Trener du for å få likes på sosiale medier?

Trener du for å få likes på sosiale medier eller for å komme i form?

Motivasjonen til oss mennesker er forskjellige, og slik vil det alltid være. Vi er forskjellige, motiveres av forskjellige ting og har personlige mål. Men trener du for å få likes på bildene dine eller er dette bare en bonus?

Det er mange på sosiale medier som er forbilder for unge og gamle mennesker her ute. Det er kanskje viktig å tenke over at det man legger ut er passende? Det virker på veldig mange som er ute å trener at en selfie eller et bilde er viktig å få til før økten er ferdig. Jeg gjør det selv. Det er noe med den bekreftelsen man får på bildene etterpå? Jeg tror denne bekreftelsen er blitt til en slags ytre motivasjon som veldig mange har for å trene. Men er dette nok til at man orker holde på over lenger tid? Jeg tenker at så lenge det er en motivasjon for mange, så er det, det viktigste. Hva slags motivasjon man har spiller ikke så stor rolle, så lenge man klarer å gjøre det til en livsstil.
Min motivasjon for å trene er å holde meg i fysisk god form. Jeg får bedre livskvalitet av det. Både fysisk og psykisk. Jeg liker også å dele dette på sosiale medier, som trener og PT så tenker jeg det er viktig å motivere kunder og følgere på den måten. Jeg har fått masse tilbakemeldinger på at det jeg legger ut er motiverende, og da tenker jeg at jobben jeg gjør er riktig. Dette motiverer så klart ekstra mye. Jeg elsker å motivere andre. Det er jo tross alt det som er jobben min. Men det er også viktig å frem at selv om man trener og er aktiv, så er det ikke hver dag man orker. Vi har alle dårlige dager. 

Ting man legger ut på sosiale medier kan fort vri om litt på virkeligheten. Jeg vet jo også med meg selv, at det er 10 ganger lettere å legge ut “freshe” bilder fremfor bilder fra “feil vinkel”, bilder av at man ikke orket noe annet en sofaen eller lignende. Poenget er at det er helt topp å se sporty ut på sosiale medier, men bak de sporty bildene er det alltid noen dårlige dager, noen slitene folk eller andre helt “vanlige” mennesker. Dørstokkmila kan være lang for alle, uansett. Bare husk det. Ikke klandre deg selv fordi “alle andre” ser mer sporty ut enn deg på bilder. Det trenger kanskje ikke ligge noe i det?
Jeg legger stort sett ut bilder når jeg trener, dette fyller ca 90% av dagen min. Dette er en jobb for meg. Man må huske på det også, noen jobber som trenere og da er man mer aktiv av den grunn. Andre må klemme inn trening her og der for å få det til. Vi er og bli forskjellige og sammenlign deg kun med deg selv. Bruk sosiale medier som en motivasjon til likes eller like andres treningsbilder, kanskje dette får deg ut på tur?
I bunn og grunn er det jo fint å ha en motivasjon som holder over tid. Trening og aktivitet er noe vi må holde på over tid (helst hele livet) for å få bedre helse og bedre form. Viktigste er at du finner din måte å bli motivert på. Tips her er å finne en treningsform som gir deg energi, gjerne en trener som motiverer deg, profiler på sosiale medier som motiverer deg og kos deg. Så kanskje de sporty bildene du velger å legge ut etterpå bare kan være en motivasjonsboost?

– MK – 

 

Hva bør du spise før en konkurranse?

Hvordan mat og drikke bør du få i deg?

Hvordan mat man spiser er vesentlig for at kroppen skal yte sitt beste, til enhver tid. har du planlagt å løpe halv-maraton, maraton, triatlon eller skal sykle ett ritt i løpet av de neste månedene? Da bør du være spesielt nøye med hva du spiser en uke i forveien. Ta vare på kroppen ekstra godt den siste uken. Her er noen tips til hvordan kostholdet burde se ut og hvordan du skal behandle kroppen din på best mulig måte.
Spis fet fisk daglig
Fet fisk er bra for kroppen. Det inneholder omega-3 fettsyrer som er med på å bekjempe betennelsestilstander i sener og ledd. Dette kan hjelpe å få en best mulig restitusjon. Spis en porsjon med fet fisk til lunsj eller middag hver dag.

Spis ekstra med karbohydrater
Det er viktig å fylle opp kroppens karbohydrat lager før en konkurranse. Dette fører til mye energi i lagrene og man kan da jobbe mer intensivt. Det viser seg at man kan doble den tilgjengelige karbohydrat energien i musklene. Dette kan gjøres dersom du spiser ca. 750 gram ekstra karbohydrater. For ikke å sprenge magesekken og forvirre kroppen er det viktig å spre disse grammene utover 4-5 dager. Det er optimalt at disse er inntatt 1-2 dager/kvelder før konkurransen, slik at man slipper å overspise de siste dagene før.

Disse ekstra 750 grammene bør altså fordeles på cirka 4-5 dager. Det tilsvarer 150 gram ekstra per dag. Disse bør fordeles jevnt utover alle måltidene. Eksempler på hvordan du kan få i deg 25 gram med karbohydrater:

  • 1 banan
  • 1 brødskive (50g)
  • 35 g pasta (veies “rått”)
  • 250 g frukt
  • 100 g poteter

Spis proteiner før du legger deg
Det viser seg at det kan være gunstig for restitusjonen å spise proteiner før sengetid. Spesielt proteinstoffet kasein. Restitusjon er ekstra viktig dagene før en konkurranse.

Gode kilder til kasein er meieriprodukter. Her kan man velge mellom skyr, gresk yoghurt, fersk ost og cottage cheese. Spis cirka 2 dl med meieriprodukt sammen med friske bær og frukt en halvtime før sengetid.

Spis mat som er “snill” mot magen
Magen trenger ro, velg derfor matvarer som magen liker og hold deg til det trygge. Karbohydratlagrene dine er nok godt fylt opp så spar magen for alt for mye påfyll av karbohydrater i store mengder. Spis små lette måltider igjennom dagen. Sushi er et godt alternativ, dette fordi fisken skalldyr og hvit ris ligger lett i magen.

Fokuser på immunforsvaret
Immunforsvaret kan fort forverres når treningspresset avtar. Derfor er det ekstra viktig de siste døgnene før konkurransen, at man spiser rikelig med antioksidanter. Spis derfor mye sitrusfrukter, bær, ingefær og kål.

Få nok søvn
Sørg for å få nok søvn den siste uken før en konkurranse. Natten før kan fort bli litt vanskeligere å sove. Derfor er det viktig å ha overskudd til å takle denne siste natten. Det siste måltidet dagen før, bør inneholde matvarer som er rike på melatonin, dette er et hormon som hjelper deg med å få sove. Legg deg tidlig, dropp gjerne vekkerklokke om mulig og sov til du våkner. Dette er med på at hjernen blir maksimalt restituert og dette vil hjelpe under konkurransen.

Ikke prøv noe nytt
Unngå å eksperimentere med noe nytt. Spesielt på konkurransedagen. Dette gjelder med det meste, men spesielt med mat og matvaner. Gjør noe du selv vet fungerer for deg, og ikke hør på alle andre. Dersom du har brukt denne uken før konkurransen godt, skal det ikke stå på restitusjonen og matvanene dine. Disse skal øke sannsynligheten for en god opplevelse.

Etter konkurransen
Få på deg tørre klær, fyll på meg energi i form av en banan og en energidrikk så fort som mulig etterpå. Spis og drikk karbohydrat- og proteinholdige mat- og drikkevarer. Dette vil føre til en bets mulig restitusjon etter en konkurranse. Lykke til!
– MK –