle skje. Jeg så for meg hvordan det skulle bli, og jeg ble mer og mer klar i hodet. Mer klar for at dette skulle jeg klare. Hvorfor skulle ikke jeg klare dette?

Det hele startet natt til lørdag 17.06. Jeg våknet som vanlig 3-4 ganger. Men siste gangen gikk jeg på do, og jeg kjente smerter jeg ikke hadde kjent før. Det var smerter i korsryggen og nedre del av magen. Jeg skjønte nesten at dette var et tegn på at noe var igang. Det var som sterke menstrasjonssmerter. Det var veldig ubehagelig, men ikke direkte vondt. Jeg vekket Thor Kristian og sa jeg trodde noe var på gang, men at det var såpass svake smerter så vi sovnet igjen begge to. Vi våknet i 9 tiden, og smertene var ikke blitt verre. Thor Kristian hadde avtalt med lillebroren min, Sondre at de skulle sykle seg en 3 timers tur. Han var usikker på om han turte dra fra meg. Men jeg sa han bare skulle dra, for smertene hadde vært svake siden de startet.Han ringte føden før han dro, for jeg hadde blødninger, men dette var normalt.  Så de dro ut på tur, TK med telefonen på og beredt til å ta taxi hjem om det skulle bli “krise”. 

Den 17.06 var det strålende sol, så Roxy og jeg gikk en fin tur i sola. Jeg måtte stoppe opp når “riene” kom. Jeg pustet meg igjennom dem, og de var enda ikke veldig mye sterkere. Etter turen satt jeg meg ut i sola. Da avtok smertene og det tok mange timer før de plutselig var tilbake. Når TK var kommet hjem, merket jeg at de tok seg opp og de kom oftere. Jeg hadde skjønt det, det var faktisk riene mine som var i gang. Skummelt, spennende og veldig lettende på engang. 

TK lagde middag til oss, riene var blitt sterkere og jeg slet med å slappe av. TK mente jeg måtte spise middag, det hadde jordmoren våres sagt til han at jeg måtte. For riene ble bedre om man hadde spist ordentlig mat. Jeg måtte legge meg ned å puste når de dukket opp. Vi spiste middag, jeg var kvalm og hadde vondt. Etter middagen begynte smertene å bli såpass intense at jeg slet med å konsentrere meg og slappe av. Jeg hadde likevel lært meg hvordan man skal puste for å ha minst mulig vondt. Og jeg fokuserte på dette. Jeg var så kvalm og uggen, og middagen kom opp igjen. Riene ble tettere og tettere. Jeg klarte ikke lenger slappe av når klokka nærmet seg 18. TK ringte føden igjen, og vi fortalte hvor ofte jeg hadde rier og at jeg begynte å få så vondt at vi tenkte vi skulle dra ned til sykehuset. De sa på Riksen at vi bare måtte komme. 

Vi kjørte nedover mot sykehuset. TK stresset avgårde og blinket på andre biler. Jeg kjeftet på han fordi han stresset og det smittet over på meg. Riene kom i en fei og det var helt jævlig å sitte i bil når man hadde rier. Heldigvis er det bare 5 kilometer fra oss og til Rikshospitalet der vi hadde fødeplass. Vi svingte inn rett foran føden, parkerte bilen, tok med fødebagen og gikk så fort vi klarte opp til fødeavdelingen. Jeg tenkte ikke så mye over at det var igang, der og da. Det er mer sånn jeg har tenkt på i ettertid. Jeg var så fokusert og konsentrert. Vi ankom Riksen 1820 lørdag 17.06. Vi ble tatt imot av en jordmor, hun ga oss et rom som vi skulle vente på.

Så ble jeg undersøkt nedentil. Dette hadde jeg gruet meg til på forhånd. Synes det høres innmari ubehagelig ut. Og godt var det jo ikke akkurat heller. Men det gikk bedre enn forventet. Jeg hadde 4 cm åpning (10ø cm er full åpning) i tillegg sjekket de at Millian hadde det bra inni magen. Vi fikk utlevert fødestue. Skremmende og deilig på engang. Dette fordi da var det virkelig igang. Om få timer skulle vi se Millian for første gang. 

Fødestuen var stor og fin og det var badekar der som jeg kunne bruke som smertelindring. Riene var fortsatt tette og vonde, men likevel såpass greie at jeg fint klarte å puste meg igjennom dem. Jeg fikk varmeflaske som jeg brukte på magen og ryggen for å lindre smerten. Jeg hadde også mulighet til å sitte på treningsball, gå med “prekestol” og ta en dusj eller et bad. Jeg prøvde å slappe godt av “mellom slagene”.

Vi fikk en ny jordmor etterhvert. Hun snakket litt med oss, leste fødebrevet jeg hadde skrevet på forhånd og fortalte at hun måtte sette en veneflon. Noe jeg virkelig gruet meg til, jeg har nemlig aldri vært på sykehus før og jeg er ikke glad i sprøyter. Hun slet med å stikke, og måtte prøve flere ganger. Dette var ikke behagelig i tillegg til riene som ble sterkere og sterkere. Veneflonen var på plass i 20 tiden.

Jeg klarte ikke sitte stille når jeg fikk rier. Jeg fant ut at det var bedre for meg å bevege seg. I 2130 tiden begynte jeg å få såpass vondt at vi ringte på jordmoren. Jeg hadde bestemt meg for epidural. Hun ringte anestesilegen og hun kom etter kort tid. Så i 22 tiden hadde jeg epidural. Dette var også noe jeg gruet meg til, men dette gikk også fint til tross for at de slet med å sette den (dette fordi jeg har skjev ryggrad som førte til litt vanskeligheter for legen). 

Etter cirka 20 minutter merket jeg at smertene var mindre, de var der, men de var svakere. Det var deilig og jeg kunne slappe litt mer av. Nå var det vaktskifte og vi fikk enda en ny jordmor. En veldig søt dame som skulle være der hele natten. Hun sjekket meg igjen og det var dessverre ikke noe mer åpning etter så mange timer. Veldig skuffende, men jeg prøvde å holde motet oppe. 

Riene avtok etter jeg fikk epidural. Jordmoren sjekket meg igjen etter en times tid. Fortsatt sto det stille. Hun bestemte seg for å ta vannet mitt, i håp om at dette ville sette igang riene for fult. Hun tok vannet og vi fikk beskjed om å hvile så godt vi kunne. TK sovnet og jeg slappet av en times tid. Uten så mye vondt. Hun kom etter en time å sjekket igjen, ingenting hadde skjedd. Jeg var sliten, men holdt motet oppe. 


For å få igang riene ble det koblet på hormoner i veneflonen i armen. Dette var i 01 tida på natta. Det tok ikke lang tid før riene var sterkere enn noen gang og de var så vonde at jeg ikke viste hvor jeg skulle gjøre av meg. Riene var så tette og intense og jeg pustet så godt jeg kunne. Jeg har aldri hatt så vondt. Jordmoren måtte sette opp epiduralen, men det hjalp lite. Hode til Millian var nemlig så langt nede at epiduralen ikke hjalp så godt på grunn av sterkt press nedover.

I tillegg hadde det ene beinet mitt blitt “lammet” på grunn av epiduralen så jeg følte meg helt rar og nummen. Jordmoren og TK roet meg ned og ga meg det jeg trengte når det virkelig sto på. De var så god støtte og vi jobbet så bra sammen alle. Jeg fikk så mye skryt av begge underveis. Jeg var i min egen boble, fokusert, konsentrert og utålmodig. Klokka nærmet seg på 02 på natta. Jordmoren roet meg ned, snakket til meg og var så støttende. Jeg fortalte jeg gruet meg så voldsomt til siste fase, nemlig å presse han ut. Hun fortalte at dette var den minst vonde fasen. 

Etterhvert fikk jeg skikkelig pressetrang. Noe som er vanlig når det nærmer seg full åpning. Hun sjekket meg, og hadde gode nyheter. Jeg hadde full åpning og jeg kunne presse. Dette var faktisk en veldig befriende beskjed å få. Dette var i 03 tiden. Jeg kunne nå presse når jeg fikk en rie. Jordmoren hadde rett, dette var mye mindre vondt enn forrige fase. Jeg presset i cirka 1 time. Jeg var utålmodig og sliten på slutten og maste mye på jordmoren om når jeg var ferdig. Noe hun selvfølgelig ikke hadde noe fasit svar på, haha. Plutselig så jeg ned, og jeg så hodet til Millian var halvveis ute. En lettende, rar, rørende og fin følelse på engang. En rie til så var han her hos oss. Han skrek før han var helt ute. En helt merkelig følelse når han var ute og ble lagt på brystet mitt. All smerte var borte, og jeg hadde klart det. Jeg var så sliten, stolt og rørt på engang. Han kom altså til verden 18.06.2017 klokka 04.14 med sine 52 cm og 3418 g. En perfekt gutt, som fikk navnet Millian lenge før han ble født. 

Etter fødselen lå han på brystet mitt. Det føltes rart, men samtidig helt naturlig. Der lå han en god stund. Jeg var veldig heldig med fødselen. Den gikk ganske fort til å være første gang fikk jeg høre. Fødselstiden var vel på 8 timer. Jeg fikk ingen komplikasjoner, Millian var sterk og frisk hele veien, etter fødselen gikk veldig bra. Jeg hadde normal blødning og alt gikk over all forventning. 

Alt i alt hadde jeg en skikkelig bra fødeopplevelse. Ingenting å grue seg til. Men jeg tror at all treningen jeg la ned både fysisk og psykisk hjalp både Millian og meg gjennom fødselen. Det har i hvert fall ikke vært bortkastet. En sterk kropp tåler mer enn en svak kropp. 

Vi nøt tiden sammen Millian og meg, mens TK slokna helt stakars. Han var utslitt etter en lang natt. Jeg var så full av adrenalin at jeg ikke hadde sjans å sove. Jeg bare lå å så på Millian. Skjønte kanskje ikke helt hva som hadde skjedd og at han var vår. 


Vi fikk servert mat etterhvert, som vi spiste. Det smakte rimelig godt med mat, etter tidenes “treningsøkt”. Jeg lå på overvåkning på føden 2 timer etter fødsel, noe som er vanlig. Før jeg ble sendt på barsel fikk jeg beskjed om å tisse. Det er nemlig viktig at blæra tømmes. Jeg gruet meg til å tisse, for jeg var redd det skulle være vondt. Men det var ikke noe forskjell. Jeg ble så lettet. Så heldig jeg var med fødselen, og så takknemlig jeg er for det. Jordmødrene mine gjorde virkelig en helt perfekt jobb. Jeg fikk beskjed om å ta en dusj før jeg ble sendt opp. Jeg stilte meg i dusjen og lot det varme vanne renne over meg. Deilig. Men plutselig svartna det helt for meg, og jeg hørte plutselig ingenting. En eklere følelse har jeg aldri hatt. Jeg skjønte at jeg var i ferd med å besvime. Jeg rakk heldigvis sette meg ned på krakken, og ropte på jordmoren. Hun kom løpenede da jeg sa jeg besvimte. Jeg fikk saft og det gikk seg til. Hun fortalte jeg hadde fått blodtrykksfall, noe som var vanlig etter en fødsel. Hun kledde på meg, og la meg i sykesengen. Så ble Millian og jeg trillet opp på barselavdelingen, mens TK dro hjem for å sove noen timer før han kom tilbake til oss. To var nå blitt til tre. 

Et nytt kapittel i livet startet altså den 18.06.2017 kl 04.14. Takk for at du er du Millian. Vi gleder oss til fortsettelsen. Nå er du allerede over 3 uker, og vi blir mer og mer kjent med deg <3 – MK –